EK traži od Srbije veći broj budžetskih inspektora

EK traži od Srbije veći broj budžetskih inspektora

Evropska komisija traži povećanje broja budžetskih inspektora u Srbiji. I u Ministarstvu finansija su svesni neophodnosti povećanja kontrole trošenja novca poreskih obveznika.

EK traži da se broj budžetskih inspektora sa sadašnjih devet poveća barem na 30, piše list “Blic”.

Devet ljudi godišnje prekontrolišu samo 38 korisnika državnog budžeta, što je 0,2 odsto. Iz Ministarstva finansija poručuju da je urađena nova sistematizacija, a da će se broj inspektora povećati do kraja 2017. godine.

Nedavno su iz Saveta za borbu protiv korupcije skrenuli pažnju na ovaj problem. U Savetu kažu da je nedopustivo da ne postoji tačna evidencija koliko korisnika troši novac poreskih obveznika Srbije. Prema nekim procenama, broj tih korisnika je između 12 i 13 hiljada.

Ovaj zahtev iz EK upućen je kako bi se povećala kontrola trošenja novca iz njihovih fondova i budžeta Srbije. Rok za realizaciju je kraj 2017. godine, a razlog za njeno uvođenje je što Brisel smatra da ovako mali broj inspektora ne može da proveri kako blizu 13.000 korisnika troši 15 milijardi evra novca poreskih obveznika Srbije, ali i više stotina miliona evra iz IPA fondova.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Blic.rs
Previous Azijske berze porasle, dolar ojačao prema jenu
Next Pad kineskog spoljnotrgovinskog bilansa veći od očekivanja

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Vlada Srbije potpisala obavezu sprovođenju mera predviđenih aranžmanom sa MMF-om

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim se usvaja Pismo o namerama kojim se prihvataju revidirani ciljevi i mere ekonomske politike za period 2016–2017. godine dogovoreni sa MMF-om

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Saudijska Arabija spremna za svet bez fosilnih goriva

U trenucima kada pumpa rekordne količine nafte, Saudijska Arabija se sprema za vreme kada fosilnog goriva na koje se oslanja njihov budžet više neće postojati.

Najvažnije vesti 0 Comments

Veća zarada: Uzgajanje životinja na otvorenom

Niska otkupna cena tovljenika i velika ulaganja u moderne farme, navode sve više stočara koji razmišljaju o većoj zaradi da se okrenu odgoju životinja na otvorenom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply