Azijske berze: Oprezna trgovina, manji skok indeksa

Azijske berze: Oprezna trgovina, manji skok indeksa

Na azijskim berzama su u utorak cene akcija blago porasle, a trguje se oprezno jer ekonomski pokazatelji nisu podsticajni .

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 odsto. U Hong Kongu su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, ojačavši treći dan zaredom.

Na azijskim berzama vlada oprez, kao i juče na Wall Streetu, gde su S&P 500 i Nasdaq indeks blago skliznuli s rekordnih nivoa, jer nema vesti koje bi podržale dalji rast cena akcija.

Poslovni rezultati kompanija nisu impresivni, dok najveće svetske ekonomije ne rastu tako brzo koliko se očekivalo. Stoga tržišta akcija podržavaju samo potraga ulagača za višim prinosima, s obzirom na rekordno niske prinose na obveznice, i nada ulagača u nove podsticajne mere.

Nakon jučerašnjih razočaravajućih podataka o kineskoj spoljnotrgovinskoj razmeni, jutros objavljeni izveštaji o inflaciji od 1,8 odsto u julu takođe ukazuje na spori rast druge po veličini svetske ekonomije.

“Izvoz slabi, a što je još važnije slabi i kineski uvoz, što ukazuje na krhku domaću potražnju. Ti pokazatelji pozivaju na uvođenje dodatnih mera za podsticanje rasta ekonomije”, kaže Jing Li, ekonomist u HSBC banci.

Moguće je i dalje popuštanje monetarne politike u Britaniji, s obzirom na naglo usporavanje tamošnje ekonomije nakon ′Brexita′.

Iako je prošle nedelje Bank of England smanjila ključne kamate po prvi put od 2009. godine, član njenog odbora Ian McCaffety napisao je za Times kako bi se moglo pokazati da je nužno dodatno labavljenje monetarne politike.

Foto: getty

Foto: getty

Zbog toga je na valutnim tržištima kurs funte pao 0,4 odsto, na 1,2984 dolara, najniže u mesec dana i daleko najniže nivoe u više od 30 godina od 1,2798 dolara, na koju je pao krajem juna neposredno nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa je cena dolara dostigla 102,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 102,10 jena.

I evro je oslabio prema dolaru, pa mu je kurs skliznuo s jučerašnjih 1,1100 na 1,1085 dolara.

A cene su nafte jutros izgubile deo jučerašnjih dobitaka podstaknutih nadom da bi najveći svetski proizvođači mogli započeti nove razgovore o smanjenju proizvodnje, s obzirom da potražnja ne raste.

Nakon što je juče skočila više od 2 odsto, jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula 23 centa, na 42,79 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 25 centi, na 45,15 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Inicijativa za izmenu zakonskih propisa o stečaju
Next Kafkijanska agonija Kineza u Nemačkoj: Ali ja nisam izbeglica, samo sam izgubio novčanik

You might also like

Dinar u ponedeljak bez promene prema evru

Kurs dinara prema evru je neznatno promenjen u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 124,0050 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti 1Comments

U ove akcije je sada idealno ulagati: Potencijal rasta uz dobru dividendu

Mnogi agresivni investitori zanemaruju zaradu od dividendi, i fokus stavljaju samo na rast ili pad cena akcija. Idealno je locirati sektor u kojem akcije imaju potencijal rasta uz zadovoljavajuću dividendu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Zlato na putu najvećeg mesečnog dobitka od juna prošle godine

Zlato je na putu da postigne svoj najbolji mesečni učinak u više od pola godine usled straha i neizvesnosti na tržištima koje su poslednjih dana posejale uredbe američkog predsednika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply