MMF odobrio trogodišnji kredit Egiptu od 12 milijardi dolara

MMF odobrio trogodišnji kredit Egiptu od 12 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio danas da je postigao inicijalni dogovor sa Egiptom o odobravanju trogodišnjeg kredita toj zemlji u iznosu od 12 milijardi dolara.

MMF u saopštenju navodi da ovaj kredit, koji tek treba da dobije “zeleno svetlo” Izvršnog odbora Fonda, dolazi kao podrška programu egipatske vlade za reformisanje ekonomije, prenosi agencija AP.

Egipat je, kako se dodaje u saopštenju, jaka država sa velikim potencijalima, ali ima izvesne probleme koji se pod hitno moraju rešiti.

Egipatska ekonomija je u poteškoćama od 2011. godine kada je došlo do svrgavanja Hosnija Mubaraka, i otada je suočena sa visokom inflacijom, manjkom deviza, padom broja turista i investicija.

Kriza dolara koja je od tada zahvatila Egipat, otežala je poslovanje i stvorila crno tržište na kom se egipatska funta trguje gotovo 30 odsto ispod njenog zvaničnog kursa.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Rusija i Ukrajina gomilaju trupe na granicama Krima
Next AMS osiguranje daje popust od 30 odsto na zaključenje putne polise online

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Prosečna neto zarada u Srbiji povećana na 49.635 dinara

Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u Srbiji isplaćena u aprilu ove godine iznosila je 49.635 dinara i nominalno je bila veća za 3,8 odsto nego prethodnog meseca, a

Makroekonomija 0 Comments

Ministarstvo finansija: Budžet Srbije na kraju 2016. u minusu 7,9 milijardi dinara zbog Petrohemije, javni dug 25 milijardi evra

Budžet Srbije na kraju 2016. godine bio je u deficitu od 7,9 milijardi dinara, posle isplate duga Petrohemije prema Naftnoj industriji Srbije od 13 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo

Makroekonomija 0 Comments

Kako rast dolara utiče na privredu Srbije

Od pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima dolar je ojačao više od 6 odsto prema jenu i skoro 4 odsto prema evru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply