Paušalci do daljnjeg plaćaju porez na osnovu rešenja iz 2014.

Paušalci do daljnjeg plaćaju porez na osnovu rešenja iz 2014.

Paušalnim obveznicima skoro dve godine ne stižu rešenja s iznosom duga koji moraju da plate državi, a ovo obavezu vrše po starom rešenju iz 2014. godine.

Dok ne dobiju nova rešenja, više od 250.000 paušalaca u Srbiji u obavezi su da plaćaju porez na prihod od samostalne delatnosti na osnovu starog rešenja iz 2014. godine.

Preduzetnici su dužni da plate porez na osnovu starog rešenja. U slučaju da su platili manje, naknadno će doplatiti. U slučaju da su pretplatili, to se računa kao akontacija za narednu godinu.

Paušalni obveznici dobijaju rešenje od Poreske uprave sa fiksnim iznosom poreza i doprinosa, koji plaćaju bez obzira na rezultate poslovanja. Granica za paušalno oporezivanje za preduzetnike je 6 miliona dinara, a za ulazak u sistem PDV-a je 8 miliona dinara. Među paušalcima su stomatolozi, advokati, lekari u privatnoj praksi, taksisti, frizeri, krojači i mnoge druge zanatlije.

Atanacković: Ne mogu da konkurišu za kredite

“Svaki poslodavac koji je na ivici dobiti ili minusa unapred hoće da zna kakva ga državna opterećenja čekaju.”

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavca Srbije, kaže da je mnogo njihovih članova koji se dugo žale da im ne stiže rešenja za plaćanje paušalnog poreza, što im otežava poslovanje.

Foto: Nebojša Atanacković

Foto: Nebojša Atanacković

“Svaki poslodavac koji je na ivici dobiti ili minusa unapred hoće da zna kakva ga državna opterećenja čekaju tokom te godine kako bi planirao svoje. Najgore je što ne znaju šta ih čeka. Da li je to što plaćaju od 2014. godine dovoljno, da li treba više ili manje, pa strahuju da će im stići mnogo velike kamate na manji iznos plaćenog poreza od propisanog”, ističe Atanacković.

“Posebne probleme imaju novi poslodavci koji su tek otvorili firmu, a koji nisu dobili rešenje za porez, iako su predali zahtev. Oni bez tog papira ne mogu da konkurišu kod banaka za kredite, niti bilo šta drugo”, kaže Atanacković.

Poreska uprava: Prvo novi preduzetnici i oni koji su zatvorili radnje

Foto:www.kurir.rs

Foto:www.kurir.rs

U Poreskoj upravi poručuju da će nakon izmena Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, koja je u nadležnosti Ministarstva finansija, doneti rešenja za utvrđivanje poreskih obaveza vlasnicima samostalne delatnosti koji porez plaćaju na paušalno utvrđen prihod.

Ova rešenja će prvo dobiti obveznici koji su poslovanje započeli u prošloj i ovoj godini, a zatim oni koji su odjavili samostalnu delatnost. Ostali paušalci, koji plaćaju akontaciju, imaju rok do kraja novembra da prijave paušalni porez za 2017. godinu.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Politika.rs
Previous Bloomberg objavio listu "najjadnijih država" na svetu
Next Posao: Bugarska traži trgovce, konobare, nastavnike

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Novi Zeland postao glavni svetski izvoznik halal mesa

Novi Zeland je postao glavni izvoznik halal mesa u muslimanske zemlje, a potražnja je tako velika da prevazilazi kapacitete zemlje, piše “Nikkei Asian Review”.

Preduzetništvo 1Comments

Amancio Ortega: Dobra ideja i inovativni koncept poslovanja – garancija uspeha

Amancio Ortega je čovek skromnog porekla, koji nikada nije stekao formalno obrazovanje, ali je, i pored toga, uspeo da postane jedan od najuspešnijih i najimućnijih ljudi na svetu.

Preduzetništvo 6 Comments

Kako započeti dobar biznis sa 300 evra kapitala?

Godinama je Milica Čalija radila u PR i marketing sektoru u kompanijama koje su pravile ukusne proizvode i bila odlična u tom poslu, ali njen san o tome da stvori

2 Comments

  1. X
    February 07, 20:06 Reply
    Nemam komentar.?!?!?!
  2. Mane
    March 01, 21:49 Reply
    I nije neki porez. I nije neka drzava.

Leave a Reply