U Poreskoj upravi obustavljen nadzor

U Poreskoj upravi obustavljen nadzor

Postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Poreskoj upravi (PU) i Republičkom zavodu za statistiku (RZS) je obustavljen, jer je utvrdjeno da nije vršena nezakonita obrada podataka prikupljenih u popisu stanovništva radi utvrdjivanja poreza na izdavanje stanova, saopštio je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kako se navodi u saopštenju poverenika, postupak je pokrenut krajem jula, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će PU u postupku utvrdjivanja poreza na izdavanje stanova, obradjivati i lične podatke gradjana prikupljene u popisu stanovništva.

Iako je poverenik od direktora PU i RZS dobio uveravanja da takva obrada podataka nije ni planirana, postupak je nastavljen, a od obe institucije je zatraženo da se i pismeno izjasne o svim konkretnim pitanjima.

“Činjenice utvrdjene u postupku potvrdile su da u konkretnom slučaju nezakonita obrada ličnih podataka nije vršena, kao i da ne bi bila moguća. RZS nakon završetka obrade prikupljenih podataka, odstranjuje identifikatore izveštajnih i statističkih jedinica u elektronskoj bazi podataka i uništava papirnu dokumentaciju”, navodi se u saopštenju.

Budući da je rok čuvanja od tri godine istekao, individualni popisni obrasci u papirnoj formi iz Popisa 2011 su uništeni, zbog čega je Poverenik obustavio dalji postupak, navodi poverenik.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evropske berze: Bankarski sektor podstakao berze
Next Američku ekonomiju spašavaju tehnološki giganti

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Treća prodaja imovine kompanije Rivex iz Kragujevca

Stečajni upravnik preduzeća Rivex d.o.o. oglasio je treću prodaju građevinskog zemljišta u Kragujevcu, putem javnog nadmetanja.

Nekretnine 1Comments

I uz povoljnije uslove banaka, teško do krova nad glavom

Pored toga što stambeni krediti nisu nikada bili povoljniji, ako nemate barem 10-15.000 evra u kešu, teško možete doći do novog stana.

Nekretnine 0 Comments

Hrvatska: Blagi rast cena stambenih nekretnina u prvom tromesečju

Cene stambenih objekata, merene indeksom cena stambenih nekretnina, u prvom tromesečju 2017. u odnosu na četvrto tromesečje lani u proseku su porasle za 0,1 odsto, dok su u odnosu na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply