Nemačko tržište nekretnina počinje da liči na balon

Nemačko tržište nekretnina počinje da liči na balon

Postoji mogućnost pucanja na do skora stabilnom tržištu. Nemačko tržište nekretnina sve više počinje da liči na balon, kažu ekonomisti Commerzbanke.

“Cene kuća se stabilno distanciraju od fundamentalnih faktora”, pišu ekonomisti Ralph Soveen i Marco Wagner u poruci klijentima.

“Glavna pokretačka snaga je veoma ekspanzivna monetarna politika (Evropske centralne banke), koja će se malo verovatno promeniti u doglednoj budućnosti”, navode ekonomisti Commerzbanke, prenosi MarketWatch.

Nemci iznajmljuju životni prostor

Cena kuća na nemačkom tržištu nekretnina su bile stabilne dugi niz godina. Nemci, za razliku od Amerikanaca i Britanaca, više vole da iznajmljuju nekretnine nego da ih kupuju. Nemačke porodice vrlo često iznajmljuju istu nekretninu decenijama.

Prema podacima Eurostata, samo 52,5 posto nemačkih domaćinstava posedovalo je nekretninu u 2014. godini. To je dosta nizak procenat u poređenju sa 70,1% Evropske unije.

Pokazatelji balona

Do promene na stabilnom nemačkom tržištu nekretnina doveo je niz faktora. Prvenstveno, izuzetno niske kamatne stope. Osim toga, oživeo je interes stranih kupaca i investicione kupovine zbog zarade.

Cene rezidencijalnih nekretnina skočile su 5 posto na godišnjem nivou u prvoj polovini 2016. Ekonomisti Commerzbanke kažu da je stopa uporediva sa bumom nekretnina viđenim kasnih 80’ih i početkom 90’ih godina, nakon pada Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke, respektivno.

Rast cena nije, sam za sebe, pokazatelj balona. Balon nastaje kada rast cena nadmašuje fundamentalne osnove, pretvarajući ih u spekulativnu pomamu. Detektovanje pravog balona može uistinu biti veoma teško, a ekonomisti strahuju da se ovaj pojam koristi previše opušteno.

Ipak, ekonomisti Commertzbane navode dovoljno dokaza da se cene razilaze od fundamenata.

Recimo, dok cene rezidencijalnih nekretnina skaču, cene iznajmljivanja su prilično stabilne od 2000. godine. Prihodi domaćinstava i potrošačke cene se nisu mnogo menjali u tom periodu (grafik).

Foto: Commertzbank

Foto: Commertzbank

Jedino što ne ide u prilog simptomima balona tržišta nekretnina je prezaduženost. Od kraja 2015. godine racio duga privatnih domaćinstava meren u relativnom odnosu prema BDP-u, se ustvari smanjivao. Ovo znači da je nemačko tržište nekretnina manje ranjivo na rast kamatnih stopa, navode ovi ekonomisti.

Do kada to može da traje?

“Tenzija na tržištu nekretnina generalno raste, iako je trenutno vrlo niska.”

Pucanje balona na američkom tržištu nekretnina desilo se kada su cene nastavile da rastu iako su kamatne stope dotakle dno. Nekretnine su postale manje priuštive, a to se nastavilo kada su kamate počele da rastu 2005. godine, a priuštivost nastavila da opada.

Foto: alternativeasset.co

Foto: alternativeasset.co

U Nemačkoj, cene rezidencijalnih nekretnina postale su manje priuštive početkom 2015. godine. U tom periodu, cena finansiranja nekretnine u odnosu na prosečan prihod domaćinstva ostao je na istom nivou iz 2009. godine, ali su cene počele da rastu.

Problem je, navode ekonomisti Commertzbanke, taj što kamatne stope neće dodatno padati a rast cena će nastaviti da smanjuje priuštivost.

“Tenzija na tržištu nekretnina generalno raste, iako je trenutno vrlo niska. Tenziju će ojačati rast prinosa na desetogodišnje obveznice i hipotekarne kamatne stope”, piše u belešci klijentima.

Prinos na nemačke desetogodišnje obveznice trenutno iznosi minus 0,07 posto.

“Čak iako je teško predvideti kada bi balon mogao da pukne, postoje znakovi opreza na srednjeročnom nivou”, navode ekonomisti.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Kako da zaradite na akcijama tokom Olimpijskih igara u Riju
Next Studentski dom zagarantovan samo za vukovce

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Mediji: Vlada Srbije odlučila da sruši zgradu Generalštaba

Vlada Srbije odlučila je da sruši deo zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda, za čiju sanaciju je pre manje od dve godine platila oko 78 miliona dinara, piše portal Insajder.net.

Nekretnine 0 Comments

Nova prodaja imovine preduzeća Horti produkt

– Druga prodaja imovine preduzeća u stečaju “Horti produkt” iz Donje Trepče, koje se bavilo proizvodnjom voća i povrća u stakleniku, zakazana je za 21. decembar.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Dukley gardens: Tri luksuzna apartmana prodata za 420 bitcoina

Kompanija AMIA, biznismena Nila Emilfarba prodala je tri luksuzna apartmana u svom rezidencijalnom kompleksu “Dukley gardens” na Zavali i poslovno stambenom kompleksu “Dukley residence” nadomak Starog grada za 420 bitcoina, što je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply