Wall Street: Pad cena nafte povukao indekse na najniže nivoe

Wall Street: Pad cena nafte povukao indekse na najniže nivoe

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, što je ponajviše posledica pada cena akcija u energetskom sektoru zbog pada cena nafte.

Dow Jones oslabio je 0,20 posto, na 18.495 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 odsto, na 2.175 bodova, a Nasdaq indeks 0,40 odsto, na 5.204 boda.

Cene akcija pale su juče u šest od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 1,4 odsto, pao energetski sektor pod pritiskom pada cena nafte.

Na američkom je tržištu barel pojeftinio gotovo 1 odsto, na 41,30 dolara, nakon vesti da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje neočekivano porasle, dok je proizvodnja Saudijske Arabije u julu dostigla rekordne nivoe.

“Nakon podatka o zalihama nafte, cene akcija u energetskom sektoru naglo su pale, a to je za sobom povuklo i gotovo sve ostale sektore”, kaže Tim Dreiling, direktor u firmi The Private Client Reserve.

Zahvaljujući snažnom rastu cena akcija od kraja juna, S&P 500 indeks na dobitku je u odnosu na početak godine više od 6 odsto.

No, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordni nivo cena akcija, s obzirom da rast američke ekonomije nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.

Foto: telegraph.co.uk

Foto: telegraph.co.uk

Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvešćuje o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, no to im i nije teško jer su analitičari procene postavili vrlo nisko.

Iako su bolje od očekivanja, zarade kompanija pale su i u proteklom tromesečju, već četvrti kvartal zaredom.

“Da bi tržište poraslo, morali bismo videti poboljšanja u poslovnim rezultatima kompanija, a do toga može doći samo ako se ubrza rast ekonomija”, kaže Dreiling.

A do tada podršku tržištu pružaće samo nada ulagača da će se američka centralna banka suzdržati od povećanja kamata zbog nedovoljno snažnog rasta ekonomije i slabe inflacije, što znači da će se nastaviti razdoblje jeftinog novca.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,9 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 6,5 milijardi.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto, na 6.866 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,39 odsto, na 10.650 bodova, a pariski CAC 0,36 odsto, na 4.452 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Velika Britanija gubi 75 milijardi funti van jedinstvenog tržišta EU
Next Azijske berze pale, dolar bez promene

You might also like

Najvažnije vesti

Istanbulska berza razmišlja o povećanju vlasničkog udela u Sarajevskoj berzi

“Razmišljamo o povećanju našeg vlasničkog udela u Sarajevskoj berzi”, rekao je Serkan Karabacak, predsednik Odeljenja za revizije i nadzor Istanbulske berze tokom 8. Sarajevo Business Foruma.

Svetske berze

Nafta pojeftinila na blizu 49 dolara po barelu

Cene nafte su u ponedeljak pale na međunarodnim tržištima pritisnute jačim dolarom i smanjenim očekivanjima da će veliki proizvođači postići dogovor u cilju stabilizacije tržišta.

Berza

Produktna berza: Cena soje na sezonskom maksimumu od 59,95 dinara

Na novosadskoj Produktnoj berzi cena soje je sa prosekom od 59,95 dinara (oko 0,50 evra) po kilogramu sa uračunatim PDV-om dostigla svoj novi ovosezonski maksimum i u odnosu na prošlu