Južnokinesko more: Vijetnam rasporedio raketne sisteme u spornim vodama

Južnokinesko more: Vijetnam rasporedio raketne sisteme u spornim vodama

Vijetnam je neprimetno rasporedio raketne sisteme na nekoliko svojih ostrva u Južnokineskom moru, kojima mogu dosegnuti piste i druge vojne objekte Kine na spornim ostrvima, prenosi Reuters pozivajući se na zapadne zvaničnike.

Kako su agenciji saopštili diplomate i vojnici, podaci obaveštajnih službi govore da je poslednjih meseci Hanoj poslao raketne sisteme u pet baza na ostrvima Spratli.

Prema ocenama sagovornika agencije, to može da poveća napetosti u odnosima sa Kinom koja takođe pretenduje na sporna ostrva.

Prema rečima izvora, raketni sistemi su sakriveni i za sada nisu u funkciji, ali u naredna dva-tri dana mogu da profunkcionišu.

U Ministarstvu inostranih poslova Vijetnama su izjavili da ta informacija nije istinita, ali nisu išli u detalje.

U Kini i susednim zemljama, u Japanu, u Vijetnamu i na Filipinima, postoje nesuglasice po pitanju morskih granica i zona odgovornosti u Južnokineskom moru.

Stalni arbtiražni sud u Hagu zaključio je prošlog meseca u sporu između Kine i Filipina da Kina nema pravnu osnovu za polaganje “istorijskih prava” na ostrva u Južnom kineskom moru i da je prekršila suverena prava Filipina toj zoni.

Peking je tu presudu odbacio kao ništavnu, nevažeću i neobavežujuću, saopštivši da neće prihvatati stavove i akcije zasnovane odluci tog suda.

Izvor:Agencije
Previous Početak sezone hindu praznika povećao cene zlata i srebra
Next Libija: Spor oko najvažnijeg naftnog postrojenja

You might also like

Geopolitika

Holanđani glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine

Većinom glasova, preko 61 odsto, građani Holandije su na referendumu glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine.

Geopolitika

Istorijska poseta: Američki predsednik na Kubi

Američki predsednik Barack Obama doputovao je u istorijsku posetu Kubi, otvarajući novo poglavlje u odnosima dve zemlje posle višedecenijskog animoziteta između bivših hladnoratovskih protivnika.

Geopolitika

Turska ostaje bez vazdušne podrške SAD na severu Sirije?

Turska je stavila primedbe koaliciji pod vođstvom SAD da pruža nedovoljnu podršku iz vazduha njenim operacijama protiv Islamske države u severnoj Siriji.