Azijske berze pale, dolar bez promene

Azijske berze pale, dolar bez promene

Na azijskim berzama u četvrtak cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer su ulagači oprezni zbog pada cena nafte.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas ne radi, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,2 i 0,5 odsto.

Berzanski indeksi u Hong Kongu, Šangaju i Singapuru stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, nakon što je juče dostigao najviši nivo u godinu dana.

Na azijskim se berzama jutros trguje mirno jer su ulagači oprezni zbog pada cena nafte, nakon što je juče objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje neočekivano porasle, dok je proizvodnja Saudijske Arabije u julu dostigla rekordne nivoe.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula daljih 0,7 odsto, na 41,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,6 odsto, na 43,77 dolara.

Na berze nije podsticajno uticalo ni smanjenje procena singapurske vlade o rastu ekonomija u ovoj godini od 1 do 2 odsto, dok je pre očekivala rast između 1 i 3 odsto. Procene su smanjene zbog zabrinutosti u vezi ′Brexita′ i slabosti globalne potražnje.

azijske berze

Ipak, s najviše pažnje prate se pokazatelji iz Kine, drugu po veličini svetsku ekonomiju.

“Prevladava mišljenje da su kineske vlasti uspele stabilizovati brod, no još je prerano za čvrste zaključke”, kaže Cliff Tan, direktor u Bank of Tokyo-Mitusbishi UFJ.

S obzirom da rast najvećih svetskih ekonomija nije impresivan, a da su poslovni rezultati kompanija anemični, najveću podršku tržištima pruža nada ulagača da će se u SAD-u nastaviti razdoblje jeftinog novca, a da će druge najveće centraln banke u svetu dodatno olabaviti monetarnu politiku.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizovao nakon jučerašnjeg pada.

Jutros je njegov kurs prema japanskoj valuti dostigao 101,45 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 101,25 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago oslabio, pa je cena evra porasla na 1,1165 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1150 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Pad cena nafte povukao indekse na najniže nivoe
Next Stručnjaci: Ekonomski program mandatara obećava i pored nedostataka

You might also like

Berza

Mogući izbori u Italiji podižu vrednost zlata

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smerove na tržištu kapitala.

Berza

Azijske berze: Indeksi pali, brine japanska ekonomija

Na azijskim berzama cene akcija u utorak su pale, dok je jen ojačao jer je japanska središnja banka (BOJ) ostavila monetarnu politiku nepromenjenu i objavila oprezan osvrt na ekonomsku situaciju.

Berza

Kurs dinara: U ponedeljak 123,27 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,2694 dinara za evro.