Vučić: Srbija u sred globalnog rata koji se vodi preko gasa,  za sada nismo stradali, ali

Vučić: Srbija u sred globalnog rata koji se vodi preko gasa, za sada nismo stradali, ali

Vlada Srbije već godinu i po dana radi na obezbeđivanju alternativnog načina snabdevanja gasom, ali za sada rešenja nema, izjavio je mandatar Aleksandar Vučić i pozvao one koji imaju neki predlog da mu ga predoče.

Vučić je, u raspravi u Skupštini Srbije, rekao da se Srbija našla u sred globalnog rata koji se vodi preko gasa i drugih energenata, primetivši da za sada nismo stradali, ali, “ni krivi ni dužni”, imamo poteškoća da dođemo do gasa.

Vlada je spremna da plati, kako je rekao, tržišnu cenu, ali i ukazao da su uvek neke zemlje u sukobu sa drugima, pa Srbija ne možemo da reši svoju situaciju.

“Pitanje je šta ćemo sa gasom da radimo. Povećavaćemo skladišta. Cilj nam je da imamo dve milijarde kubnih metara rezervi gasa, ako to imamo, mi smo zemlju obezbedili”, rekao je Vučić i dodao da imamo rezerve za 3-4 meseca, nije panika, ali nemamo političko rešenje.

Srbiji je sada potrebno oko dve milijarde kubika gasa, a za 10 godina, rekao je Vučić, kad se očekuje veća industrijska proizvodnja trebaće 3,5 miliona kubnih metara.

Vučić je pozvao svakog ko možda to rešenje ima, da ga i predloži, jer Srbija za sada dobija samo ruski gas preko Beregova u Ukrajini.

Vrativši se na obustavljeni projekat “Južni tok”, Vučić je rekao da njega nema jer je Putin lično rekao da je taj gasovod mrtav, a ministarka Zorana Mihajlović se, kako je rekao, nikako nije protivila tom projektu, zalagala se za njega.

“Ja nisam Putin i ne mogu da odredim drugačije, a nisam ni Bojko Borisov (premijer Bugarske) da mogu da kažem da može da prođe kroz Bugarsku jer je to, pretpostavljam, bio problem. Video sam se i sa Putinom i sa Medvedevim, i drugi su rekli da se od tog gasovoda odustalo”, rekao je Vučić.

On je podvukao da Srbija sada dobija gas samo preko Beregova u Ukrajini, ali i da ga brine situacija u toj zemlji, jer se, kako je naveo, prema njegovim informacijama, gomilaju se njihove trupe prema Krimu, a i Rusi su povećali borbenu gotovost.

“Išao sam i u Ameriku, i u Azerbejdžanu sam razgovarao. Pričao sam i sa Marošem Šefčovićem (EK) o interkonekciji, da oni daju 20 miliona, mi ćemo 15 miliona da platimo, ali odakle će da stigne taj gas – to je ono”, rekao je Vučić dodajući da on taj gas još ne vidi.

Prema njegovim rečima, bilo je reči o kupovini tečnog gasa preko Mađarske, ali Srbija nije, kazao je, zainteresovana da kupuje taj, dvostruko skuplji gas.

“Ja sam rekao da to nećemo, nećemo skuplji gas, hoćemo jeftiniji”, naveo je.

Vučić je rekao da je traženo i da se Srbija snabdeva preko “plutajuće platforme” u Grčkoj, ali ni to, kako je rekao, nije moglo.

“I nema rešenja. Radimo godinu i po i na kraju jedini gas koji nam stiže je preko Beregova. Ako se prekine ta linija, ne daj bože, mi gasa nemamo. Mi brinemo svaki dan, nema gde nisam bio kod svakog ko ima gas išao sam, razgovarao sam”, rekao je Vučić uz opasku da imamo rezerve za 3-4 meseca, i da nema mesta panici.

“Sve smo preduzeli, neko će reći neuspešni ste, ali neka nam pomogne. Nek kaže gde gasa ima, a nema ga. Postao sam nervozan, govorili su mi uzmi drugi izvor, dajte nam bilo koji, nemamo”, rekao je Vučić.

Pitao je, kako kaže, i za neku količinu rumunskog gasa iz Crnog mora, ali to su male količine, 300 do 400 miliona kubika, a ne može više ni iz Tap i Tanap pravaca.

Komentarišući susret Putina i turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, on je rekao da, ako se oni i jesu dogovorili oko gasovaoda, to može Srbiji da koristi jer će Turci manje uzimati gasa iz Azerbejdžana.

Mandatar je ocenio da verovatno nema ništa od Severnog toka dva, sve je više problema i oko toga, komplikuju se stvari, a Srbija je, kako je rekao, suviše mala.

“Naš je posao da izvučemo što visee za našu zemlju”, zaključio je.

Izvor:Tanjug
Previous AMS osiguranje daje popust od 30 odsto na zaključenje putne polise online
Next Cene nafte porasle više od 4 odsto

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Komercijalna planira kupovinu stranih banaka

Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije, saznaje Tanjug.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kostićev Sunoko potpisao predugovor sa austrijskom kompanijom Agrana

MK Group ulazi u strateško partnerstvo sa austrijskim proizvođačem šećera, skroba i voća, kompanijom Agrana.

Društvo 0 Comments

Struja za domaćinstva poskupljuje 3,8 odsto

Struja za domaćinstva poskupeće od 1. oktobra za 3,8 odsto, najavio je u sredu ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply