Komisija odobrila preuzimanje Star Šećera

Komisija odobrila preuzimanje Star Šećera

Preuzimanjem kompanije Star Šećera, Miodrag Kostić postaje vlasnik još jedne šećerane i stiče dve trećine udela na srpskom tržištu šećera.

Komisija za zaštitu konkurencije “uslovno je odobrila” preuzimanje kompanije Star Šećer, prenosi agencija Beta.

Odlukom komisije za zaštitu konkurencije, Sunoko sada poseduje tri četvrtine tržišta šećera u Srbiji. Pored Star Šećera u vlasništvu Sunoka nalaze se šećerane u Vrbasu, Pećincima i Kovačici.

Sunoko je krajem marta ove godine podneo zahtev za odobravanje ove koncentracije po skraćenom postupku. Komisija je, zbog većinskog udela Sunoka na tržištu šećera, pokrenula ispitni postupak. Sunoko kupovinom Star Šećera dolazi u posed i zavisne šećerane TE-TO iz Sente.

Zbog gubitaka u poslednje dve godine, šećerana u Senti nije mnogo imala zainteresovanih kupaca. Nedavno je objavila je da je prošle godine ostvarila gubitak od 286 miliona dinara zbog niskih cena šećera. 2014 ostvarila je još veći minus od 926 miliona dinara.

Ostatak tržišta šećera u Srbiji čine dve grčke fabrike “Šajkačka” u Žablju i Crvenka, u vlasništvu Helenic Sugar-a. Ove fabrike su takođe već neko vreme u finansijskim problemima.

Izvoz na tržište EU

Kostić je nedavno izjavio da bi sa ovim poslednjim povećanjem proizvodnih kapaciteta, mogao da izvozi šećer na tržište EU.

foto: kamatica.com

foto: kamatica.com

“Ulaskom Srbije u EU naše referentno tržište biće 500 miliona ljudi, a ne sedam miliona. To znači da morate praviti firme koje mogu da odgovore tolikim zahtevima. U suprotnom, ako antimonopolska komisija za mleko, ulje, šećer, brašno i meso to ne bude videla, naših firmi neće ni biti”, kazao je za list ‘Politika’ nedavno Kostić.

On je dodao da povećanjem proizvodnje u Srbiji treba da podižemo nacionalne firme da bi sutra u EU imali barem nekoliko kompanija koje bi bile konkurentne velikim evropskim igračima.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Biciklisti četiri kilograma mršaviji od vozača automobila
Next Rusija poslala S-400 na Krim, Medvedev ne isključuje mogućnost prekida odnosa sa Ukrajinom

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Bojoviću „otvoren put“ ka Energoprojektu

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je Dobroslavu Bojoviću, direktoru Napred razvoja, kao i ostalim firmama koje zajednički deluju, objavljivanje ponude za preuzimanje Energoprojekta i vratila Bojoviću pravo glasa u tom

Pinterest želi da vam proda stvari koje uslikate na ulici

Godinu dana nakon što je predstavio dugme “kupi”, Pinterest duplira napore da postane mesto za online kupovinu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Ana Brnabić: Ima mesta za povećanje plata i penzija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je za povećanje plata i penzija, ali nije želela da precizira za koliko procenata bi bilo to povećanje.

2 Comments

Leave a Reply