EK traži od Srbije veći broj budžetskih inspektora

EK traži od Srbije veći broj budžetskih inspektora

Evropska komisija traži povećanje broja budžetskih inspektora u Srbiji. I u Ministarstvu finansija su svesni neophodnosti povećanja kontrole trošenja novca poreskih obveznika.

EK traži da se broj budžetskih inspektora sa sadašnjih devet poveća barem na 30, piše list “Blic”.

Devet ljudi godišnje prekontrolišu samo 38 korisnika državnog budžeta, što je 0,2 odsto. Iz Ministarstva finansija poručuju da je urađena nova sistematizacija, a da će se broj inspektora povećati do kraja 2017. godine.

Nedavno su iz Saveta za borbu protiv korupcije skrenuli pažnju na ovaj problem. U Savetu kažu da je nedopustivo da ne postoji tačna evidencija koliko korisnika troši novac poreskih obveznika Srbije. Prema nekim procenama, broj tih korisnika je između 12 i 13 hiljada.

Ovaj zahtev iz EK upućen je kako bi se povećala kontrola trošenja novca iz njihovih fondova i budžeta Srbije. Rok za realizaciju je kraj 2017. godine, a razlog za njeno uvođenje je što Brisel smatra da ovako mali broj inspektora ne može da proveri kako blizu 13.000 korisnika troši 15 milijardi evra novca poreskih obveznika Srbije, ali i više stotina miliona evra iz IPA fondova.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Blic.rs
Previous Azijske berze porasle, dolar ojačao prema jenu
Next Pad kineskog spoljnotrgovinskog bilansa veći od očekivanja

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Turski predsednik : Ja sam vrhovni komandant ove zemlje, dolazim u Ankaru

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da su dešavanja u zemlji čin koji su ohrabrile „paralelne institucije“, te da je to ustanak koji pokušava izvesti manjina u vojnim redovima.

Kompanije 0 Comments

Delta holding jedini zainteresovan za Sava centar

  Na tenderu za osnivanje zajedničkog privrednog društva za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom jedinu prijavu poslala je kompanija Delta holding.

Makroekonomija 0 Comments

Nebojša Katić: Glasači Brexita će se dugo buditi

O Brexitu jedno od najstručnijih mišljenja može da nam pruži cenjeni ekonomista Nebojša Katić, koji živi i radi u Londonu od 1992. godine kao samostalni poslovni konsultant. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply