Pokrenut postupak protiv EPS Distribucije

Pokrenut postupak protiv EPS Distribucije

Danas je pokrenut postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv Operatora distributivnog sistema EPS Distribucija d.o.o. Beograd, saopštila je Komisija za zaštitu konkurencije.

Komisija je postupak pokrenula na osnovu dobijene inicijative, u kojoj je navedeno da EPS Distribucija diskriminiše komercijalne snabdevače električnom energijom.

Prema inicijativi, to čini stavljanjem u povoljniji položaj društva Elektroprivreda Srbije JP Beograd – EPS Snabdevanje, prilikom ugovaranja pristupa sistemu za distribuciju električne energije.

Podnosilac je u inicijativi naveo da društvo EPS Distribucija zaključuje tipske ugovore o pristupu sistemu za distribuciju električne energije, kojima je predviđena obaveza da svi komercijalni snabdevači, prilikom ugovaranja pristupa sistemu, deponuju sredstava namenskog depozita, kao obezbeđenje plaćanja računa na ime usluge pristupa sistemu.

Prema navodima iz inicijative, ovakva obaveza nije predviđena jedino za društvo EPS Snabdevanje, čak ni u situaciji kada ovo društvo obavlja delatnost komercijalnog snabdevanja.

Na ovaj način, prema mišljenju podnosioca inicijative, svim komercijalnim snabdevačima električnom energijom, osim EPS Snabdevanju, zadržavaju se značajna obrtna novčana sredstva.

Time se EPS Snabdevanje, ukazuje se u inicijativi, stavlja u povoljniji položaj u odnosu na ostale učesnike na istom relevantnom tržištu, dok EPS Distribucija, kao jedini operator distributivnog sistema električne energije u Srbiji, zloupotrebljava dominantan položaj.

foto: cdm.me

foto: cdm.me

U dopuni podnete inicijative, navodi se u saopštenju, “Komisiji je ukazano i na drugi vid eventualne diskriminacije komercijalnih snabdevača električnom energijom od strane društva EPS Distribucija”.

Navedeno je da je jedna od obaveza EPS Distribucije, a prema Ugovoru o pristupu distributivnom sistemu, akvizicija podataka sa mernih uređaja i dostavljanje tih podataka snabdevačima.

Prema navodima iz dopune inicijative, podnosiocu inicijative, kao komercijalnom snabdevaču električnom energijom, očitano stanje se dostavlja sa zakašnjenjem od 15 dana, što izaziva probleme u radu komercijalnih snabdevača.

U cilju ispitivanja osnovanosti inicijative i ispunjenosti zakonskih uslova za eventualno pokretanje postupka po službenoj dužnosti radi ispitivanja povrede konkurencije, Komisija je prikupila podatke, informacije i dokumente od svih relevantnih subjekata.

Komisija je, pri tome, utvrdila da su navodi izneti u inicijativi osnovani, pa je “pretpostavila postojanje povrede konkurencije koja za cilj ili posledicu ima ili može imati značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije”.

Izvor: Agencije
Previous Saradnja sa CityExpertom za vlasnike nekretnina
Next Evropske berze pritiska pad cene nafte

You might also like

Kompanije 0 Comments

EPS širi poslovanje u Republici Srpskoj i Crnoj Gori

Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja delova distribucija u susednim zemljama, pišu u današnjem izdanju „Novosti“.

Kompanije 0 Comments

Kineski He Steel želi još tri fabrike

Pored Železare Smederevo koju je kupio za 46 miliona i planira da u nju uloži više stotina miliona evra, kineski He Steel želi da kupi tri posrnule fabrike u Srbiji.

Makroekonomija 0 Comments

Vučićeva inicijativa o uspostavljanju Carinske unije na Balkanu

Za ekonomije Zapadnog Balkana, integracija trgovine i transporta je najdirektnija putanja za napredak, ocenjuje premijer Srbije Aleksandar Vučić u projektu kojim inicira uspostavljanje Carinske unije u tom regionu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply