Olimpijske igre: Period kada se, tradicionalno, dobro zarađuje na berzama

Olimpijske igre: Period kada se, tradicionalno, dobro zarađuje na berzama

Cene akcija na svetskim berzama u petak su porasle zbog dobrih ekonomskih podataka, ali istorija pokazuje da se tokom Olimpijade na berzama dobro zarađuje.

Na Wall Street-u je S&P 500 indeks ojačao 0,4 odsto, dosegavši 2182,86 poena, što je istorijski njegov najviši nivo. Nasdaq indeks je sa, rastom vrednosti na nedeljnom nivou 1,1%, takođe zabeležio rekornih 5.221,12 poena. Dow Jones je naprotiv, u čitavoj nedelji oslabio 0,6 odsto, na 18.543,53 poena.

Noćas otvorene letnje olimpijske igre u brazilskom gradu Rio de Žaneiru dobra su razlog da indeksi zabeleže nove dobitke, smatraju analitičari.

U “FactSet”-u su izračunali da je tokom olimpijskih takmičena indeks S&P500 u proteklim decenijama dobivao na vrednosti u proseku 1,8 odsto, a Dow Jones u proseku 3,9 odsto.

Tržišna kretanja tokom održavanja Olimpijade od 1928. do 2016. godine

Tržišna kretanja tokom održavanja Olimpijade 1928. - 2016. (Izvor: MarketWatch)

 (Izvor: MarketWatch)

Međutim, i bez “olimpijskih bonusa”, izgledi za tržišta su generalno optimistični nakon snažnih podataka sa američkog tržišta rada objavljenih juče.

Po mišljenju ekonomista, brojke sa američkog tržišta rada pokazuju da američka privreda jača što je umanjilo strahovanja investitora, ali ne treba očekivati promenu monetarne politike Federalnih rezervi, obzirom na slabosti u drugim velikim svetskim ekonomijama i, donekle, na američke predsedničke izbore u novembru.

“I dalje postoji neka vrsta stereotipnog mišljenja da Fed, zbog predsedničkih izbora, neće povećati kamate u septembru. U svakom slučaju ne postoji propis koji to uređuje”, kaže Kristina Hoope, investicioni strateg pri “Allianz Global Investors” i opominje da ne bi trebalo u potpunosti isključiti tu mogućnost “jer se odluke Federalnih rezervi zasnivaju na ekonomskim uslovima”, kaže ona.

Otvorene Olimpijske igre u Rio de Žaneiru

Rio 2016. (Foto:www.ivacy.com )

Rio 2016. (Foto:www.ivacy.com )

Letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru zvanično su danas otvorene, pošto je maratonac Vanderlej de Lima upalio olimpijski plamen, a vršilac dužnosti predsednika Brazila Mišel Temer proglasio je početak takmičenja.

Organizatori prvih Olimpijskih igara u Južnoj Americi proslavili su na otvaranju svoje kišne šume i veliku kreativnu energiju raznolikog rasnog i etničkog sastava svoje populacije, uz poznate zvuke sambe, bosanove i fanka.

Veliki deo ceremonije činila je muzika, koja je sastavni deo brazilskog identiteta, a lokalne i globalne zvezde iz sveta muzike nastupile su potpuno besplatno na otvaranju.

Ceremonija otvaranja odala je poštovanje i svojim favelama. Organizatori ništa nisu krili, od dolaska Portugalaca i osvajanja zemlje od tamošnje populacije do korišćenja afričke ropske populacije. Sve to zajedno pokazuje koliko je Brazil složena i raznolika zemlja.

U toj zemlji se nalazi i Amazon, najveća svetska šuma, a organizatori Igara iskoristili su priliku da pred oko tri milijarde ljudi koji su gledali otvranje najvećeg sportskog dogadjaja na svetu skrenu šažnju svima da vode računa o planeti, da sade drveća i čuvaju prirodu.

Za razliku od Igara 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu, ceremonija otvaranja Igara u Riju bila je skromnija, ali je obilovala domaćim zvezdama. Manekenka Žizel Bundšen prošetala je stadionom uz zvuke pesme “Devojka iz Ipaneme”, a nacionalnu himnu otpevao je Paulinjo da Viola, kompozitor.

Ceremonija je počela uz pesmu “Akel abraso” (Aquele Abraco), odnosno “Taj zagrljaj”, Žilberta Žila.

Ceremonija je počela tačno u 20.00 po lokalnom vremenu uz početni video snimak. Posle toga je usledio vatromet, a onda i himna Brazila.

Žil pesmu nije namenio slavlju, pošto je zatvoren 1968. godine nakon što je naljutio tadašnji vojni režim, da bi godinu dana kasnije prešao u London. “Akele abrako” zamišljena je kao oproštaj od Rija. Prvi stih glasi “Rio de Žaneiro je i dalje prelep”, a najpoznatiji stihovi su “Div po prirodi, lep si, snažan si”.

Žil je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih brazilskih umetnika. On je revolucionizovao domaću muziku tokom šezdesetih godina, a dobitnik je brojnih priznanja.

Zastavu Brazila podigla je nacionalna Uprava ekološke policije. Očuvanje brazilske okoline biće tema otvaranja, ali i Igara.

Organizatori su namenili sadnice za svaku pojedinačnu delegaciju na Igrama, a oko 11.000 sadnica biće zasađeno u jednoj oblasti Brazila i to mesto biće nazvano “Šuma sportista”.

De Lima je dočekao svoj trenutak olimpijske slave posle 12 godina. On je u Atini vodio u maratonskoj trci, kada je jedan demosntrant iz publike izleteo i omeo mu trku. On je završio na kraju kao treći, ali ga je svet sporta pohvalio kako se nosio sa posledicama napada.

Olimpijsku baklju je na stadion uneo nekadašnji teniser Gustavo Kuerten, koji je potom predao brazilskoj košarkaškoj legendi Ortensiji Markari. Ona je baklju donela do pozornice, predala je De Limi, koji je upalio olimpijski plamen uz burnu podršku sa tribina.

Organizatori Igara želeli su da plamen bude manji, da bi podsetili svet na globalno zagrevanje izazvano korišćenjem fosilnih goriva i gasova “staklene bašte”.

Igre će trajati do 21. avgusta.

Izvor:Agencije
Previous Blokiran izvoz srpske pšenice u Makedoniju
Next Veliko interesovanje za privatizaciju Komercijalne banke

You might also like

Cene nafte porasle blizu nivoa 50 dolara

Cene nafte u sredu su porasle više od dva odsto nakon što je objavljeno da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama pale, šestu nedelju uzastopno.

Beogradska berza: Preovlađuje trgovanje obveznicama, rast indeksa

Blagi oporavak tržišta akcija i veliko trgovanje državnim obveznicama obeležili su današnji trgovački dan. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 260,4 miliona RSD (2,1 miliona EUR), dok je indeks Belex15

Makroekonomija 2 Comments

Stižu poreska rešenja paušalcima, iznosi dvostruko veći

Preduzetnicima koji su se opredelili za paušalno oporezivanje sada stižu dvostruki računi koje moraju izmiriti u roku od 15 dana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply