Ugalj po prošlogodišnjim cenama, poskupljenje nakon formiranja vlade

Ugalj po prošlogodišnjim cenama, poskupljenje nakon formiranja vlade

Cene ogreva su, trenutno, na prošlogodišnjem nivou, i oni koji ga kupe u u letnjem periodu, mogu da prođu – i do 30 odsto povoljnije.

Poskupljenje uglja u “Kolubari” i “Resavici moraće da sačeka novu vladu Srbije, pišu Novosti.

Prošlogodišnja ideja EPS da poveća cenu najjeftinijeg uglja iz “Kolubare” izjalovila se nakon pisanja “Novosti” o povećanju cena goriva koje greje najsiromašnije.

Ove godine nema sličnih najava iz “Kolubare”, ali se govori o novom sistemu prodaje.

“Još nismo sklopili ugovore sa državom oko kupovine novih zaliha, pa prodajemo ono što imamo od marta – kaže Ivan Kostić, vlasnik stovarišta ogreva “Slava trans” iz Kragujevca. – Pominje se poskupljenje uglja iz “Resavice”, ali kada smo zvali da pitamo da li će ga biti i koliko, rekli su nam nezvanično da će se o tome odlučiti nakon formiranje Vlade Srbije.

Prodavci kažu da su samo čuli za novi sistem prodaje koji se priprema u “Kolubari”, ali da im niko nije rekao kako će konkretno izgledati licitacija cena goriva.

Oni potrošači koji se odluče da budu revnosni i kupe ugalj na vreme, dobiće prošlogodinje cene.

“Kolubarski ugalj staje 6.000 dinara, dok je sušena varijanta duplo skuplja – kaže Nebojša Radulović iz stovarišta ogreva “Beoiskra”. – Ugalj iz Kostolca košta 7.500 dinara po toni, kovinski je 8.300, “kreka” košta 11.500, a “banovići” 13.500. Kupci su već krenuli da pazare, ali većina čeka kraj avgusta.

Za pet metara drva treba izdvojiti oko 25.000 dinara, koliko je najmanje potrebno za zagrevanje prosečnog stana tokom jedne grejne sezone. Poređenja radi, računica Agencije za energetiku pokazuje da grejanje na drva za celu sezonu staje prosečno 31.000 dinara, dok za ugalj treba dati i do 46.000 dinara. Stovarišta na lageru imaju bukve, hrasta, bagrema, koji koštaju oko 4.800 dinara po metru kvadratnom.

U unutrašnjosti se prevoz ne naplaćuje dodatno, ali sa većom razdaljinom i to treba uzeti u obrzit. Trošak za transport je oko 1.000 dinara.

Izvor:Novosti
Previous Sirija: Kontroverzne informacije iz Alepa, Kurdi i Arapi preuzeli "gotovo kompletnu kontrolu" nad Manbijem
Next Olimpijske igre i cene nekretnina

You might also like

Kompanije 0 Comments

Starbucks sve veći konkurent McDonald’su

Lanac kafeterija Starbucks ulazi u sve veću borbu sa McDonald’som, što je sjajna vest i za potrošače.

Kompanije 0 Comments

Visa uvođenjem čipovanih kartica smanjila prevare za čak 70 odsto

Visa je objavila vest u petak da su prevare putem falsifikovanja, merene u dolarima, u septembru 2017. pale za 70 odsto u odnosu na decembar 2015. godine.

Kompanije 0 Comments

EPS širi poslovanje u Republici Srpskoj i Crnoj Gori

Vlada Srbije nedavno je formirala komisiju čiji je zadatak da ispita isplativost preuzimanja delova distribucija u susednim zemljama, pišu u današnjem izdanju „Novosti“.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply