Sirija: Kontroverzne informacije iz Alepa, Kurdi i Arapi preuzeli “gotovo kompletnu kontrolu” nad Manbijem

Sirija: Kontroverzne informacije iz Alepa, Kurdi i Arapi preuzeli “gotovo kompletnu kontrolu” nad Manbijem

Opozicione snage saopštavaju da su probile blokadu Alepa, režim tvrdi da to nije tačno a Sirijska opservatorija za ljudska prava kaže da blokada nije probijena, ali da su sukobi jako intenzivni oko Ramosa na severnim obroncima tog grada.

Sirijska Nacionalna koalicija, glavna opoziona organizacija te zemlje, objavila je danas da su deblokirale istočne delove Alepa i spojile se sa snagama unutar grada. Prethodno su zauzeli artiljerijsku bazu, najveći vojni kompleks na jugu Alepa.

Sa druge strane, sirijska državna televizija tvrdi da to nije tačno, i da su režimske snage odbile pobunjenike i tokom borbi ubile stotine njih.

Opozicione snage, koje već kontrolišu područja severozapadno i istočno od Alepa, tvrde kako još drže bazu u četvrti Ramosa na severozapadu grada. Današnji navodi dolaze dan nakon što je koalicija pobunjenika pod imenom Osvajačka armija, objavila kako je upala u veću vojnu artiljerijsku bazu.

Pobunjenici su osvojili delove ovih škola, ali je vojska pokrenula kontraofanzivu uz pomoć iz vazduha kako bi ih izbacili“, naveo je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, šef Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sedištem u Velikoj Britaniji.

„Ukoliko pobunjenici zauzmu ove škole, prekinut će liniju snabdevanja za delove zapadnog Alepa koje drži Damask, a područje Ramose moraju zauzeti ako žele prekinuti opsadu delova grada pod njihovom kontrolom.“

Artiljerijska baza se nalazi dva kilometra od dela grada u rukama opozicije, a koji se nalazi pod opsadom. Ona ima velike količine municije i koristi se svakodnevno za granatiranje delova grada koje kontrolišu snage opozicije.

Novinar Al Jazeere Reza Sayah javlja iz Gaziantepa kako mnogi opisuju trenutne borbe u Alepo kao odlučujuću bitku za Siriju.

„Stiče se utisak da, ukoliko Vlada preuzme Alepo, dobiće na snazi i oduzeti prednost pobunjenika – više neće biti želje da se pregovara sa njima. Ali, takođe postoji utisak da, ako pobunjenici zauzmu Alepo, imaće navedenu prednost kojom mogu naterati sirijsku Vladu za pregovarački sto“, dodaje.

Alepo (Izvor: BBC)

Alepo (Izvor: BBC)

Kurdi i Arapi preuzeli “gotovo kompletnu kontrolu” nad Manbijem

Nešto ranije u subotu, koalicija arpaskih i kurdskih boraca je, kako se izveštava, preuzela “gotovo kompletnu kontrolu” strateškog severnog sirijskog grada koji je uporište Islamske države.

Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji je saopštila da su sirijske demokratske snage, koje obuhvataju arapske i kurdske borce zauzele danas grad Manbij i “da ga pretražuju u potrazi za poslednjim preostalim džihadistima.”

Sirijske demokratske snage su uz podršku iz vazduha specijalnih američkih snaga, pre dva meseca započele kampanju za preuzimanje Manbija sa ciljem da potisnu ekstremiste Islamske države iz poslednjeg uporišta na sirijsko turskoj granici.

Mustafa Bali, aktivista sa sedištem u Siriji je danas izjavio za Associated Press “da je samo pitanje vremena” pre no što borci preuzmu punu kontrolu nad gradom.

Izvor:Agencije
Previous Japan uputio protest zbog kineskih brodova u spornim vodama Istočnog kineskog mora
Next Ugalj po prošlogodišnjim cenama, poskupljenje nakon formiranja vlade

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Ogorčeni trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je, nakon što su dve najveće svetske ekonomije međusobno uvele nove kaznene uvozne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vredan uvoz.

Geopolitika 1Comments

Zamršeni trougao: Rusija, Turska i sirijski Kurdi

Vojna akcija na severozapadu Sirije koju je Turska pokrenula 24. avgusta protiv Kurda, počela je nakon neuspelog državnog udara i približavanja Ankare i Rusije.

Geopolitika 0 Comments

Predsednik Izraela: U ovom trenutku nema uslova za mir između Izraela i Palestinaca

Predsednik Izraela Ruven Rivlin ocenio je u sredu u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu, da u ovom trenutku ne postoje uslovi za stalan mir između Izraela i Palestinaca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply