Izveštaji iz SAD i Saudijske Arabije spustili cenu nafte

Izveštaji iz SAD i Saudijske Arabije spustili cenu nafte

Cena nafte pala je na međunarodnim tržištima ispod 44 dolar po barelu nakon podataka o rastu zaliha sirove nafte u SAD i izveštaja o rekordnoj proizvodnji u Saudijskoj Arabiji.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, pala je 2,47 odsto, na 43,87 dolara za barel, dok je barel američka WTI nafte pojeftinio 1,23$, odnosno 2,92 odsto, i trguje se za 41,52 dolara.

Američko ministarstvo energetike (EIA) je objavilo da su zalihe nafte u SAD protekle nedelje porasle za 1,1 miliona barela, što je u suprotnosti sa prognozama analitičara “S&P Global Platts” koji su predviđali pad zaliha za 1,75 miliona barela.

U utorak je Američki institut za naftu (API) objavio još veći rast zaliha. Po njihovim procenama zalihe su porasle za 2,1 milion barela.

Ranije tokom dana objavljen je podatak podatak o povećanju saudijske proizvodnje u julu na novi rekordni nivo, od 10,67 miliona barela dnevno.

Početkom nedelje cena nafte je porasla podstaknuta najavom neformalnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u cilju stabilizacije tržišta nafte.

Izvor:Agencije
Previous Snažan rast norveške krune, evro ojačao prema dolaru
Next 6 ključnih elemenata koje morate pratiti u vašoj marketing kampanji

You might also like

Evropske berze: Skok finansijskog sektora, pad rudarskog

Na evropskim berzama u utorak ujutro indeksi stagniraju, pri čemu su cene akcija u finansijskom sektoru porasle, a u rudarskom pale.

Wall Street: S&P 500 indeks pao sa rekordnog nivoa

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo, dok je S&P 500 pao zbog smanjenja procena rasta globalne ekonomije i neuverljivih poslovnih rezultata kompanija.

Skok Wall Streeta na početku nedelje više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle više od 1 odsto, drugi trgovinski dan zaredom, što se zahvaljuje padu prinosa na američke državne obveznice i popuštanju strahova od prebrzog rasta

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply