NBS: Rast cena mesa sasvim uobičajen u ovo doba, krajem godine pojeftinjenje

NBS: Rast cena mesa sasvim uobičajen u ovo doba, krajem godine pojeftinjenje

Nije neuobičajeno, tačnije sezonski je uobičajeno da u letnjim mesecima, odnosno u trećem tromesečju poraste cena svežeg mesa, ocenila je danas Narodna banka Srbije, dodajući da je rast potrošačkih cena od početka godine velikim delom vođen sezonskim faktorima.

Nedavno je potrošače u Srbiji iznenadio skok cena svinjskog mesa za oko 30 odsto, a zatim i poskupljenje piletine za oko 25 odsto.

“U proteklih 10 godina, tokom letnjih meseci cene mesa su rasle, a to je zavisilo od vremenskih prilika u zemlji i okruženju, troškovnih pritisaka u proizvodnji hrane usled kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i cena nafte, kao i ostalih faktora koji utiču na ponudu svežeg mesa”, objavila je NBS komentarišući uticaj sezonskih faktora na inflaciju.

Istorijski posmatrano, piše, sezonski faktori potom nastavljaju da deluju i u naredna dva tromesečja, kada prvo dolazi do stabilizacije cene mesa, a zatim i do njenog pada.

Uoči najava poskupljenja svinjskog mesa ove godine, guverner Jorgovanka Tabaković je izjavila da bi poskupljenje svežeg svinjskog mesa moglo da poveća inflaciju za 0,32 do 0,56 odsto.

“Ako svinjsko meso s kostima poskupi za 16,2 do 36 odsto, očekujemo da će pogurati inflaciju od 0,32 do 0,56 odsto”, rekla je Tabaković.

foto: ekonomskevesti.com

foto: ekonomskevesti.com

Kada je reč o cenama voća i povrća, NBS navodi da je sezonski faktor još izraženiji i cene ovih proizvoda su još podložnije vremenskim uslovima, što je ove godine naročito izraženo kod voća.

Ipak, cene voća su u ovom trenutku u proseku niže za oko 10 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene povrća u proseku na sličnom nivou.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena je, od početka godine zaključno s junom, iznosio 0,9 odsto, od čega 0,4 odsto u toku prvog i 0,5 odsto u toku drugog tromesečja, u oba slučaja, mahom vođeno sezonskim faktorima.

Gledajući samo prva tri meseca ove godine, najveći pozitivan doprinos inflaciji potekao je od sezonskog rasta cena voća i povrća, a značajan negativan doprinos od sezonskog pada cena svežeg mesa, odeće i obuće i turističkih paket-aranžmana.

U drugom tromesečju ovi sezonski faktori imali su uglavnom obrnut uticaj. Cene turističkih paket-aranžmana i cene odeće i obuće ostvarile su sezonski rast i dale najveći pozitivan doprinos rastu inflacije, dok je, s druge strane, najveći negativan doprinos potekao od sezonskog pada cena povrća.

NBS objašnjava, a povodom pisanja pojedinih medija o indeksaciji plata i penzija ostvarenom inflacijom, da Zakon o budžetskom sistemu ne predviđa automatsko usklađivanje plata sa inflacijom.

NBS, kako navode, očekuje da će se međugodišnja inflacija postepeno približavati donjoj granici cilja do kraja godine, a da će se u granicama ciljanog koridora naći sledeće godine.

Izvor:NBS/Tanjug
Previous Unicredit banka dala novčanu injekciju Bank Austria od milijardu evra
Next Prodaja prenosnih baterija skočila 101% zbog igrice Pokemon Go

You might also like

Agrobiznis

Revitalizacija Vršačkog vinogorja: Priprema se zemljište za 300 hektara novih vinograda

Swisslion Takovo nije kupio Vršačke vinograde da bi rasprodao imovinu tog preduzeća, već da bi obnovio vinograde i doprineo razvoju Vršačkog vinogorja, izjavio je vlasnik poslovnog sistema Rodoljub Drašković.

Agrobiznis

Novih 82 miliona dinara za poljoprivredu

Korisnicima kojima je odobren kredit za nabavku sistema za navodnjavanje u Vojvodini, vredne 82 miliona dinara, dodeljen je 81 ugovor.

Agrobiznis

Smanjena ponuda diže cene mesa

U poslednjih pet dana cena tovljenika je porasla je za 30 do 50 dinara po kilogramu zato što je smanjena ponuda domaćih svinja.