Železnice zbog dugova rasprodaju hotele

Železnice zbog dugova rasprodaju hotele

Hoteli železničara u Vrnjačkoj i Vranjskoj banji i hotel “Beograd” u Beogradu, će najverovatnije otići na doboš.

Ovakav potez je nametnuo MMF, koji traži da železničari svoje stare dugove, koji se procenjuju na blizu 300 miliona evra, moraju da namire iz sopstvene kase. Pošto je ona prazna, prinuđeni su da rasprodaju imovinu koja nije u direktnoj funkciji obavljanja saobraćaja. Izvor „Blica” iz Vlade tvrdi da je reč o hotelima koji su na atraktivnim lokacijama.

 – Ti hoteli su nakon deobnog bilansa pripali „Infrastrukturi Srbije”, preduzeću u okviru „Železnica”, koje nema novca za njihovo održavanje i renoviranje, jer neki od njih, poput Hotela „Beograd”, zahtevaju obimne radove. Zato je načelno dogovoreno da se i ovi objekti prodaju. Pored njih, prodaće se i druga imovina, poput restorana, stanova, zemljišta, vozova, lokomotiva, sve ono za šta je nedavno utvrđeno da nije evidentirano, a procenjeno je da vredi oko 100 miliona evra – objašnjava naš sagovornik.

Kako kaže, pošto je to nedovoljno da se namire dugovi, i hoteli će najverovatnije morati na doboš. Oni su na atraktivnim lokacijama, a objekti u Vrnjačkoj i Vranjskoj banji su pored samih izvorišta lekovitih voda, pa se očekuje da će biti kupaca.

foto: rt.com

foto: rt.com

Izvor „Blica” dodaje da bi konačnu odluku o svemu trebalo da donese Vlada.

– Ova ideja nije nova, međutim, do sada nije postojala politička volja za ovakvu odluku. Međutim, pošto je prihvaćena odluka MMF da stare dugove ne može da vraća država, već „Železnice”, nađen je jedan od načina da se oni podmire. Pored toga, u trenutku kada mora da se zatvori blizu 800 kilometara pruga koje nisu rentabilne, iluzorno je da se zadržavaju hoteli i restorani – kaže naš izvor.

Iz „Infrastrukture Srbije”, koja sada gazduje hotelima „Železnica”, indirektno nam je potvrđeno da je prodaja imovine jedan od načina da se podmire stari dugovi.

– „Infrastruktura” nema novac za ulaganje u objekte koji nisu u funkciji saobraćaja, uključujući i ugostiteljske i hotelske komplekse. Konačnu odluku o sudbini i hotela i druge imovine doneće nova vlada – kaže direktor „Infrastrukture” Dušan Garibović.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Fast food industrija u padu usled krize
Next Pet saveta da prebrodite loš dan na poslu

You might also like

Najvažnije vesti

Davor Pavuna: Rđavo smo hipnotisani

Davor Pavuna:Čitava civilizacija će se promeniti, to se već događa. To što dolazi nije nikakav komunizam, već korelirani holizam.

Svetske berze

Kretanje ovih valuta je povezano sa cenom nafte kao nikad do sada

Analitičari smatraju da se korelacija između nafte i valuta zemalja proizvođača nafte trenutno nalazi na rekordnom nivou.

Banke i finansije

Neto prihod Credit Agricole Grupe 2,1 mlrd EUR u drugom kvartalu 2017. godine

Credit Agricole Grupa saopštila je da je u drugom kvartalu 2017. godine ostvarila je neto prihod u iznosu od 2,1 mlrd EUR.