Bloomberg objavio listu “najjadnijih država” na svetu

Bloomberg objavio listu “najjadnijih država” na svetu

Ugledna američka medijska i istraživačka kuća Bloomberg, objavila je listu “najjadnijih zemalja” na svetu u kojoj su obuhvaćeni zaposlenost i rast cena životnih namirnica.

Misery Index računa se tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cena, i stopa nezaposlenosti. BiH je dobila skor od 48,97 odsto, što je drugi najgori rezultat na svetu. Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svetske ekonomije. Jedina zemlja koja je gore plasirana od BiH je Venecuela, gde je pad prihoda od nafte doveo do drastične nestašice hrane i lekova, a inflacija je 181 odsto.

Južnoamerička država dobila je indeks od čak 188,2 odsto, što je ubedljivo najgore na svetu.

Prate je, kako je već rečeno, BiH s 48,97 odsto i Južnoafrička Republika s 32,90 odsto.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

S druge strane, Tajland je trenutno najsrećnije mesto za život, s „indeksom jada” od samo 1,11 odsto. Nezaposlenost u toj zemlji je svega 1 odsto dok cene namirnica rastu po godišnjoj stopi od 0,1 odsto. Prate ga Singapur i Japan s indeksom 1,40 odsto i 2,70 odsto. Bloomebrg je smestio Veliku Britaniju na 17. mesto, Sjedinjene Američke Države na 21. a Kinu na 23. mesto.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Uprava javnih prihoda: 15. avgust je rok za uplatu poreza za treći kvartal
Next Paušalci do daljnjeg plaćaju porez na osnovu rešenja iz 2014.

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Skočile devizne rezerve Srbije

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta iznosile su oko 10,3 milijardi evra, što je za 329,7 miliona evra više nego u julu saopštila je NBS.

Najvažnije vesti 0 Comments

Zec: MMF kod svih bolesnika primenjuje standardnu terapiju

Međunarodni monetarni fond je pod nesumnjivim američkim uticajem. Standardna terapija koja se nudi svakom bolesniku je uvek ista bez obzira na stanje bolesnika, kaže profesor ekonomije Beogradskog univerziteta Miodrag Zec

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 3%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3%.

1 Comment

  1. Q
    August 09, 14:53 Reply
    Ugledna američka medijska i istraživačka kuća Blumberg, obavila je najnovije istraživanje o "Indeksu jada" (Misery Index) koji se računa tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cena, i stopa nezaposlenosti.Srbija se nalazi na neslavnom 7. mestu jada i bede u svetu.

Leave a Reply