Bill Gates: Najvažnije stvari koje sam naučio od Warrena Buffetta

Bill Gates: Najvažnije stvari koje sam naučio od Warrena Buffetta

Prijateljstvo između dva poslovna magnata Billa Gatesa i Warrena Buffetta je nešto zaista posebno. Iako ovaj dvojac deluje nespojivo – štreber i investitor – prijateljstvo i dalje traje. Pročitajte vrlo zanimljiv tekst koji je Gates objavio na svom blogu povodom 25 godina druženja sa Buffettom.

Warren nam je pomogao u dve stvari, kojih nikada nije dosta – da više učimo i više se smejemo.

Bill Gates je na svom blogu ovim tekstom obeležio 25 godina druženja sa Buffettom.  Ovom prilikom, podelio je neke od omiljenih detalja iz zajedničkog druženja, što možete pročitati u ostatku teksta.

Čudan početak. Isprva, činilo se da se Warren i ja ne slažemo. Ja sam štreber. On je investitor koji ne koristi email. Ustvari, nikada nisam očekivao da se sa njim sprijateljim.

Magnet

1991. godine, majka me je pozvala na prijateljsko okupljanje u našu vikendicu u Hood Canalu. Nisam želeo da idem. Rekao sam joj da sam previše zauzet. Moja majka je insistirala, rekavši da će mi Warren biti zanimljiv. “Slušaj, on samo kupuje i prodaje komade papira. To nije stvarna dodata vrednost. Ne verujem da imamo bilo šta zajedničko”, rekao sam joj. Konačno, ubedila me je. Pristao sam da ostanem najviše dva sata pre nego što se vratim na posao u Microsoft.

Onda sam upoznao Warrena. Odmah je počeo sa pitanjima oko softverskog poslovanja – zašto mala kompanija kao što je Microsoft očekuje da se takmiči sa IBM-om, koje veštine posedujemo i koje su nam cene. Ovo su bila stvarno dobra pitanja, koja mi niko pre njega nije postavio. Ubrzo smo utonuli u razgovor i sati su prolazili. Nije mi prišao kao velika investiciona zverka. O svom poslu je pričao vrlo skromno. Bio je zanimljiv, a najviše me je impresionirao njegov čist pogled na svet.

Keksi za doručak

Jedna iznenađujuća stvar u vezi Warrena je ta što on i dalje jede isto ono što je voleo sa šest godina. Prevazišao je hranu za bebe, ali uglavnom jede hamburgere, sladoled i Coca-colu. (Zato je tako smešno otići sa njim na večeru.) Sećam se kada je jednom spavao kod nas i ujutru za doručak otvorio pakovanje keksa Oreo. Naša deca su odmah zahtevala da i ona dobiju isto. Možda je loš uzor za decu, ali taj način ishrane i dan danas kod njega funcioniše.

Gde je nameštaj?

Kada nas prvi put Melindu i mene pozvao kod njega u Omahu, pokazao nam je svoju kuću. Kada smo stigli u dnevnu sobu, videli smo da nema ni stolica ni fotelja. Warren je bio iznenađen kao i mi. “Šta se dešava?” zapitao je.

Foto: gatesnotes.com

Foto: gatesnotes.com

Naknadno je saznao da je nameštaj odnešen pre nekoliko meseci na restauraciju, ali on to nije primetio. Mora da je jeo Oreo kekse i sladoled u kuhinji. Zbog ovoga se i dan danas smejemo.

Emocionalno ulaganje

Warren ima reputaciju “čuda iz Omahe” zbog lukavog investiranja u biznisu. Ali je jednako talentovan u investiranju u ljude. Zadivljuje me način na koji privlači ljude i tera ih da uče od njega. Iako ima mahnit raspored, Warren nalazi vremena da neguje prijateljstva. Ne poznajem puno takvih ljudi. Zove vas samo da čuje kako ste. Često šalje članke koje čita, za koje smatra da bi bili zanimljivi Melindi ili meni.

Naučio sam tako mnogo od Warrena u poslednjih 25 godina, a najvažnije, naučio sam – šta je prijateljstvo. Biti ona vrsta prijatelja kakvog želiš da imaš. On deli radost sa prijateljima i čini da se osećaju dobro u svojoj koži.

Do današnjeg dana, svaki put kada idem za Omahu (a trudim se kad god mogu), Warren me i dalje dočekuje na aerodromu.

To je mali gest, ali meni znači sve. Uvek sam nestrpljiv da se vrata aviona otvore jer znam da me on čeka sa novom pričom ili šalom.

Hvala ti za prijateljstvo, Warrene. Ovo je bilo neverovatnih 25 godina. Radujem se budućim sećanjima koje ćemo steći u narednim godinama.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Šta savetuje najveći proizvođač organske hrane u Srbiji
Next Zašto se kompanije povlače sa Beogradske berze?

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Iskusni preduzetnik: Odaberite ovakav biznis ako želite da se obogatite

Što je biznis nejasniji i dosadniji, veća mu je verovatnoća za uspeh, smatra njujorški profesor i preduzetnik Scott Galoway. Oni koji žele glamur i uzbuđenje, bolje da se pripreme na

Agrobiznis 2 Comments

Hladnjače prepune zamrznute maline, proizvođači i zadrugari zabrinuti za cenu i plasman nove berbe

Nova berba maline je svakim danom sve bliže, a mnoge hladnjače zbog stagnacije izvoza još nisu oslobodile magacinski prostor .

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija u Srbiji porasla 0,4 odsto

Inflacija u Srbiji u aprilu je iznosila 0,4 odsto, koliko su povećane potrošačke cene u odnosu na mart, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply