Saveti uz koje ćete zavoleti svoj posao

Saveti uz koje ćete zavoleti svoj posao

Odlazak na posao ne mora više biti najgora noćna mora ako mislite pozitivno, budete realni, sredite sto, pevate i svaki dan izdvojite deset minuta za sebe.

Čak i ako s teškom mukom svakog jutra odlazite na radno mesto, ipak postoje načini pomoću kojih možete postati barem malo srećniji na poslu. Za početak prestanite da govorite koliko ga mrzite, jer ćete tako samo još više povećati frustraciju i nezadovoljstvo. Budite realni i radije recite kako ima i mnogo težih, neprijatnijih poslova od vašeg, pa pokušajte da se usredsredite na barem nekoliko njegovih pozitivnih strana. To može biti i dobar pogled kroz prozor ili, mnogo važnije, redovna plata.

Izgled vašega radnog mesta može uticati na to kako se osećate na poslu. Na sto ili zid pored kompjutera stavite sitnice koje vas podsećaju na porodicu ili prijatelje, inspirativan citat, plakat odredišta koje želite da posetite odnosno bilo koju sitnicu koja vas usrećuje. Takođe, svaki dan deo vremena nakon posla rezervišite za aktivnost ili hobi koji volite i koji vas opušta. I na radnom mestu izdvojite barem desetak minuta za opuštanje ili lagano razgibavanje.

Upamtite, ljubaznost se ljubaznošću vraća

Posao će vam biti mnogo prijatniji ako imate barem jednog ili dvoje kolega s kojima imate bliskiji odnos. Uopšte budite ljubazni prema svima i pomažite koliko možete. A one kolege koji vam se ne sviđaju nemojte pokušavati da promenite; možete promeniti samo način na koji reagujete kad su neprijatni prema vama.

Kad vam postane teško, pustite muziku, zažmurite i zapevajte

Ako možete, na poslu slušajte muziku koja će vam poboljšati raspoloženje, a kad ste pod posebno velikim stresom, zažmurite i zamislite da ste na nekom lepšem mestu. Možete i da duboko dišete i brojite do deset. Ohrabrujte se rečima da je ovaj posao samo korak do nečeg mnogo boljeg.

Trud nikad nije uzalud utrošeno vreme

Umesto da tražite motivaciju od drugih, potrudite se da sami sebe podstaknete da što bolje uradite sve što vam je zadato. Čak i ako nadređeni ne vrednuju vaš trud, izbrusićete veštine koje će vam možda zatrebati na drugom radnom mestu na kom će vas ceniti.

Foto: www.rtv.rs

Foto: www.rtv.rs

Borba za svoja prava na poslu ojačaće samopouzdanje

Ako ste preopterećeni ili vas neko zlostavlja, nemojte samo ćuteći čekati dok potpuno ne izgubite živce. Izborite se za sebe, recite šta vam smeta, najbolje šefu. Ako ne uspete s njim da se dogovorite da vas malo rastereti ili reši problem s onim ko vas maltretira, barem ćete se bolje osećati, jer ste učinili sve što ste mogli, a time ćete ojačati samopouzdanje.

Kad si gladan, stvarno nisi sav svoj

Ako se loše hranite na poslu ili ništa ne jedete ceo dan, bićete umorni i dekoncentrisani. Pobrinite se da obvezno obilno doručkujete, a na posao ponesete zdrav obrok. Ako je moguće, pojedite ga na svežem vazduhu, a ne za stolom. Ne zaboravite ni da često pijete vodu na poslu.

Najgore zadatke uradite što pre

Pokušajte da budete organizovaniji na poslu, jer ako ostavljate sve za zadnji čas, bićete pod većim stresom i još nezadovoljniji. Napravite raspored dan unapred, a najteže zadatake radite odmah kad dođete na posao, kad ste “najsvežiji”.

Izvor: GdeInvestirati/24sata.hr
Previous Srbija: Da li će se minimalna cena rada povećati?
Next Velika Britanija gubi 75 milijardi funti van jedinstvenog tržišta EU

You might also like

Društvo 0 Comments

Sve veća nezaposlenost u Rusiji

Broj nezaposlenih lica u Rusiji je u oktobru dostigao 3,86 miliona ili 5,1 odsto od ukupnog radno aktivnog stanovništva.

Društvo 1Comments

Samostalni sindikat trgovine protiv rada nedeljom i praznicima

Samostalni sindikat trgovine Srbije zatražio je u utorak od Vlade Srbije da nedelja i državni praznici budu neradni dani za trgovce jer taj posao nije od javnog značaja i ne

Makroekonomija 0 Comments

Ana Brnabić: Iduće godine nezaposlenost ispod 10 odsto

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć da će građani Srbije u idućoj godini živeti bolje u svi segmentima a da će se ići i ka daljem smanjenju stope nezaposlenosti

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply