Početak sezone hindu praznika povećao cene zlata i srebra

Početak sezone hindu praznika povećao cene zlata i srebra

Pad vrednosti dolara u odnosu na vodeće svetske valute i početak sezone hindu praznika povećali su cene plemenitih metala na svetskim tržištima.

Cena zlata za isporuku u decembru porasla je 8 dolara, odnosno 0,6 odsto, na 1.354,70 dolara za uncu, dok je cena srebra za isporuku u septembru porasla 2 odsto, na 20,25 dolara po unci.

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je pojeftinio nakon podataka o padu proizvodnje u Sjedinjenim Državama, što nagoveštava da najveća svetska privreda ne raste tempom koji se očekivao.

“Objavljivanje izveštaja o padu proizvodnje u SAD treći kvartal uzastopno, što je najduži period pada od najmanje 1980., nije dobar znak kada su u pitanju izgledi za dolar”, ističe Hans Redeker.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, u sredu je u padu 0,6 odsto.

Podršku plemenitim metalima pruža očekivanje investitora o većoj tražnji fizičkog zlata i srebra u Aziji zbog predstojeće sezone hindu praznika koja počinje 18, avgusta.

Sezona monsuna bila je dobra širom Indije, zbog čega treba očekivati veću tražnju zlata i srebra od ruralnog stanovništva”, kaže Chintan Karnani, analitičar u filijali “Insignia Consultants” u Nju Delhiju, dodajući da će geopolitičke tenzije u Južnom kineskom moru svakako povećati tražnju za plemenitim metalima u Jugoistočnoj Aziji.

Prošle nedelje se cena zlata našla pod pritiskom snažnih podataka sa američkog tržišta rada i očekivanja da će američka centralna banka povećati kamate do kraja 2016.godine. Ipak, fjučersi zlata su na nedeljnom nivou bili u dobitku 0,2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Zahvaljujući igrici Pokemon Go belgijski ZOO zaradio 12.000 evra
Next Južnokinesko more: Vijetnam rasporedio raketne sisteme u spornim vodama

You might also like

Potražnja za kafom će se udvostručiti do 2050.

Globalna konsultantska organizacija koja okuplja proizvođače i trgovce kafom ‘Worldcofferesearch’ upozorava u najnovijem izveštaju da bi se do 2050. potražnja za kafom u svetu mogla udvostručiti. 

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Prvo tromesečje u 2017. zatvoreno sa snažnim dobicima

Američke berze su u petak zatvorile u negativnoj teritoriji, ali su na nedeljnom i kvartalnom nivou ostvarile snažne dobitke.

Azijske berze: Indeksi pali, evro tone

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, nakon tri dana rasta, dok je kurs evra skliznuo na najniži nivo u šest i po meseci zbog političke nestabilnosti u Italiji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply