Snažan rast norveške krune, evro ojačao prema dolaru

Snažan rast norveške krune, evro ojačao prema dolaru

Vrednost norveške valute snažno je porasla na međunarodnim valutnim tržištima nakon objavljivanja podataka da je inflacija u Norveškoj prošlog meseca rasla najbržim tempom od 2008. godine.

U odnosu na evro norveška kruna je ojačala 1,19 odsto, te se trgovalo po ceni 9,23 krune za jedan evro. Prema američkoj valuti vrednost norveške krune je porasla 1,8 odsto, na 8,25 kruna za dolar.

Evro je naprotiv, ojačao prema dolaru, 0,59 odsto, na 1,1183 EUR/USD.

Dolar je oslabio i u odnosu na većinu vodećih svetskih valuta. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, u sredu je oslabio 0,44 odsto.

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je pojeftinio nakon podataka o padu proizvodnje u Sjedinjenim Državama, što nagoveštava da najveća svetska privreda ne raste tempom koji se očekivao. Slabiji ekonomski podaci umanjuju izglede da Fed do kraja 2016. poveća kamatne stope.

“Objavljivanje izveštaja o padu proizvodnje u SAD treći kvartal uzastopno, što je najduži period pada od najmanje 1980., nije dobar znak kada su u pitanju izgledi za dolar”, ističe Hans Redeker.

Centralna banka Norveške (Foto: www.wsj.com)

Centralna banka Norveške (Foto: www.wsj.com)

Po zvaničnim podacima, godišnja stopa inflacije u Norveškoj u julu je iznosila 4,4 odsto, što je skoro 2 odsto iznad cilja Centralne banke.

“Sa ovako visokom inflacijom ne može se očekivati da Norges Bank u septembru snizi kamatne stope”, kaže James Pomeroy, ekonomista u HSBC.

Norveška je u martu snizila referentnu kamatu na 0,5 odsto, istorijski najniži nivo.

Niske kamatne stope ohrabruju potrošače da se više zadužuju i troše. Potrošnja je glavni pokretač privrede u većini razvijenih zemalja, ali preveliko zaduživanje može biti opasno ako vodi “balonu” nekretnina, smatraju analitičari.

Izvor:Agencije
Previous Libija: Spor oko najvažnijeg naftnog postrojenja
Next Izveštaji iz SAD i Saudijske Arabije spustili cenu nafte

You might also like

Wall Street: Oprez na berzama nakon Fedovih odluka

Na Wall Streetu su u sredu S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli nove rekordne nivoe, dok je Nasdaq indeks oslabio u opreznom trgovanju nakon što je Fed najavio smanjenje bilansa i

Wall Street: Cene akcija porasle, četvrtu nedelju uzastopno

Cene akcija na američkim berzama u petak su porasle, podstaknute boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u porastu treći dan zaredom

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija porasle, treći dan zaredom, što se najviše zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply