Beogradska berza: Negativna korekcija, najprometnija Fitofarmacija

Beogradska berza: Negativna korekcija, najprometnija Fitofarmacija

Početak trgovačke sedmice obeležila je solidna investiciona aktivnost uz negativnu korekciju oba berzanska indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 16,2 miliona RSD (131 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,8% na 631,1 poen.

Galenika Fitofarmacija (FITO) bila je najprometnija akcija, koja je u samo par transakcija zabeležila realizaciju od 10,2 miliona RSD. Akcije ove kompanije ojačale su dodatnih 0,4% na 3.000 RSD, što predstavlja novi istorijski maksimum ove hartije. Na današnjoj ceni zatvaranja tržišna kapitalizacija Fitofarmacije iznosi 7,9 milijardi RSD (64,2 miliona EUR).

Naftna industrija Srbije (NIIS) oslabila je 3,1% na 587 RSD uz ostvarenu realizaciju od 3,4 miliona RSD. Akcije NIS-a kretale su se u cenovnom rasponu od 580-606 RSD, a na kraju trgovačkog dana ostalo je nezadovoljene tražnje na nivou od 600 RSD. Kompanija je najavila da će objaviti polugodišnje rezultate u sredu, 10. avgusta.

Vital – najveći pad cene

Energoprojekt holding (ENHL) je zabeležio trgovanje od 0,6 miliona RSD, po nepromenjenoj ceni od 1.250 RSD.

Foto: ocdn.eu

Foto: ocdn.eu

Najveći pad cene zabeležile su akcije Vitala (VITL) od 29,9% na 526 RSD uz minorno trgovanje, dok je beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oslabio 2,2% na 961 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD. Među dobitnicima našle su se akcije Alfa plama (ALFA) koje su skočile 3,2% na 32.000 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD, kao i akcije Impol Sevala (IMPL) koje su u plusu 2,9% na 1.952 RSD uz neveliku realizaciju.

Državne dužničke hartije danas nisu ostvarile realizaciju.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Veća dobit fonda Berkshire Hathaway za 25 odsto
Next Veletržnica Beograd: Kilogram breskvi 20 dinara, lubenice 12 dinara

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi prekinuli petodnevnu negativnu seriju

Azijske berze su napokon prekinule petodnevni negativni niz jer su splasnuli strahoi od trgovinskih ratova.

Berza

Beogradska berza: Alfa plam najprometniji, u skromnom ukupnom trgovanju

Reperni indeks beogradskog tržišta akcija u sredu je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na juče, dok je ukupan promet, zahvaljujući isključivo državnim obveznicama, iznosio odličnih 600,7 miliona RSD (4,9 miliona EUR).

Svetske berze

Azijske berze: Treći uzastopni pad indeksa

Na azijskim berzama cene akcija su pale i u sredu, treći dan zaredom, a najviše u Kini, što je posledica trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga, dok su cene nafte