Sirija: Silne se vojske sakupljaju oko Alepa

Sirija: Silne se vojske sakupljaju oko Alepa

Nakon što su razbile opsadu Alepa i zauzeli nekoliko važnih strateških tačaka, uključujući artiljerijske baze i vojne škole, koalicija džihadističkih i pobunjeničkih snaga u Siriji objavila je da je pokrenula borbu za “oslobođenje celog Alepa”.

Objavljujemo da ćemo udvostručiti broj boraca za ovu narednu bitku. Nećemo se smiriti dok ne istaknemo osvajačku zastavu na tvrđavi Alepa”, navela je ta koalicija u kojoj učestvuje i Front al Nusra, koji je ove nedelje porekao svoj status ogranka Al Kaide.

Istovremeno, posmatračke grupe prenose da i vladine snage šalju pojačanja u Alepo kao pripremu za protunapad na pobunjenike .

Libanski šijitski pokret Hezbollah i sirijski režim mobilisali su više od 3.000 vojnika i militanata kao pripremu za protivnapad uz podršku ruskih aviona kako bi povratili ključne tačke koje su izgubili u protekla dva dana”, rekao je Rami Abdel Rahman, predsednik Sirijskog opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U međuvremenu, ruski su avioni pojačali bombardovanje šire okoline Alepa kao i Idliba, grada 60 kilometara udaljenog od Alepa, koji je postao kritična ratna zona između Asadovih snaga i opozicije.

Alepo (Izvor: BBC)

Alepo (Izvor: BBC)

 

Stručnjaci kažu, da uz stratešku, geografsku i ekonomsku važnost grada, kontrola nad Alepom je važan ulog u bilo kojim budućim pregovorima.

Ako pobunjenici zadrže teritorij koji su osvojili, za njih će to biti veliki uspeh, a poraz za vladu. To bi mogao biti i znak da snage sirijske vlade postaju neefikasne, čak i uz pomoć ruskih aviona.

Mnogi posmatrači smatraju da će pobunjenici, ako zadrže Alepo, imati prednost, nešto čime će moći pregovarati i što će moći iskoristiti da nateraju sirijsku vladu da se vrati za pregovarački sto u Ženevi.

S druge strane, ako vlada zauzme Alepo, oduzeće tu prednost pobunjenicima i više neće imati razloga da nastavi pregovore s njima.

Ko bude kontrolisao Alepo, pod tim se ne misli samo na grad nego i na istoimenu pokrajinu, kontrolisaće i glavni put ka Damasku i puteve ka Idlibu, Hasaki i Raki.

Ubijeno više od 290.000 ljudi

Foto:www.telegraph.co.uk

Foto:www.telegraph.co.uk

U sirijskom konfliktu, koji traje već pet godina, dosad je poginulo više od 290.000 ljudi, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopštenju se precizira da je između marta 2011. godine, kad je sukob izbio, i kraja jula ove godine u Siriji poginulo ukupno 292.817 ljudi, prenela je agencija AFP.

Taj broj je za oko 10.000 ljudi veći u odnosu na prethodni bilans žrtava rata u Siriji, koji je Opservatorija objavila 26. maja.

Među poginulima je 84.472 civila, uključujući 14.711 dece i 9.520 žena, istakla je Opservatorija.

U saopštenju se navodi i da je u tom ratu život izgubilo 104.656 prorežimskih boraca, uključujući 57.909 vojnika i 1.306 militanata libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, 50.548 pobunjenika i još 49.547 džihadista.

Izvor:Agencije
Previous Ovo su novi ministri u budućoj Vladi Srbije
Next Šta savetuje najveći proizvođač organske hrane u Srbiji

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Austrija i Nemačka oštro kritikovale nove sankcije Rusiji

Nemačka i Austrija su oštro kritikovale najnovije američke sankcije Rusiji jer bi one mogle da utiču na evropske kompanije uključene u projekte za dopremanje ruskog gasa u Evropu.

Društvo 0 Comments

UN traži od Turske da se omogući nezavisnim posmatračima da posete uhapšene nakon neuspelog puča

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pozvao je vlasti u da se pridržavaju vladavine zakona u odgovoru na neuspeli pokušaj puča u Turskoj.

Geopolitika 1Comments

Jagma za Južno kinesko more: Kina napravila 3.200 hektara na veštačkim ostrvima

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kina je napravila 3.200 hektara teritorije na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply