Evropske berze skočile zbog dobrih rezultata kompanija

Evropske berze skočile zbog dobrih rezultata kompanija

Na evropskim berzama su u četvrtak ujutro cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je juče prekinuo petodnevni pozitivni niz.

Pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,2 odsto, dok je londonski FTSE oslabio 0,5 odsto.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cene za 5 odsto, akcija KBC-a jer je ta belgijska finansijska grupa izvestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Iz istog je razloga akcija nemačkog proizvođača robe za široku potrošnje Henkela poskupela 3,4 odsto.

Dosad je oko 80 odsto kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa izvestilo o poslovnim rezultatima, pri čemu ih je 60 odsto objavilo zaradu u skladu ili iznad očekivanja.

Londonski FTSE indeks jutros je pao zbog pada cena Shella i Rio Tinta jer se od danas tim akcijama trguje bez prava na dividendu.

Foto: etimg.com

Foto: etimg.com

Analitičari danas na evropskim berzama očekuju oprezno trgovanje jer su pod pritiskom cene nafte, nakon što je juče objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje neočekivano porasle, dok je proizvodnja Saudijske Arabije u julu dostigla rekordne nivoe.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula daljnjih 0,7 odsto, na 41,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,6 odsto, na 43,77 dolara.

Na azijskim berzama su cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na gubitku 0,5 odsto, skliznuvši s najviših nivoa u godinu dana.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Galenika Fitofarmacija nastavlja rast profitabilnosti
Next Posao: Deset koraka do unapređenja

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi pali više od 1 odsto drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale više od 1 odsto, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata, pa su u februaru

Produktna berza: Rast prometa, cena soje u padu drugu nedelju za redom

Ova nedelja kao i prethodna donosi rast prometa na organizovanom robno-berzanskom tržištu, kako količinskog tako i vrednosnog.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi skliznuli sa rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih nivoa jer su ulagači oprezni zbog mogućeg povećanja kamata Feda do kraja godine, ali i rasta napetosti između

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply