MMF odobrio trogodišnji kredit Egiptu od 12 milijardi dolara

MMF odobrio trogodišnji kredit Egiptu od 12 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio danas da je postigao inicijalni dogovor sa Egiptom o odobravanju trogodišnjeg kredita toj zemlji u iznosu od 12 milijardi dolara.

MMF u saopštenju navodi da ovaj kredit, koji tek treba da dobije “zeleno svetlo” Izvršnog odbora Fonda, dolazi kao podrška programu egipatske vlade za reformisanje ekonomije, prenosi agencija AP.

Egipat je, kako se dodaje u saopštenju, jaka država sa velikim potencijalima, ali ima izvesne probleme koji se pod hitno moraju rešiti.

Egipatska ekonomija je u poteškoćama od 2011. godine kada je došlo do svrgavanja Hosnija Mubaraka, i otada je suočena sa visokom inflacijom, manjkom deviza, padom broja turista i investicija.

Kriza dolara koja je od tada zahvatila Egipat, otežala je poslovanje i stvorila crno tržište na kom se egipatska funta trguje gotovo 30 odsto ispod njenog zvaničnog kursa.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Rusija i Ukrajina gomilaju trupe na granicama Krima
Next AMS osiguranje daje popust od 30 odsto na zaključenje putne polise online

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Misija MMF-a u Srbiji, u fokusu reforma javnog sektora i javnih preduzeća

Misija Međunarodnog monetarnog fonda i Vlada Srbije u ponedeljak počinju razgovore o završetku četvrte revizije započete pre izbora i o petoj reviziji trogodišnjeg aranžmana.

Makroekonomija 0 Comments

Japan usvojio najveći budžet u svojoj istoriji

Japanski parlament odobrio je budžet za fiskalnu 2017. u iznosu od 97 triliona jena, odnosno oko 880,7 milijardi dolara, i najveći je u istoriji Japana.

Makroekonomija 0 Comments

Standard & Poor’s povećala kreditni rejting Grčke na B+

Agencija Standard & Poor’s povisila je kreditni rejting Grčke, obrazloživši taj potez smanjenim rizicima servisiranja duga.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply