UBS Group: Nekretnine u Švajcarskoj pod rizikom

UBS Group: Nekretnine u Švajcarskoj pod rizikom

Rizik na švajcarskom tržištu nekretnina se nastavio i u drugom kvartalu 2016. godine, poručuju iz UBS banke.

Kamatne stope u Švajcarskoj su dotakle dno. Niska cena novca podstakla je tražnju za rezidencijalnim nekretninama, naročito zbog atraktivne zarade od iznajmljivanja, navode iz najveće švajcarske investicione banke.

U drugom kvartalu indeks rizika nekretnina UBS-a iznosio je 1.32 poena, i ušao je u rizičnu zonu (slika).

Foto: moneycab.com

Foto: moneycab.com

 

U poređenju sa revizijom prethodnog kvartala, indeks je u međuvremenu pao blagih 0.03 poena, i to zbog dva razloga.

Prvi je stagnacija nominalne cene nekretnina, korigovane za inflaciju, u prethodnom kvartalu pala za 0,6 posto. Na godišnjem nivou, ovo je najniža stopa rasta od 2000. godine.

Drugo, desio se sporiji rast hipoteka. Hipotekarni dug domaćinstava u Švajcarskoj porastao je samo 2,7% godišnje, jednako sporo kao na početku milenijuma, prenosi švajcarska štampa.

I pored niskih cena hipotekarnih zajmova, u poslednjih par godina su pooštreni uslovi. Švajcarska je februara 2013. godine implementirala takozvani “amortizer kapitala” (CBB), ako bi sprečila pregrejavanje sektora nekretnina. Ipak, hipotekarne kamatne stope nisu prešle podeok od 3%.

Niske kamatne stope idu na ruku investicionoj strategiji – kupi i iznajmi.

Foto: Swiss national bank

Foto: Swiss national bank

Dugoročne hipoteke u Švajcarskoj trenutno koštaju 30 odsto manje nego pre tri godine. Uprkos atraktivnim izvorima finansiranja i dinamike cena na tržištu, prihodi domaćinstava stagniraju i blokiraju razvoj tržišta nekretnina.

Niske kamatne stope idu na ruku investicionoj strategiji – kupi i iznajmi. U drugom kvartalu 2016. godine, rast aplikacija za ovakve kupovine iznosio je čak 18 posto, prenosi MoneyCab.com. U istom periodu broj građevinskih dozvola porastao je za 8%, na skoro 30.000 nekretnina.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Steen Jakobsen: Oprez usmeren na obveznice i zašto Kina vlada svetom
Next Dinar stabilan, kurs 123,28 dinara za evro

You might also like

Turističke nekretnine 0 Comments

Ministarstvo privrede poništilo prodaju hotela “Prag”

Ministarstvo privrede Srbije je poništilo prodaju 32,6 odsto akcija beogradskog hotela “Prag” kompaniji “Kopernikus sistemi” jer je u postupku prodaje cena akcija tog hotela na Beogradskoj berzi dostigla značajno veću

Maloprodajni objekti 0 Comments

Savills: Stokholm prvi na listi najpovoljnijih gradova za investiranje u tržne centre, Varšava na drugom mestu

Za one koji žele investirati u tržne centre, Stokholm je, zbog statusa “bezbedne luke” i svojih relativno bogatih građana, trenutno najpovoljniji evropski grad, mišljenje je međunarodne konsalting kompanije “Savills”.

Najvažnije vesti 1Comments

Proverite stan koji kupujete, do 2010. u Srbiji prevareno 20.000 kupaca

Prema zvaničnim podacima, do 2010. godine o Srbiji je oko 20.000 ljudi bilo prevareno ili nije moglo da ostvari svoje pravo iz kupoprodajnog ugovora za stan, zbog čega su pravdu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply