Kako da profitirate od aktuelnog rasta tržišta zlata?

Kako da profitirate od aktuelnog rasta tržišta zlata?

Nakon pet godina tržišta medveda, zlato i zlatni rudnici su u fazi promene. Cene su u prvoj polovini 2016. skakale kao davne 1980. godine. Da li će se smiriti ili će doživeti vrhunac tek krajem godine, kako sugeriše investitor Chen Lin.

Aktuelno stanje na tržištu zlata može se porediti sa 2009. godinom, piše investitor Chen Lin za Mining.com. Podaci za ovu godinu su do sada bili “spektakularni”, piše ovaj stručnjak, koji vodi porodični investicioni fond.

Pad tražnje u Kini i Indiji

U poslednjih nekoliko meseci vladala je vrlo slaba tražnja za fizičkim zlatom iz Kine i Indije. Razlog tome su visoke cene, a kupci su suždržani u nadi da će cene padati.

Foto: gainesvillecoins.com

Foto: gainesvillecoins.com

U Kini je tražnja pala 30 do 40 odsto, dok je u Indiji zabeležen pad od čak 70 do 80 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Zlato i srebro se dobro drže, s obzirom da je avgust mesec. Sezonski, cena zlata i srebra dotiče dno tokom avgusta. Na kraju letnje sezone, juvelirnice su zauzete kupujući plemenite metale za sezonu odmora, počev od sezone venčanja u Indiji, preko jevrejskog praznika Hanukkah, pa sve do Nove godine i Kineske nove godine.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato (WGC) za prvu polovinu 2016. ukupna tražnja juvelirnica iznosila je 925 tona, što je pad od 17% u odnosu na isti period prethodne godine. Tražnja na ključnom indijskom tržištu iznosila je 186,3 tona, što je najniži nivo u poslednjih sedam godina.

Iako je tražnja trenutno slaba, juvelirnice nemaju puno ovih metala na zalihama, pa će morati da se opskrbe do početka sezone, a to će povećati cene još više.

Investitori trebaju da se pripreme za takav potez u naredna tri do četiri meseca, savetuje Chen Lin.

Da li će se scenario ponoviti?

Kineski investitor sugeriše da dosadašnje ponašanje zlata na svetskom tržištu tokom ove godine dosta liči na period iz 2009. godine. Tada je cena naglo skočila nakon recesije, a krajem godine je dostigla vrhunac.

Foto: mining.com

Foto: mining.com

Ovogodišnji rast cena zlata i srebra prati snažan rast iz 2009. godine, period nakon sloma 2008. godine. Ukoliko bi se ponovio ovaj scenario, druga polovina godine bila bi povoljna za nastavak rasta cena zlata i srebra. Kao što se može videti na grafiku, nakon letnje konsolidacije 2009., zlato je poskočilo početkom septembra, a vrhunac je postiglo početkom decembra. Dve trećine godišnjeg dobitka dogodile su se tokom tromesečnog perioda – septembar, oktobar i novembar.

Foto: mining.com

Foto: mining.com

Chen Lin sugeriše da bi investitori trebali da iskoriste ovu šansu, koja se javlja jednom do dvaput u deset godina. On preporučuje ulaganje u ETF-ove, a u fjučerse i opcije za one koji su spremni na više rizika.

Šta kaže Svetski savet za zlato

Svetski savet za zlato napominje da je preterana investiciona aktivnost pogurala cene zlata za 25% u prvoj polovini godine. Zlato je imalo najbolje performanse u prvoj polovini još od 1980. godine.

Foto: gold.org

Foto: gold.org

Centralne banke su bile vrlo fokusirane u prvoj polovini godine, u SAD je odlagano povećanje kamatnih stopa, dok su u Evropi i Japanu slali kamatne stope dublje u negativnu teritoriju. Sve ovo povećalo je tražnju za takozvanom “teškom valutom”.

Što se tiče investitora u zlato, pored referenduma u Velikoj Britaniji, stanju u bankarskom sektoru Italije, američkih izbora, katapult cenama zlata doprineli su i geopolitički obrti na Srednjem Istoku, kažu u WGC-u.

Cena ETF-ova na zlato porasla je na 579 tona u prvoj polovini godine, galopirajući sa 2,6 tona zabeleženih tokom istog perioda prošle godine.

Iz Saveta poručuju investitorima da budu oprezni, jer bi zlatu moglo da “ponestane snage” nakon turboletne prve polovine godine. Oni kažu da ne postoje pokazatelji u hlađenju tražnje, već da će biti teško da se ovakav rast održi.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Beogradska berza: Slab promet za kraj trgovačke sedmice
Next Biciklisti četiri kilograma mršaviji od vozača automobila

You might also like

Kompanije

Qatar Airways uvodi svakodnevne letove iz Beograda od 1. avgusta

Qatar Airways će, kako je ranije najavio, uvesti svakodnevne letove iz Beograda do Dohe i to već od 1. avgusta.

Najvažnije vesti

Slovenija: Rast BDP-a ove godine 4,7 odsto

Banka Slovenije je povećala prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Slovenije.

Rezidencijalne nekretnine

Stambeni krediti nikad povoljniji, ali mogu da poskupe

Stambeni krediti indeksirani u evrima nikada nisu bili povoljniji, što je rezultat istorijski niske, odnosno negativne kamate na evro od minus 0,25 odsto.