Posao: Deset koraka do unapređenja

Posao: Deset koraka do unapređenja

Šta je neophodno da uradite da biste bili unapređeni? Ovih 10 koraka će vas približiti boljoj poslovnoj poziciji.

1. Poslodavci, bez obzira što tako ne izgleda, vole kada im se zaposleni suprotstave stavovima i primerima. Ne radi se ovde o raspravi, već o iznošenju mišljenja koje je zasnovano na činjenicama.

2. Takođe, šefovi ne vole hvalisanje. Nemojte im reći koliko ste fantastični, već im recite koji problem postoji i šta ćete uraditi da ga rešite.

3. Bez drame. Nikoga ne zanima ako ne možete da sarađujete sa kolegom, ako vam idu na živce i ne zanima ih što su vam stigli žuti kancelarijski blokovi za beleške, a ne plavi. Donosite li dramu, niste za sledeći stepenik u karijeri.

4. Osmeh je veoma važan. Ne treba da svojim osmehom konkurišete za reklamu, ali treba da svom nadređenom pokažete da volite svoj posao. Ma koliko blizu bili rokovi, ma koliko stresan bio rad na projektu, vaš osmeh je ulaznica u prijatnu radnu atmosferu, a i pravi je primer kolegama.

5. Obavezno hvatajte beleške. Nema gore nego kad se zaposlenima ponavljaju stvari iznova i iznova. Ne oslanjajte se na memoriju, već na svoje beleške.

foto: ppmedia.rs

foto: ppmedia.rs

6. Ne preskačite poslovne zabave. Propuštanjem okupljanja znači da propuštate i da se informišete o dešavanjima unutar firme (na primer, ko planira da da otkaz).

7. Ne očekujte da budete nagrađeni. Samopouzdanje je jedna stvar, a sasvim druga je arogancija. Ne šetajte unaokolo sa stavom da zaslužujete nagradu za vaš rad. Pustite da vaša dela govore za vas. Ako mislite da šef ne vidi vaša dostignuća, zakažite sa njim sastanak i pričajte na čemu ste sve radili i tražite povratnu informaciju.

8. Pitajte da li možete da pomognete. Nemojte se motati po firmi i čekati da vam se kaže šta treba da se uradi. Pitajte da li možete da uradite nešto kako biste pomogli. Inicijativa se veoma ceni i treba vam ako želite unapređenje.

9. Imajte rešenje. Nikada ne iznosite problem a da pri tom nemate rešenje. Jedan od nadređenih je čak istakao da voli da daje savete kada zaposleni pitaju, ali unapređuju se ljudi koji misle svojom glavom.

10. Znate svoj posao, radite ga. Poslodavci vole kada zaposleni znaju šta im je posao i to i rade. Ne treba im reći dva puta. A, prave osobe za unapređenje su one koje same svoje obaveze organizuju. “Moram da završim tekst za vas i za g-dina X. Ne mogu stići da danas uradim obe stvari. Mislim da je tekst za vas prioritet. Da li se slažete?” – je pravi primer zaposlenog koji je sam sebi odličan menadžer, a sve su šanse da će biti i drugima jednog dana.

Izvor: GdeInvestirati/Telegraf
Previous Evropske berze skočile zbog dobrih rezultata kompanija
Next Duvanska industrija Bujanovac na prodaji za 2 miliona evra

You might also like

Karijera 0 Comments

NIS učesnik na sajmu poslova i stručnih praksi “Jobfair 16”

Kompanija NIS učestvuje na Sajmu poslova i stručnih praksi “Jobfair 16 – Kreiraj svoju budućnost” koji se organizuje u Zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu. 

Karijera 0 Comments

NZS: Najveći broj Srba ide da radi u Nemačku

Posao u inostranstvu je preko NSZ od početka godine našlo 254 naših građana, dok je kod nas po platu došlo 4.303 stranca.

Društvo 0 Comments

Goran Knežević: U narednih deset dana konkursi za direktore 37 javnih preduzeća

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da će u narednih 10 dana biti objavljen prvi konkursi za direktore 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply