Dala otkaz u Goldmah Sachsu i patentirala dodatke za štikle

Dala otkaz u Goldmah Sachsu i patentirala dodatke za štikle

Becca Brown je imala vrlo uspešnu karijeru, a onda je rešila da se otisne u preduzetničke vode, i u tome uspela.

Njeni roditelji su bili preduzetničkog duha, i to su prenosili na svoju decu. Becca je tokom detinjstva komšijama čuvala kućne ljubimce, prodavala cveće i davala časove. Univerzitetsku diplomu je zaradila na Harvardu, a onda se zaposlila kao analitičar u investicionoj banci Goldman Sachs.

“Štikle su neprestano tonule u zemlju i nisam mogla da stojim.”

Foto: Becca Brown, ivankatrump.com

Foto: Becca Brown, ivankatrump.com

U međuvremenu je završila MBA program iz finansija i preduzetništva na Univerzitetu Kolumbija. Imala je zadatak da napiše biznis plan. I tu se rodila ideja.

“Za matursko veče u srednjoj školi, hteli smo da se slikamo sa roditeljima na travnjaku. Štikle su neprestano tonule u zemlju i nisam mogla da stojim. Na kraju smo morali da se slikamo na stepeništu. Moje satenske štikle bile uništene, i to mi se dugoročno urezalo u sećanje”, kaže Brown za Business Insider.

Kada je koleginici Monici Ferguson iz Goldman Sachs-a ispričala za ideju o gumenim dodacima za štikle, ona se odmah prisetila svojih nezgodnih situacija na otvorenim zabavama i venčanjima.

Odlučile su da naprave rešenje u obliku gumenog dodatka za štikle, i nazvale ga Solemates (od ‘sole mates’ – srodne duše).

U početku su nastavile da rade za Goldman Sachs, ali su kasnije obe dale otkaz i radile na patentu puno radno vreme.

Iako su prijatelji i porodica bili skeptični, podržali su ih u njihovom naumu. Danas se Solemates dodaci za štikle prodaju u više od 3 hiljade radnji širom sveta, kao i na velikim online prodavnicama kao što su Amazon i Zappos.

Kompanija je prodala nekoliko stotina hiljada pari malih plastičnih dodataka koje se stavljaju na štikle i sprečavaju ih da utonu u meku zemlju ili pukotine na putu.

Započinjanje sopstvenog biznisa je teško

“Osećaj je kao da skačete iz aviona. Dok niste sigurni kako se osećate, a istovremeno ste uzbuđeni”, kaže ova uspešna preduzetnica.

“Pratite svoju strast, ali ne budite slepi. Koristite mozak.”

Foto: stylemethrifty.com

Foto: stylemethrifty.com

Ona dodaje da je najveća razlika prelazak u potpuno novu industriju. Iz finansija u proizvodnju i trgovinu, dok su prodaja i marketing sličnosti. Iz koroporativnog okruženja joj nedostaje stabilnost i infrastruktura karakteristična za velike organizacije.

Za one koji nameravaju da postanu preduzetnici, Brown poručuje:

“Pratite svoju strast, ali ne budite slepi. Koristite mozak. Započinjanje biznisa je teško, i radićete više nego ikada ranije, ali potpuno drugačije. Napravite plan, poređajte patke u red i budite sigurni da ste spremni.”

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Izabrana nova Vlada Srbije
Next Vlada Srbije: Minimalna cena rada do 15. septembra

You might also like

Saveti 0 Comments

RAS raspisao javni poziv za finansijsku podršku poslovnoj infrastrukturi

Razvojna agencija Srbije (RAS) raspisala je javni poziv za učešće u Programu podrške poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi.

Tema dana 0 Comments

Raspisan tender za tehničku kontrolu liftova u Beogradu

JP Gradsko stambeno raspisalo je tender za tehničku kontrolu liftova na području grada Beograda.

Preduzetništvo 0 Comments

Više od preduzetništva: Priča o Libanu, entuzijazmu, uspešnom biznisu

Uprkos činjenici da su još drevni Egipćani uvelike proizvodili i konzumirali pivo, kultura pivarstva i Bliski istok su dva pojma koja se vekovima baš i ne izgovaraju u istom dahu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply