Srbija: Da li će se minimalna cena rada povećati?

Srbija: Da li će se minimalna cena rada povećati?

Ovih dana predstavnici sindikata i poslodavaca intenzivno razgovaraju o visini minimalca, a obe strane, kao i predstavnici Vlade, slažu se da su se stekli uslovi za povećanje.

Sindikati traže da cena rada ubuduće iznosi 140 dinara po satu, a i poslodavci dele mišljenje da bi ona trebalo da se koriguje za nekoliko procenata, ali ne preciziraju za koliko.

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da radnici u Srbiji nikako ne mogu biti zadvoljni sadašnjom cenom rada koja iznosi 121 dinar po satu.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac.

Najveći broj ih je u trgovini-prodavnicma, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu, ukazuje sindikat.

“U realnom sektoru najviše ljudi je na minimalcu, a što se tiče javnog sektora nemamo tačne podatke, ali ih je u svakom slučaju manje. Na minimalcu su uglavnom zaposlenih u školstvu i zdravstvu koji rade na održavanju higijene, odnosno čišćenju ustanova…”, objasnio je Mihajlović.

On smatra da bi trebalo bi da se izvrši korekcija cene jer su, kaže, svi parametri koje predviđa Zakon o radu i drugi pokazatelji, potrošačka korpa na strani toga da minimalac mora ići na gore.

Mihajlović je dodao da se od početka avgusta sa predstavnicima poslodavaca razgovara o tome, a će nastojati da postignu dogovor i da za sada “ide u dobrom smeru”.

Foto: getty

Foto: getty

“I poslodavci su svesni da minimalna zarada treba da se koriguje ali najverovatnije ne delimo iste stavove kad je u pitanju iznos”, rekao je Mihajlović.

On je naveo da se nakon formiranje vlade očekuje i sastanak SES-a na kome bi se detaljnije razgovaralo o tome i kako bi se minimalna cena rada korigovala u zakonskom roku, odnosno u septembru.

Mihajlović podseća da je minimalna mesečna zarada sada oko 21.000 i ako bise minimalac povećao na 140 dinara, ona bi iznosila nešto više od 24.000 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se ne može ignorisati činjenica da minimalac nije korigovan već dve godine i da minimalna zarada treba da raste imaći u vidu inflaciju i još neke druge parametre.

Atanacković je, međutim, rekao da poslodavci mogu pristati na povećanje od nekoliko procenata, ne navodeći tačno koliko bi to bilo.

“Dobra volja za povećanje postoji ali treba imati u vidu da ni nama nije lako, odnosno da su nameti privredi sve veći”, rekao je Atanacković.

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da će se vlada zalagati za povećanje minimalne cene rada.

“Plate će biti veće pre svega za prosvetu i zdravstvo, verovatno i pre kraja godine i to ne zdravim nogama. Već danas imamo ukupno veće plate nego što smo imali, pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Vučić je naveo i da će vlada da prihvati povećanje minimalne zarade, ali da neće da izlazi sa cifrom za koju se vlada zalaže, pre socijalnog dijaloga u okviru Socijalno ekonomskog saveta koji čine i sindikati i poslodavci,

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar stabilan, kurs 123,28 dinara za evro
Next Saveti uz koje ćete zavoleti svoj posao

You might also like

Cena nafte blizu 48 dolara, IEA predviđa “dramatičan” pad ponude

Cene nafte na međunarodnim tržištima dosegle su u četvrtak skoro 48 dolara po barelu nakon izveštaja Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koja predviđa “drastičan” pad ponude i pojačanu tražnju u drugoj

Tema dana 0 Comments

Zašto je zlato skočilo posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

Cena zlata je skočila nakon iznenađujućeg izveštaja o zaposlenosti u SAD koji je objavljen u petak. Najverovatnije predstoji konsolidacija, kaže u ekspertskoj analizi direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama

Društvo 2 Comments

Velika Britanija: Tereza Mej premijerka, Kameron podnosi ostavku za dva dana

Tereza Mej (Theresa May) biće nova britanska premijerka objavio je BBC nakon što se Andrea Leadsom povukla iz utrke za mesto premijerke i šefa Konzervativne stranke.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply