Dala otkaz u Goldmah Sachsu i patentirala dodatke za štikle

Dala otkaz u Goldmah Sachsu i patentirala dodatke za štikle

Becca Brown je imala vrlo uspešnu karijeru, a onda je rešila da se otisne u preduzetničke vode, i u tome uspela.

Njeni roditelji su bili preduzetničkog duha, i to su prenosili na svoju decu. Becca je tokom detinjstva komšijama čuvala kućne ljubimce, prodavala cveće i davala časove. Univerzitetsku diplomu je zaradila na Harvardu, a onda se zaposlila kao analitičar u investicionoj banci Goldman Sachs.

“Štikle su neprestano tonule u zemlju i nisam mogla da stojim.”

Foto: Becca Brown, ivankatrump.com

Foto: Becca Brown, ivankatrump.com

U međuvremenu je završila MBA program iz finansija i preduzetništva na Univerzitetu Kolumbija. Imala je zadatak da napiše biznis plan. I tu se rodila ideja.

“Za matursko veče u srednjoj školi, hteli smo da se slikamo sa roditeljima na travnjaku. Štikle su neprestano tonule u zemlju i nisam mogla da stojim. Na kraju smo morali da se slikamo na stepeništu. Moje satenske štikle bile uništene, i to mi se dugoročno urezalo u sećanje”, kaže Brown za Business Insider.

Kada je koleginici Monici Ferguson iz Goldman Sachs-a ispričala za ideju o gumenim dodacima za štikle, ona se odmah prisetila svojih nezgodnih situacija na otvorenim zabavama i venčanjima.

Odlučile su da naprave rešenje u obliku gumenog dodatka za štikle, i nazvale ga Solemates (od ‘sole mates’ – srodne duše).

U početku su nastavile da rade za Goldman Sachs, ali su kasnije obe dale otkaz i radile na patentu puno radno vreme.

Iako su prijatelji i porodica bili skeptični, podržali su ih u njihovom naumu. Danas se Solemates dodaci za štikle prodaju u više od 3 hiljade radnji širom sveta, kao i na velikim online prodavnicama kao što su Amazon i Zappos.

Kompanija je prodala nekoliko stotina hiljada pari malih plastičnih dodataka koje se stavljaju na štikle i sprečavaju ih da utonu u meku zemlju ili pukotine na putu.

Započinjanje sopstvenog biznisa je teško

“Osećaj je kao da skačete iz aviona. Dok niste sigurni kako se osećate, a istovremeno ste uzbuđeni”, kaže ova uspešna preduzetnica.

“Pratite svoju strast, ali ne budite slepi. Koristite mozak.”

Foto: stylemethrifty.com

Foto: stylemethrifty.com

Ona dodaje da je najveća razlika prelazak u potpuno novu industriju. Iz finansija u proizvodnju i trgovinu, dok su prodaja i marketing sličnosti. Iz koroporativnog okruženja joj nedostaje stabilnost i infrastruktura karakteristična za velike organizacije.

Za one koji nameravaju da postanu preduzetnici, Brown poručuje:

“Pratite svoju strast, ali ne budite slepi. Koristite mozak. Započinjanje biznisa je teško, i radićete više nego ikada ranije, ali potpuno drugačije. Napravite plan, poređajte patke u red i budite sigurni da ste spremni.”

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Izabrana nova Vlada Srbije
Next Vlada Srbije: Minimalna cena rada do 15. septembra

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Forbesova lista najuticajnijih ljudi ispod 30. godina

Objavljena je godišnja Forbesova lista najuspešnijih preduzetnika, inovatora i vizionara mlađih od 30, a neka od imena na popisu itekako su poznata: između ostalih tu su Kylie Jenner (19), Margot

Preduzetništvo 0 Comments

Interesovanje za pokretanje sopstvenog posla 6 puta veće nego prošle godine

Građani Srbije su šest puta više zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Razvojna agencija Srbije (RAS) na osnovu nedavno zatvorenih programa za podršku privredi

Primeri iz prakse 0 Comments

Konkurisao, dobio donaciju i pokrenuo svoj posao iz snova

Njegov motiv da uđe u privatan biznis bila je želja da radi nešto što voli, a ne nešto što mora.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply