Niz eksplozija na Tajlandu, meta turistički centri

Niz eksplozija na Tajlandu, meta turistički centri

Tajlandska policija saopštila je danas da su niz eksplozija, koje su se dogodile u turističkim letovalištima u centralnim i južnim delovima zemlje noćas i jutros, činovi lokalne sabotaže i nemaju veze ni sa kakvom međunarodnom ekstremističkom grupom niti sa islamskim terorizmom, javljaju agencije.

Više eksplozija odjeknulo je u najmanje četiri grada na Tajlandu tokom noći i jutros, pri čemu je ubijeno nekoliko osoba, dok ih je na desetine ranjeno, među kojima 10-ak stranaca u primorskom mestu Hua Hin, prenosi AP.

Agencije jutros različito izveštavaju o broju poginulih u eksplozijama, pa tako Rojters navodi da su u eksplozijama ubijene dve osobe, a AFP da je usmrćeno četvoro ljudi u osam eksplozija.

Posle višestrukih bombaških napada noćas i jutros, premijer Prajut Čan-o-ča naložio je jačanje bezbednosnih mera u najosetljivijih turističkim oblastima, navodi jutros “Raša tudej”.

Zvaničnik Kraljevske tajlandske policije Krisana Patanačaroen rekao je da još prerano reći ko stoji iza napada, ali da je policija sigurna da napadi nemaju veze sa terorizmom.

Zamenik portparola policije Pijafand Pingmuangsaid rekao je novinarima da je policijska istraga u toku, ali da još nije utvrđena nikakava veza između eksplozija u tri popularna letovališta na jugu, navodi britanska agencija.

Neizvesno je i da li su eksplozije povezane sa pobunom u provincijama sa muslimanskom većinom na jugu Tajlanda, rekao je on.

Policija je saopštila i da je uhapsila pet osoba osumnjičenih za povezanost sa ekplozijama, prenosi jutros “Raša tudej”.

Vlasti su objavile listu od 10 stranaca koji su ranjeni u eksplozijama u Hua Hinu, među kojima su državljani Austrije, Britanije, Holandije, Nemačke i Italije, a svi su prebačeni u lokalne bolnice.

U dvostrukom bombaškom napadu koji se dogodio sinoć u Hua Hinu jedna Tajlanđanka je poginula, dok je 19 osoba povređeno, među kojima i stranci, saopštila je policija, javio je AFP.

Pretpostavlja se da su eksplozivne naprave bile skrivene u saksijama za cveće.

Lokalni mediji javljaju da su tri nove eksplozije odjeknule rano jutros u Hua Hui, pri čemu je ubijena jedna i ranjeno najmanje četiri osobe.

Niz eksplozija pogodio je rano jutros i tajlandsko letovalište Surat Tani, gde je jedan od napada izveden ispred lokalne policijske stanice, posle proslave posvećene rođendanu kraljice, pri čemu je ubijena jedna, a ranjene dve osobe navodi RT.

Jutros je još jedna eksplozija odjeknula u oblasti Loma Parka, na ostrvu Puket, takođe popularnoj turističkoj destinaciji, i tom prilikom je jedna osoba ranjena, a mediji navode da je došlo do još jedne eksplozije na putu pored plaže u Patongu, takođe u blizini policijske stanice, dodaje ruski kanal.

U međuvremenu, policija je dezaktivirala jednu eksplozivnu napravu u Puketu.

Takođe, veliki požar je izbio rano jutros u jednoj prodavnici u južnoj pokrajini Trang, čije obezbeđenje tvrdi da je čulo eksploziju, a u Trangu je noćas takođe izveden bombaški napad u kojem je jedna osoba ubijena, a nekoliko ih je ranjeno.

Lokalna televizija je objavila, pozivajući se na stalnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, da su jutros eksplodirale dve bombe u još jednoj južnoj kpokrajini, Fang Nga, navodi RT.

Izvor:Tanjug
Previous Evropske berze na putu nedeljnih dobitaka
Next Svet: Rekordan broj dolarskih milijardera

You might also like

Tema dana 0 Comments

Makedonija: Albanci se pridružuju protestima opozicije, EU preti sankcijama, zemlja pred rasulom

Protestima opozicije koji već danima traju u Makedoniji sutra će se pridružiti, prvi put, i pripadnici Albanaca u Makedoniji.

Makroekonomija 0 Comments

Fitch srezao prognozu rasta BDP-a Turske

Agencija za kreditni rejting Fitch smanjila je prognozu privrednog rasta Turske navodeći kao glavni razlog pad lire, i upozorila na “značajne rizike”.

Tema dana 0 Comments

Kuba bi uskoro mogla ozvaničiti vlasništvo nad privatnom svojinom

Ukoliko ove nedelje bude usvojen nacrt novog kubanskog Ustava, u ovoj latinoameričkoj zemlji će opet postojati privatno vlasništvo u pravom smislu te reči.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply