Početak sezone hindu praznika povećao cene zlata i srebra

Početak sezone hindu praznika povećao cene zlata i srebra

Pad vrednosti dolara u odnosu na vodeće svetske valute i početak sezone hindu praznika povećali su cene plemenitih metala na svetskim tržištima.

Cena zlata za isporuku u decembru porasla je 8 dolara, odnosno 0,6 odsto, na 1.354,70 dolara za uncu, dok je cena srebra za isporuku u septembru porasla 2 odsto, na 20,25 dolara po unci.

Na međunarodnim tržištima valuta dolar je pojeftinio nakon podataka o padu proizvodnje u Sjedinjenim Državama, što nagoveštava da najveća svetska privreda ne raste tempom koji se očekivao.

“Objavljivanje izveštaja o padu proizvodnje u SAD treći kvartal uzastopno, što je najduži period pada od najmanje 1980., nije dobar znak kada su u pitanju izgledi za dolar”, ističe Hans Redeker.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta, u sredu je u padu 0,6 odsto.

Podršku plemenitim metalima pruža očekivanje investitora o većoj tražnji fizičkog zlata i srebra u Aziji zbog predstojeće sezone hindu praznika koja počinje 18, avgusta.

Sezona monsuna bila je dobra širom Indije, zbog čega treba očekivati veću tražnju zlata i srebra od ruralnog stanovništva”, kaže Chintan Karnani, analitičar u filijali “Insignia Consultants” u Nju Delhiju, dodajući da će geopolitičke tenzije u Južnom kineskom moru svakako povećati tražnju za plemenitim metalima u Jugoistočnoj Aziji.

Prošle nedelje se cena zlata našla pod pritiskom snažnih podataka sa američkog tržišta rada i očekivanja da će američka centralna banka povećati kamate do kraja 2016.godine. Ipak, fjučersi zlata su na nedeljnom nivou bili u dobitku 0,2 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Zahvaljujući igrici Pokemon Go belgijski ZOO zaradio 12.000 evra
Next Južnokinesko more: Vijetnam rasporedio raketne sisteme u spornim vodama

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje, nafta poskupela skoro 8 odsto

Članice Organizacije zemalja proizvodjača nafte (OPEC) postigle su danas dogovor o smanjenju proizvodnje nafte prvi put posle osam godina, što je izazvalo nagli skok cene nafte.

Produktna berza: Nastavljeni negativni cenovni trendovi

Na novosadskoj Produktnoj berzi nastavljaju se negativni cenovni trendovi.

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Promet više nego prepolovljen, pšenica jeftinija skoro 15% nego prošle godine

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje prometovano 50,49% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za skoro 52 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply