Bloomberg objavio listu “najjadnijih država” na svetu

Bloomberg objavio listu “najjadnijih država” na svetu

Ugledna američka medijska i istraživačka kuća Bloomberg, objavila je listu “najjadnijih zemalja” na svetu u kojoj su obuhvaćeni zaposlenost i rast cena životnih namirnica.

Misery Index računa se tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cena, i stopa nezaposlenosti. BiH je dobila skor od 48,97 odsto, što je drugi najgori rezultat na svetu. Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svetske ekonomije. Jedina zemlja koja je gore plasirana od BiH je Venecuela, gde je pad prihoda od nafte doveo do drastične nestašice hrane i lekova, a inflacija je 181 odsto.

Južnoamerička država dobila je indeks od čak 188,2 odsto, što je ubedljivo najgore na svetu.

Prate je, kako je već rečeno, BiH s 48,97 odsto i Južnoafrička Republika s 32,90 odsto.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

S druge strane, Tajland je trenutno najsrećnije mesto za život, s „indeksom jada” od samo 1,11 odsto. Nezaposlenost u toj zemlji je svega 1 odsto dok cene namirnica rastu po godišnjoj stopi od 0,1 odsto. Prate ga Singapur i Japan s indeksom 1,40 odsto i 2,70 odsto. Bloomebrg je smestio Veliku Britaniju na 17. mesto, Sjedinjene Američke Države na 21. a Kinu na 23. mesto.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Uprava javnih prihoda: 15. avgust je rok za uplatu poreza za treći kvartal
Next Paušalci do daljnjeg plaćaju porez na osnovu rešenja iz 2014.

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

ECB: Ubrzalo kreditiranje privatnog sektora evrozone

Kreditiranje privatnog sektora u evrozoni skromno je ubrzalo u februaru, prema danas podacima Evropske centralne banke (ECB).

Makroekonomija 1Comments

Dušan Vujović: Rezultati reformi Srbiji bolji od očekivanih

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija u dosadašnjem sproveđenju reformi postigla više od očekivanog.

Makroekonomija 0 Comments

Refinansiranje javnog duga: Zašto bi se poverilac odrekao svoje zarade?

ECB-ovo obaranje cene novca u evrozoni podgrejalo je ideju o zameni skupih zajmova jeftinim. Profesor Milojko Arsić objašnjava zašto naši skupi zajmovi nisu odavno zamenjeni.

1 Comment

  1. Q
    August 09, 14:53 Reply
    Ugledna američka medijska i istraživačka kuća Blumberg, obavila je najnovije istraživanje o "Indeksu jada" (Misery Index) koji se računa tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cena, i stopa nezaposlenosti.Srbija se nalazi na neslavnom 7. mestu jada i bede u svetu.

Leave a Reply