Paušalci do daljnjeg plaćaju porez na osnovu rešenja iz 2014.

Paušalci do daljnjeg plaćaju porez na osnovu rešenja iz 2014.

Paušalnim obveznicima skoro dve godine ne stižu rešenja s iznosom duga koji moraju da plate državi, a ovo obavezu vrše po starom rešenju iz 2014. godine.

Dok ne dobiju nova rešenja, više od 250.000 paušalaca u Srbiji u obavezi su da plaćaju porez na prihod od samostalne delatnosti na osnovu starog rešenja iz 2014. godine.

Preduzetnici su dužni da plate porez na osnovu starog rešenja. U slučaju da su platili manje, naknadno će doplatiti. U slučaju da su pretplatili, to se računa kao akontacija za narednu godinu.

Paušalni obveznici dobijaju rešenje od Poreske uprave sa fiksnim iznosom poreza i doprinosa, koji plaćaju bez obzira na rezultate poslovanja. Granica za paušalno oporezivanje za preduzetnike je 6 miliona dinara, a za ulazak u sistem PDV-a je 8 miliona dinara. Među paušalcima su stomatolozi, advokati, lekari u privatnoj praksi, taksisti, frizeri, krojači i mnoge druge zanatlije.

Atanacković: Ne mogu da konkurišu za kredite

“Svaki poslodavac koji je na ivici dobiti ili minusa unapred hoće da zna kakva ga državna opterećenja čekaju.”

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavca Srbije, kaže da je mnogo njihovih članova koji se dugo žale da im ne stiže rešenja za plaćanje paušalnog poreza, što im otežava poslovanje.

Foto: Nebojša Atanacković

Foto: Nebojša Atanacković

“Svaki poslodavac koji je na ivici dobiti ili minusa unapred hoće da zna kakva ga državna opterećenja čekaju tokom te godine kako bi planirao svoje. Najgore je što ne znaju šta ih čeka. Da li je to što plaćaju od 2014. godine dovoljno, da li treba više ili manje, pa strahuju da će im stići mnogo velike kamate na manji iznos plaćenog poreza od propisanog”, ističe Atanacković.

“Posebne probleme imaju novi poslodavci koji su tek otvorili firmu, a koji nisu dobili rešenje za porez, iako su predali zahtev. Oni bez tog papira ne mogu da konkurišu kod banaka za kredite, niti bilo šta drugo”, kaže Atanacković.

Poreska uprava: Prvo novi preduzetnici i oni koji su zatvorili radnje

Foto:www.kurir.rs

Foto:www.kurir.rs

U Poreskoj upravi poručuju da će nakon izmena Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, koja je u nadležnosti Ministarstva finansija, doneti rešenja za utvrđivanje poreskih obaveza vlasnicima samostalne delatnosti koji porez plaćaju na paušalno utvrđen prihod.

Ova rešenja će prvo dobiti obveznici koji su poslovanje započeli u prošloj i ovoj godini, a zatim oni koji su odjavili samostalnu delatnost. Ostali paušalci, koji plaćaju akontaciju, imaju rok do kraja novembra da prijave paušalni porez za 2017. godinu.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Politika.rs
Previous Bloomberg objavio listu "najjadnijih država" na svetu
Next Posao: Bugarska traži trgovce, konobare, nastavnike

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Članstvo u PKS obavezno za sve privrednike

Članstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) obavezno je za sve privrednike, prema Zakonu o privrednim komorama koji danas stupa na snagu, ali će tog nameta biti oslobođeno čak oko 75

Primeri iz prakse 0 Comments

Preduzetnice teže do posla

Iako obrazovanije, žene u Srbiji teže dolaze do posla, uglavom su manje plaćene i teže napreduju, takođe se dosta ređe odlučuju na pokretanje sopstvenog posla od muškaraca.

Preduzetništvo 0 Comments

Farma na dnu mora: Uzgajaju bosiljak, paradajz, salate,…

Italijanski ronilac Đani Fontanezi je u priobalnom području Ligurnije napravio povrtnjak ispod morske površine u kojem uzgaja paradajz, grašak, salate, tikvice…

2 Comments

  1. X
    February 07, 20:06 Reply
    Nemam komentar.?!?!?!
  2. Mane
    March 01, 21:49 Reply
    I nije neki porez. I nije neka drzava.

Leave a Reply