Uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije

Uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije

Rast potrošačkih cena, od početka godine zaključno s junom, iznosio je 0,9%, od čega 0,4% u toku prvog i 0,5% u toku drugog tromesečja, govore podaci Republičkog zavoda za statistiku, a kretanje potrošačkih cena je u oba slučaja bilo velikim delom vođeno sezonskim faktorima.

Primera radi, najveći pozitivan doprinos inflaciji u prvom tromesečju potekao je od sezonskog rasta cena voća i povrća, a značajan negativan doprinos od sezonskog pada cena svežeg mesa, odeće i obuće i turističkih paket-aranžmana. U drugom tromesečju ovi sezonski faktori imali su uglavnom obrnut uticaj. Cene turističkih paket-aranžmana i cene odeće i obuće ostvarile su sezonski rast i dale najveći pozitivan doprinos rastu inflacije, dok je, s druge strane, najveći negativan doprinos potekao od sezonskog pada cena povrća.

Slično tome, nije neuobičajeno, tačnije sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju poraste cena svežeg mesa. U proteklih deset godina tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, pri čemu je sam rast zavisio od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa. Istorijski posmatrano, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada.

NBS 1

Kada je reč o cenama voća i povrća, sezonski faktor je još izraženiji i cene ovih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća. Ipak, cene voća su u ovom trenutku u proseku niže za oko 10% u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene povrća u proseku na sličnom nivou.

Povodom pisanja pojedinih medija o indeksaciji plata i penzija ostvarenom inflacijom, napominjemo da Zakon o budžetskom sistemu Republike Srbije ne predviđa automatsko usklađivanje plata sa inflacijom.

Narodna banka Srbije očekuje da će se međugodišnja inflacija postepeno približavati donjoj granici cilja do kraja godine, a da će se u granicama ciljanog koridora naći sledeće godine, navodi se u saopštenju NBS.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Telekom Srbija prestigao NIS po dobiti
Next Mediji: Vučić i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ekonomisti: Rast plata i penzija mora da prati privredni rast i inflaciju

Ekonomisti smatraju da je poželjno povećanje plata u javnom sektoru i penzija zbog tog što su manje nego u zemljama koje nisu razvijenije od Srbije, kao i zbog povećanja potrošnje

Makroekonomija 0 Comments

Misija MMF-a u Srbiji, u fokusu reforma javnog sektora i javnih preduzeća

Misija Međunarodnog monetarnog fonda i Vlada Srbije u ponedeljak počinju razgovore o završetku četvrte revizije započete pre izbora i o petoj reviziji trogodišnjeg aranžmana.

Makroekonomija 3 Comments

Dušan Vujović: Javni dug Srbije se uvećao svega 2 milijarde evra

Javni dug Srbije se u poslednje dve i po godine uvećao svega dve milijarde evra, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply