Telekom Srbija prestigao NIS po dobiti

Telekom Srbija prestigao NIS po dobiti

Železara „Smederevo” će najverovatnije na kraju 2015. godine biti najveći gubitnik sa minusom od 17,7 milijardi dinara.

NIS više nije najuspešnija kompanija u Srbiji. Kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR), koji su dosad objavljeni, posle nekoliko godina vodeće pozicije na listi ovdašnjih preduzeća, ovu naftnu kompaniju sa trona je skinuo „Telekom Srbija”.

Iz finansijskog izveštaja za 2015. godinu vidi se da je neto dobit NIS-a gotovo prepolovljena. Na kraju 2014. godine ona je iznosila 30,56 milijardi dinara. Kraj 2015. godine NIS je dočekao u plusu od 16,10 milijardi dinara. Razlog ovako drastične promene u bilansima je pad cene energenata na globalnom tržištu. Sudeći prema kretanju cene nafte od početka godine (rast od 70 odsto), tokom 2016. godine ovo preduzeće uspeće da povrati ravnotežu u svojim bilansima.

Na prvo mesto po ostvarenoj neto dobiti izbio je „Telekom Srbija”, koji je na kraju prošle godine bio u plusu od 16,32 milijarde dinara. Za ovu kompaniju to je nešto manja poslovna dobit nego prethodne godine (16,88 milijardi dinara). Inače, na sajtu APR-a zasad su objavljeni samo redovni godišnji, ali ne i konsolidovani finansijski izveštaji za 2015. godinu. U čemu je razlika između ova dva načina svođenja računa? Konsolidovani finansijski izveštaj, naime, uključuje i zavisna preduzeća u kojima matična firma ima vlasništvo. Konkretno, u slučaju „Telekoma”, u konsolidovani izveštaj ući će i bilansi kompanija u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, čiji je „Telekom” vlasnik.

Inače, na sajtu obe firme, već je objavljen konsolidovani finansijski izveštaj NIS-a i „Telekoma”, koji uključuje i zavisna preduzeća. Konsolidovana neto dobit „Telekoma” iznosi 14,67 milijardi dinara, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja pad od 17,6 odsto.

Foto: nis.eu

Foto: nis.eu

Konsolidovano posmatrano, NIS-ova dobit bila je tek nešto malo manja od „Telekomove” i iznosila 14,60 milijardi dinara.

Poslovni prihodi nacionalne telekomunikacione kompanije u 2015. godini ostvareni su ukupnom u iznosu od 127,8 milijardi dinara i viši su za 4,4 odsto odnosu na 2014. godinu. Istovremeno, i poslovni rashodi „Telekoma” su porasli (za 10,4 odsto) i iznose 111,8 milijardi dinara.

A kada se pogleda struktura korisnika, prihodi od mobilne telefonije rastu za 2,4 milijardi dinara, dok fiksna telefonija pada (za 2,7 milijardi dinara). Iz ovog izveštaja može da se vidi i to da je „Telekom” zajedno sa povezanim pravnim licima investirao 29,6 milijardi dinara. U kompaniji je na dan 31. decembra 2015. godine bilo ukupno 8.449 zaposlenih.

Kada je o gubitašima reč, prvi put posle dužeg niza godina „Srbijagas” neće zauzeti lidersku poziciju. Naime, ova kompanija je kraj prošle godine čak dočekala u plusu od 2,9 milijardi dinara. Prethodne godine neto gubitak „Srbijagasa” iznosio je 44 milijarde dinara. Za bolje poslovne rezultate „Srbijagas” u najvećoj meri treba da zahvali niskoj ceni energenata.

Konačne rang-liste gubitnika nema, ali po svemu sudeći, vrlo lako bi lidersku poziciju mogla da zauzme „Železara Smederevo”. Kako može da se vidi iz finansijskog izveštaja, kompanija je kraj 2015 godine dočekala sa minusom od 17,5 milijardi dinara. „Politika” je pre nekoliko meseci objavila, pozivajući se na izveštaj revizorske kuće KPMG, da je u vreme dok je „HPK inženjering” Petera Kamaraša upravljao smederevskom čeličanom ostvaren gubitak od oko 150 miliona evra. Peter Kamaraš je nekoliko puta u javnosti isticao da je više od 50 odsto tog minusa kreirano u prvom tromesečju, dok njegov tim nije upravljao železarom. Ipak, u novijoj ekonomskoj istoriji ostaće upamćeno da je profesionalni menadžment koji je Vlada Srbije angažovala da železaru uvede u pozitivnu zonu poslovanja na kraju 2015. godine kompaniju doveo da prvo mesto firmi sa najgorim poslovnim rezultatima.

zelezara smederevo

Inače, cela privreda godinu je završila u plusu i ostvarila čistu dobit od 143,8 milijardi dinara, odnosno 1,2 milijardi evra. Ovo je ohrabrujuća vest, naročito jer dolazi posle neslavnog rezultata iz prethodne godine, kada je ukupna srpska privreda bila u gubitku od 132,6 milijardi dinara, odnosno 1,1 milijardu evra.

Kraj 2015. godine u plusu su dočekala i javna preduzeća, koja su godinama bila generatori gubitaka cele privrede. Zbirna neto dobit 485 javnih preduzeća iznosila je 8,3 milijardi dinara. Prethodne godine ona su napravila minus od 44 milijardi dinara. Takođe, bilo je i smanjenja broja zaposlenih. Ukupan broj radnika u ovim kompanijama manji je za 739 ljudi.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Richard Branson: Naučite ovu važnu životnu lekciju
Next Uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije

You might also like

Društvo 0 Comments

EPS ne planira poskupljenje struje u naredne tri godine

Trogodišnjim planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) nije planirano povećanje cene struje za garantovano snabdevanje domaćinstava i malih kupaca, piše Politika.

Kompanije 0 Comments

EU i Google opet u ratu

IT kompaniju Google Evropska Unija je optužila da potkopava globalno tržište mobilnih aplikacija dajući svom operativnom sistemu Android preferencijalni tretman u Googleovim proizvodima.

Najvažnije vesti 1Comments

Železnice zbog dugova rasprodaju hotele

Hoteli železničara u Vrnjačkoj i Vranjskoj banji i hotel “Beograd” u Beogradu, će najverovatnije otići na doboš.

1 Comment

Leave a Reply