U Poreskoj upravi obustavljen nadzor

U Poreskoj upravi obustavljen nadzor

Postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Poreskoj upravi (PU) i Republičkom zavodu za statistiku (RZS) je obustavljen, jer je utvrdjeno da nije vršena nezakonita obrada podataka prikupljenih u popisu stanovništva radi utvrdjivanja poreza na izdavanje stanova, saopštio je danas Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Kako se navodi u saopštenju poverenika, postupak je pokrenut krajem jula, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će PU u postupku utvrdjivanja poreza na izdavanje stanova, obradjivati i lične podatke gradjana prikupljene u popisu stanovništva.

Iako je poverenik od direktora PU i RZS dobio uveravanja da takva obrada podataka nije ni planirana, postupak je nastavljen, a od obe institucije je zatraženo da se i pismeno izjasne o svim konkretnim pitanjima.

“Činjenice utvrdjene u postupku potvrdile su da u konkretnom slučaju nezakonita obrada ličnih podataka nije vršena, kao i da ne bi bila moguća. RZS nakon završetka obrade prikupljenih podataka, odstranjuje identifikatore izveštajnih i statističkih jedinica u elektronskoj bazi podataka i uništava papirnu dokumentaciju”, navodi se u saopštenju.

Budući da je rok čuvanja od tri godine istekao, individualni popisni obrasci u papirnoj formi iz Popisa 2011 su uništeni, zbog čega je Poverenik obustavio dalji postupak, navodi poverenik.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evropske berze: Bankarski sektor podstakao berze
Next Američku ekonomiju spašavaju tehnološki giganti

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Beograd: Prodaja građevinskog zemljišta ubuduće samo na aukcijama

Gradsko veće grada Beograda usvojilo je u petak izmene Odluke o građevinskom zemljištu koje će, prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, doprineti bržem uređenju lokacija čija je prodaja više puta bezuspešno

Nekretnine 0 Comments

Uskoro tender za izgradnju novog fudbalskog stadiona u Melencima

Fudbalski klub Rusanda iz Melenaca dobiće novi stadion.

Nekretnine 0 Comments

Počela gradnja novog naselja “Zemunske kapije”

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović danas je obišla radove na izgradnji novog naselja “Zemunske kapije”, gde će prva tri objekta koja su počela da se grade biti završena

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply