Saxo Bank: Predstoji dinamična jesen na tržištu kapitala, mnogo neizvesnosti sa obe strane Atlantika

Saxo Bank: Predstoji dinamična jesen na tržištu kapitala, mnogo neizvesnosti sa obe strane Atlantika

Sudeći po raspoloženju na tržištima investitori su optimisti, međutim već od septembra situacija bi se mogla preokrenuti, kažu analitičari Saxo Bank.

Citi Macro Risk Index je naime na 2,24 posto što znači da investitori nisu ni najmanje zabrinuti za budućnost, a isti optimizam važi za tržišta u razvoju: Barclays Emerging Market FC Risk Index dotakao je nedavno najniži nivo, posmatrano od početka godine.

Ulagači očito nisu ukalkulisali rizike u cene imovina na tržištu kapitala, s obzirom na nesklad percepcije i ekonomske stvarnosti, smatra Christopher Dembik, glavni rukovodilac za makro analize u Saxo Bank te napominje da će zato mnogim investitorima teško pasti povratak u stvarnost.

“Šest različitih izbora i referenduma zakazano je za septembar i oktobar, od Evrope do SAD-a. Referendum u Italiji mogao bi doneti ostavku premijera Mattea Renzija i otvoriti novi list u političkoj nestabilnosti i to u najgore vreme jer problem s bankarskim sistemom i dalje nije rešen. Referendum u Mađarskoj o migrantskoj kvoti mogao bi potvrditi rast populizma u Evropi te još jednom unazaditi situaciju u Evropskoj uniji, samo nekoliko meseci nakon Brexita – nabraja Dembik i naglašava da svaki od tih referenduma ne znači previše sam za sebe, ali se radi o različitim rizicima koji su u kratkom vremenskom razmaku i zato mogu negativno uticati na finansijsko tržište i povećati već postojeće probleme vezane za stabilnost u Evropi.

Iako su sada možda na godišnjim odmorima, investitori od septembra neće više moći tako opušteno posmatrati svet oko sebe, zaključuje Dembik.

Pozitivno je da centralne banke, kratkoročno i dugoročno, još uvek mogu smirivati tržište, a to su pokazale s referendumom u Velikoj Britaniji, s odlučnim potezima pre i odmah nakon glasanja kako bi se izbegla finansijska panika. Međutim, opcija je sve manje, sve teže je donositi planove i sve je manje poteza na raspolaganju, naročito za one Vlade koje su ionako blokirane činjenicom da im predstoje izbori, kao u SAD-u. Najnoviji izvještaj BIS-a potvrdio je da smo na izdisaju s mogućnostima centralnih banaka jer su povraćaji gotovo pa nestali, a istovremeno raste rizik od spekulativnih ‘balona’. Uprkos skoro 660 primera rezanja kamatnih stopa nakon propasti Lehmana, privredni rast je i dalje usporen. Centralne banke nemaju tačnu viziju kako dalje, ali, čini se da tržište u ovom trenutku nije zabrinuto tom činjenicom, poručuju iz danske investicione banke.

Donald Trump i Hillary Clinton (Foto:thefederalist.com)

Donald Trump i Hillary Clinton (Foto:thefederalist.com)

S druge strane Atlantika, takođe su moguća iznenađenja. Rezultat izbora u SAD-u je neizvestan kao nikada do sada, a referendum u Velikoj Britaniji najbolji je pokazatelj da ništa nije zapisano unapred. Razlika u podršci birača se značajno smanjila proteklih nedelja i dok će mnogi odabrati Trampa zbog njegovog populizma i stavova koji su kontra dosadašnjih političkih elita, demografija u SAD-u ide na ruku Hilari Klinton. Izborni rezultati najviše će naime ovisiti o odzivu mladih i manjina na izbore, s obzirom da su to dve skupine koje tradicionalno radije biraju Demokratskog kandidata – pojašnjava C. Dembik.

Analiza prosečnih povraćaja na listi S&P 500 od 1930. do 2015. godine pokazala je da predsednik iz redova Demokrata više ide na ruku tržištu kapitala od onog iz redova Republikanaca. Naime, S&P 500 se povećava prosečno za 11,38 posto tokom prve godine predsedničkog mandata kada je lider Demokrat, a smanjuje se za 1,27 posto kada je predsednik Republikanac. Jednako je neverovatna razlika i na kraju mandata: u četvrtoj godini se S&P 500 povećava za 9,65 posto kada je u Beloj kući Demokrat, nasuprot rastu od 0,62 kada je Republikanac. Iako analiza ne podrazumeva brojne druge važne faktore, kao što je raspored snaga u Kongresu, cena nafte, monetarna politika i slično, potvrđuje razloge podrške poslovne zajednice za Hilari Klinton, koja je ionako tokom čitave karijere ‘pro-business’ orijentisana.

Trampova pobeda sigurno neće imati snažne negativne posledice na tržište, bar ne kratkoročno, s obzirom da su ulagači već predvideli tu mogućnosti. Ali, scenario koje tržište nije predvidelo je da Tramp dobije predsedničke izbore, ali Demokrati uđu u Predstavnički dom u Kongresu. To bi dovelo do ozbiljnog političkog zastoja, slično fiskalnom poremećaju krajem 2012. godine – podseća prvi makro analitičar iz Saxo banke i zaključuje da bi, uz rast volatilnosti, ulagačima ipak trebalo malo više vremena da se priviknu na takav rasplet situacije.

Izvor:Seebiz
Previous Prvi helikopter taksi u Srbiji, cena 500 evra po satu
Next Nevreme u Makedoniji: 21 osoba poginula

You might also like

Evro danas 118,59 dinara

Dinar danas prema evru ima približno istu vrednost kao u utorak i zvanični srednji kurs je 118,5948 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). 

Beogradska berza: NIS u centru pažnje zbog objave rezultata, indeksi u crvenom

Tržište akcija danas je zabeležilo izuzetno skroman promet, uz lagani silazni trend repernog indeksa. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 267,8 miliona RSD (2,2 miliona EUR), zahvaljujući državnim obveznicama, dok

U četvrtak 123,51 dinara za evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,5117 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply