Podgorica: Konobarima plata 500 evra i bakšiš 30 evra dnevno

Podgorica: Konobarima plata 500 evra i bakšiš 30 evra dnevno

Pored svoje zagarantovane dnevnice, konobari mogu da zarade i do 30 evra dnevno.

Konobari u Crnoj Gori su zadovoljni, tvrdeći da Podgoričani i ostali posetioci kafića i restorana u glavnom gradu nisu škrti, što se zaključuje iz iznosa bakšiša koji ostavljaju konobarima.

Po rečima većine konobara kafića iz „centralnih“ podgoričkih ulica u kojima se odvija noćni život, a to su Bokeška, Hercegovačka i Njegoševa ulica, bakšiša uvek ima.

„Ukoliko se posvetim gostu na pravi način, dobiću i nagradu u vidu bakšiša, nema tu puno razmišljanja. U proseku dnevno mogu da zaradim do 30 evra“, kaže jedan od konobara i dodaje da je posao restoranskog konobara „vrh u toj profesiji“.

Iznos bakšiša zavisi i od klijentele, pa tako ne čudi kada u kafićima u kojima vreme provode studenti bakšiša ima najmanje, a u onim „elitnijim“ više.

„Ja sada idem na sigurnu varijantu i volim da radim sa starijim gostima jer onda zaista uživam. To smatram privilegijom. Dnevnica sa bakšišom u proseku bude tridesetak evra što mene zadovoljava“, kazao je još jedan kelner.

S obzirom na dnevnicu o kojoj npr. profesori mogu samo da maštaju, uopšte ne čudi što je konobarski posao sve češće “na meti“ i onih s fakultetskom diplomom. Računica je jasna: bakšiš + dnevnica = plata bolja od proseka.

Foto: halongcruisesluxury.com

Foto: halongcruisesluxury.com

“Mesečnu platu dogovaram sa vlasnikom lokala. Reč je o zaradi na koju mi gazda plaća poreze i doprinose i da zavisno od staža iznosi od 400 do 500 evra”, kaže on.

S druge strane, kako kažu, ima i onih „kolega“ koji se pojave niotkuda sa željom da zarade mnogo više pa tako za noć uz „pomoć šestog prsta zarade od 50 do 100 evra“. Na pitanje kako takvi konobari opstaju u poslu s obzirom na to da ne živimo u milionskom gradu, sagovornici CDM-a kažu da to, nažalost, nije problem.

„Ima kafana, više nego dovoljno za te stvari. Malo rade po kafićima u centru grada pa kad ih kolege ili gazde otkriju pređu u deo preko Morače, pa Stari aerodrom ili produže do primorja i onda u novi krug“, objašnjavaju situaciju sa „kolegama“ zbog kojih neki gosti kafića profesiju konobara poistovećuju sa lopovima.

Prema rečima još jednog od sagovornika, kuriozitet je da stranci retko ostavljaju bakšiš jer misle da je on već uračunat u iznos računa s obzirom na PDV od 19 odsto.

Izvor: Agencije
Previous Vlada Srbije: Minimalna cena rada do 15. septembra
Next NZS: Najveći broj Srba ide da radi u Nemačku

You might also like

Karijera 1Comments

Srbiji nedostaje 20.000 IT stručnjaka

Predsednik Udruženja Beum Đorđe Đorđević poručio je da ako bi ove godine diplomiralo 20.000 IT stručnjaka, svi bi se odmah zaposlili, jer je to broj koji je srpskom IT-iju potreban.

Karijera 0 Comments

Posao za 2.000 radnika iz Srbije u Češkoj

Češka Privredna komora i preduzeća očekuju od 1. septembra prve radnike iz Srbije po olakšanoj proceduri zapošljavanja stranih radnika u programu vlade i Privredne komore Češke koja bi tamošnjim preduzećima

Karijera 0 Comments

Plata 20.000 evra mesečno, godišnji odmor, slobodni vikendi: Zašto niko neće ovaj posao?

Godišnje plata 240 hiljada evra , tri meseca odmora, slobodni vikendi,…, zvuči kao posao iz snova. Pa, zašto je ovo slobodno radno mesto upražnjeno već nekoliko meseci?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply