Azijske berze na najvišim nivoima u godinu dana

Azijske berze na najvišim nivoima u godinu dana

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija blago porasle, dostigavši najviši nivo u godinu dana, dok je dolar oslabio jer ulagači veruju da američki Fed neće u ovoj godini povećati kamatne stope.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu 0,2 %, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 %.

Indeksi berza u Australiji, Šangaju i Singapuru blago su pali, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 %, dostigavši najvišu nivo od avgusta prošle godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cena akcija na evropskim berzama i Wall Streetu, pri čemu je Nasdaq indeks dostigao nov rekordni nivo.

“Nakon odličnih prošlonedeljnih pokazatelja o zapošljavanju u SAD-u, tržišta su u dobroj poziciji jer se čini da se rast američke ekonomije ubrzava, dok su kratkoročni izgledi za povećanje kamata Feda prilično mali”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u kompaniji Daiwa Securities.

azijska berza

Juče objavljeni podaci pokazali su da je produktivnost u američkoj ekonomiji u drugom tromesečju pala treći kvartal zaredom.

“Pad produktivnosti u SAD-u mogao bi značiti da rast ekonomije u trećem kvartalu neće biti fantastičan. No, to znači i da Fed neće povećati kamate”, kaže Masahiro Ichikawa.

S obzirom da rast najvećih svetskih ekonomija nije impresivan, a da su poslovni rezultati kompanija anemični, najveću podršku tržištima pruža nada ulagača da će se u SAD-u nastaviti razdoblje jeftinog novca, a da će druge najveće centralne banke u svetu dodatno olabaviti monetarnu politiku.

A kako je malo verovatno da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamate, na valutnim tržištima dolar je oslabio.

Jutros je njegov kurs prema japanskoj valuti skliznuo na 101,25 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 102,35 jena.

Američka valuta je oslabila i prema evropskoj, pa je cena evra porasla na 1,1150 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1085 dolara.

Prema dolaru se oporavila i britanska funta, za otprilike 0,5 %, pa se njezin kurs vratio iznad nivoa od 1,30 dolara.

A cene nafte su oslabile nakon što je juče objavljeno da su prošle nedelje zalihe nafte u SAD-u neočekivano porasle, što pokazuje da je potražnja i dalje slaba, a proizvodnja prevelika.

Nakon što je juče pala 0,6 %, jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula za još 0,1 %, na 42,70 dolara. I na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,1 %, na 44,95 dolara, nakon što je juče izgubio 0,9 %

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous ECB agresivno kupuje korporativne obveznice
Next Kina izgradila vojne objekte na spornim ostrvima

You might also like

Cene nafte porasle više od 3 odsto

Cene nafte u sredu su na međunarodnim tržištima porasle više od 3 odsto, podstaknute neočekivano velikim padom zaliha benzina u Sjedinjenim Državama.

Hrvatska berza nudi malim kompanija zaobilaženje kredita i banaka

Početkom iduće godine u Hrvatskoj bi trebalo da zaživi Progress, platforma za finansiranje malih i srednjih kompanija putem tržišta kapitala koju priprema Zagrebačka berza uz potporu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Beogradska berza: Indeksi blago porasli, Energoprojekt najtrgovaniji

Solidan promet od 196,3 miliona RSD (1,7 miliona EUR) na današnjem trgovanju postignut je uglavnom zahvaljujući trgovanju obveznicama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply