Pozajmica nije isplativa za mala primanja

Pozajmica nije isplativa za mala primanja

Na srpskom tržištu i te kako je primetna borba banaka za klijente.

Sve manji broj podnetih zahteva za kredit primorava bankare na to da plasiraju nove proizvode pa nude i beskamatne kredite – primećuju na sajtu “Kamatica”. Ti krediti su povoljni, ali banke ih uglavnom nude novim klijentima.

Iako takvi krediti nemaju kamatu, i za njih se plaća trošak. Prvi je kod Kreditnog biroa: 240 dinara plus menice od 50 dinara, kao i troškovi održavanja računa, prisutni ceo period otplate kredita. Ti troškovi plaćaju se u svim bankama i kod beskamatnih kredita idu i do 330 dinara mesečno, što znači 3.960 dinara godišnje. Ipak, kod većine banka taj trošak je niži i kreće se od 150 do 200 dinara mesečno.

Beskamatni krediti imaju i mnogo niži nivo opterećenja plate. Naime, prilikom uzimanja kredita plata se može opteretiti do 40 odsto, dok je kod kredita bez kamate maksimalna moguća zaduženost do 24 odsto. To znači da će banka klijentu s primanjem od 70.000 dinara, koji uzme beskamatni kredit, odobriti iznos do maksimalno 200.000 dinara. U tom slučaju mesečna rata oznosi 16.667 dinara, a zaduženost je 23,81 odsto.

Takav vid zaduživanja je za one koji imaju mnogo manja primanja teško isplativ. Naime, na platu od 30.000 može se uzeti kredit od 100.000 dinara, a mesečna rata iznosi 8.335 dinara jer su ti krediti vremenski ograničeni i imaju rok otplate od 12 meseci.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Stručnjaci: Ekonomski program mandatara obećava i pored nedostataka
Next Severna Koreja prodala Kinezima ribolovna prava

You might also like

Kompanije 0 Comments

Banka HSBC seli 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz

Britanska banka HSBC, najverovatnije će preseliti 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz, pošto Velika Britanija u sklopu izlaska iz EU planira da napusti i jedinstveno tržište, rekao je direktor

Svetske berze 0 Comments

JP Morgan Chase: Bitcoin je prevara koja će na kraju eksplodirati

CEO jedne od najmoćnijih svetskih finansijskih grupa „JP Morgan Chase & Co.“ James Dimon je izjavio da bi momentalno otpustio svakog zaposlenog koji trguje bitcoinom, jer ga to čini “glupim”.

Kompanije 0 Comments

Kompanija Skrill se povlači iz Srbije

Kompanija Skrill, koja važi za jednu od vodećih servisa za plaćanje putem Interneta, povlači se sa svih tržišta gde se transakcije ne obavljaju u evrima, čime je obuhvaćena i Srbija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply