Snažan rast norveške krune, evro ojačao prema dolaru

Snažan rast norveške krune, evro ojačao prema dolaru

Vrednost norveške valute snažno je porasla na međunarodnim valutnim tržištima nakon objavljivanja podataka da je inflacija u Norveškoj prošlog meseca rasla najbržim tempom od 2008. godine.

U odnosu na evro norveška kruna je ojačala 1,19 odsto, te se trgovalo po ceni 9,23 krune za jedan evro. Prema američkoj valuti vrednost norveške krune je porasla 1,8 odsto, na 8,25 kruna za dolar.

Evro je naprotiv, ojačao prema dolaru, 0,59 odsto, na 1,1183 EUR/USD.

Dolar je oslabio i u odnosu na većinu vodećih svetskih valuta. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, u sredu je oslabio 0,44 odsto.

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je pojeftinio nakon podataka o padu proizvodnje u Sjedinjenim Državama, što nagoveštava da najveća svetska privreda ne raste tempom koji se očekivao. Slabiji ekonomski podaci umanjuju izglede da Fed do kraja 2016. poveća kamatne stope.

“Objavljivanje izveštaja o padu proizvodnje u SAD treći kvartal uzastopno, što je najduži period pada od najmanje 1980., nije dobar znak kada su u pitanju izgledi za dolar”, ističe Hans Redeker.

Centralna banka Norveške (Foto: www.wsj.com)

Centralna banka Norveške (Foto: www.wsj.com)

Po zvaničnim podacima, godišnja stopa inflacije u Norveškoj u julu je iznosila 4,4 odsto, što je skoro 2 odsto iznad cilja Centralne banke.

“Sa ovako visokom inflacijom ne može se očekivati da Norges Bank u septembru snizi kamatne stope”, kaže James Pomeroy, ekonomista u HSBC.

Norveška je u martu snizila referentnu kamatu na 0,5 odsto, istorijski najniži nivo.

Niske kamatne stope ohrabruju potrošače da se više zadužuju i troše. Potrošnja je glavni pokretač privrede u većini razvijenih zemalja, ali preveliko zaduživanje može biti opasno ako vodi “balonu” nekretnina, smatraju analitičari.

Izvor:Agencije
Previous Libija: Spor oko najvažnijeg naftnog postrojenja
Next Izveštaji iz SAD i Saudijske Arabije spustili cenu nafte

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Pad indeksa, investitori strahuju od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u petak cene akcija blago pale jer je tržište pod pritiskom trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok mu podršku pružaju bolji nego što se očekivalo

Beogradska berza: Državne hartije podigle promet

Odličan promet na berzi u Beogradu zahvaljuje se pre svega, trgovanju državnim dužničkim hartijama.

Dinar ojačao, kurs 118,7957

Dinar je ojačao prema evru za 0,2 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosi 118,7957 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply