Bloomberg objavio listu “najjadnijih država” na svetu

Bloomberg objavio listu “najjadnijih država” na svetu

Ugledna američka medijska i istraživačka kuća Bloomberg, objavila je listu “najjadnijih zemalja” na svetu u kojoj su obuhvaćeni zaposlenost i rast cena životnih namirnica.

Misery Index računa se tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cena, i stopa nezaposlenosti. BiH je dobila skor od 48,97 odsto, što je drugi najgori rezultat na svetu. Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svetske ekonomije. Jedina zemlja koja je gore plasirana od BiH je Venecuela, gde je pad prihoda od nafte doveo do drastične nestašice hrane i lekova, a inflacija je 181 odsto.

Južnoamerička država dobila je indeks od čak 188,2 odsto, što je ubedljivo najgore na svetu.

Prate je, kako je već rečeno, BiH s 48,97 odsto i Južnoafrička Republika s 32,90 odsto.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

S druge strane, Tajland je trenutno najsrećnije mesto za život, s „indeksom jada” od samo 1,11 odsto. Nezaposlenost u toj zemlji je svega 1 odsto dok cene namirnica rastu po godišnjoj stopi od 0,1 odsto. Prate ga Singapur i Japan s indeksom 1,40 odsto i 2,70 odsto. Bloomebrg je smestio Veliku Britaniju na 17. mesto, Sjedinjene Američke Države na 21. a Kinu na 23. mesto.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Uprava javnih prihoda: 15. avgust je rok za uplatu poreza za treći kvartal
Next Paušalci do daljnjeg plaćaju porez na osnovu rešenja iz 2014.

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ana Brnabić: Brnabić: Do kraja godine plate i penzije će biti povećane

Premijerka Ana Brnabić kaže da će do kraja godine plate i penzije biti povećanje, uz uslov da se nastavi sadašnji rast privrede.

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo bank: Rast prinosa na 10-godišnje obveznice i predsednički izbori u Francuskoj

Prinosi na francuske 10-godišnje obveznice skočili su danas četiri bazna poena na oko 1,14 odsto, čime se jaz između prinosa na francuske i nemačke obveznice proširio na čak 73 bazna

Makroekonomija 0 Comments

Srbija zajmi 182,6 miliona evra za javna preduzeća i javne rashode

Poslanike će na prvom prolećnom zasedanju Skupštine Srbije dočekati usvajanje zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), koji je zapravo prvi

1 Comment

  1. Q
    August 09, 14:53 Reply
    Ugledna američka medijska i istraživačka kuća Blumberg, obavila je najnovije istraživanje o "Indeksu jada" (Misery Index) koji se računa tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cena, i stopa nezaposlenosti.Srbija se nalazi na neslavnom 7. mestu jada i bede u svetu.

Leave a Reply