NZS: Najveći broj Srba ide da radi u Nemačku

NZS: Najveći broj Srba ide da radi u Nemačku

Posao u inostranstvu je preko NSZ od početka godine našlo 254 naših građana, dok je kod nas po platu došlo 4.303 stranca.

Čak 173 naša državljanina dobila posao u nemačkom zdravstvu. U slovenačke fabrike otišlo 25 radnika.

U Srbiji će morati da sačekaju da padne “rampa” sa zapošljavanja u javnom sektoru, ali bi vaspitači ovih dana mogli da potraže posao, ni manje ni više nego u – Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Traži se 20 kandidata za platu od 1.200 do 1.600 evra mesečno. Deo njih će rukovoditi vrtićima, pošto se traže pozicije “principala”, a to mesto donosi zaradu od 2.000 do 2.500 evra.

 Ovo je jedan od tri trenutno otvorena oglasa na sajtu Nacionalne agencije za zapošljavanje koji nudi posao u inostranstvu. U Nemačkoj traže sedam asistenata za zdravstvenu negu, a u Sloveniji i Mađarskoj vozače kamiona. Na ovaj način je u prvoj polovini 2016. godine posao u Evropi je našlo 254 naših sugrađana. Istovremeno, naše službe izdale su radne dozvole za 4.303 stranca.

– Najveći broj naših državaljana je našao zaposlenje u Nemačkoj u skladu sa Sporazumom o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, koji je potpisan između NSZ i Nemačke savezne agencije za zapošljavanje – kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. – Najveća potražnja je za medicinskim osobljem, zanatlijama zavarivačima, radnicima u proizvodnji, a u ovoj godini i za vozačima kamiona.

Samo 48 naših medicinskih sestara i tehničara ove godine se zaposlilo u Nemačkoj. Nemački poslodavci su tražili i osam ljudi za poziciju medicinskog osoblja i do sada ih je četvoro potpisalo ugovor o radu. Za poznatog poslodavca u Nemačkoj još 173 državljana Republike Srbije potpisalo je ugovore o radu i dobilo radnu dozvolu za rad na poslovima zdravstvene nege. Najmanje 25 ih je zaposleno u Sloveniji i to mahom kao radnici u proizvodnji.

foto: ppmedia.rs

foto: ppmedia.rs

Među strancima koji platu zarađuju u Srbiji najbrojniji su Kinezi, koji otvaraju svoje prodavnice, a sunarodnike često angažuju i kao prodavce. Posao na građevini hrani brojne niskokvalifikovane radnike iz regiona. Ali nije zanemarljiv ni broj visokoplaćenih pozicija na koje se delegiraju upravo stranci. Zastupništva ili ogranci stranih kompanija u Srbiji na mesta menadžera, rukovodilaca i specijalista često delegiraju kadar iz inostranstva. Ove godine je najmanje 326 direktora stiglo iz centrale u Srbiju.

– Do avgusta su izdate ukupno 4.303 dozvole za rad stranim državljanima u Republici Srbiji – dodaju u NSZ. – Najveći broj dozvola izdat je za zanimanja niskokvalifikovanih radnika, zatim slede prodavci, kuvari, radnici sa srednjom stručnom spremom i diplomirani ekonomisti. Najveći broj dozvola je izdat državljanima Republike Kine, Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke i Italije.

Nacionalna služba za zapošljavanje izdala je ove godine najviše radnih dozvola za zapošljavanje – 1.833, koje podrazumevaju da radnici imaju odobrenje za privremeni boravak. Istovremeno, dato je 547 ličnih radnih dozvola – one se izdaju strancima koji imaju odobrenje za stalno nastanjenje u Srbiji. Dato je 326 za kretanje u okviru privrednog društva, a to su upravo menadžeri koji dolaze na rad u ogranak, zavisno društvo u Srbiji. Tri nezavisna profesionalca su došla da rade, a 343 su upućeni radnici. Znači da ih šalje strana kompanija u odvojeno društvo u Srbiju.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Podgorica: Konobarima plata 500 evra i bakšiš 30 evra dnevno
Next Wall Street: Novi rekordi berzanskih indeksa

You might also like

Karijera 0 Comments

Beograd: 13. aprila evropski sajam obrazovanja i zapošljavanja

“Open day” evropski sajam obrazovanja i zapošljavanja u organizaciji studentske organizacije Istek iz Beograda, biće održan 13. aprila na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Karijera 1Comments

Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

Za kvalitetne majstore i inženjer uvek ima posla, a u evropskim zemljama najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

Preduzetništvo 0 Comments

Slovačka ubrzala postupak izdavanja radnih dozvola, nove olakšice za radnike izvan EU

Slovački parlament je posle skandala sa prevarnim radnicima iz Srbije koje su u fabrike u Slovačkoj dovodile sumnjive agencije, usvojio izmene Zakona o strancima kojima ubrzava postupak izdavanja radnih dozvola,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply