Cena nafte porasla iznad 45 dolara

Cena nafte porasla iznad 45 dolara

Cene nafte u ponedeljak su snažno porasle podstaknute obnovljenim nadama da će zemlje izvoznici postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, porasla je 2,60 odsto, na 45,42 dolara za barel, a američka WTI +3,11 odsto, na 43,10 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sazvala je za naredni mesec neformalni sastanak u Alžiru, s ciljem stabilizacije tržišta nafte.

Sastanak će se, kako je saopšteno, održati na marginama Međunarodnog foruma o energetici u Alžiru, u trajanju od 26. do 28. septembra.

“OPEC nastavlja da pomno prati situaciju i u konstantnom je dijalogu sa drugim članicama o načinima i sredstvima koja će pomoći povratku stabilnosti i reda na naftnom tržištu”, navodi se u saopštenju te organizacije.

Predsednik OPEC-a Muhamed bin Saleh Al-Sada je ponovio stav OPEC-a po kome će tražnja za naftom ubrzati u trećem i četvrtom kvartalu tekuće godine.

Nedavni pad cena nafte i kolebanja na valutnim tržištima su, prema ocenama OPEC-a, samo privremenog daha, i posledica su prekomernih zaliha i odluke Britanije da istupi iz Evropske unije.

Očekivani povratak ekonomskog rasta u zemljama-potrošačima nafte će, prema ocenama OPEC-a, pogurati tražnju za naftom u preostalom delu godine.

Predsednik OPEC-a je izjavio da su dodatne investicije u proizvodnju nafte neophodne kako bi se zadovoljila potencijalna rastuća tražnja i neutralisao pad proizvodnje na postojećim bušotinama.

Naftni kartel je prošlog meseca izrazio očekivanje da će prezasićenost globalnog tržišta naftom pasti u ostatku godine, zahvaljujući smanjenju proizvodnje u nečlanicama OPEC-a, naročito u SAD.

Izvor:Agencije
Previous Veletržnica Beograd: Kilogram breskvi 20 dinara, lubenice 12 dinara
Next Dinar i sutra bez promene prema evru

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Ulagači na oprezu na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno jer su ulagače pokolebali slabi poslovni rezultati nekoliko kompanija, kao i pad cena akcija na azijskim tržištima.

Evropske berze: FTSE indeks dostigao novi rekord

Na Londonskoj je berzi FTSE indeks u utorak ujutro dostigao novi rekordni nivo, dok se na ostalim evropskim berzama trguje oprezno.

Cene nafte najviše u poslednjih šest meseci

Nakon pada nedelju dana pre, cene nafte prošle nedelje su se oporavile zbog poremećaja u snabdevanju iz Nigerije i Kanade.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply