Japan uputio protest zbog kineskih brodova u spornim vodama Istočnog kineskog mora

Japan uputio protest zbog kineskih brodova u spornim vodama Istočnog kineskog mora

Japan je danas pozvao kineske diplomate u znak protesta nakon što se šest brodova kineske obalske straže približilo spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, u pratnji flote od više stotina kineskih ribarskih brodova, javlja AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da je uložilo protest nakon što je japanska obalska straža uočila brodove radnije danas, zajedno sa flotom od 230 kineskih ribarskih brodova u okolini ostrva Senkaku koja kontroliše Japan, ali na koja polaže pravo i Kina i naziva ih Đaoju (Diayudao).

Japan je tražio da kineski brodovi napuste tu oblast, pri čemu japansko ministarstvo tvrdi da su tri među brodovima kineske obalske straže naoružana.

Američka agencija napominje da brodovi kineske obalske straže svakodnevno jedre u okolini spornih ostrva, i to obično u paru ili najviše u grupi od četiri njih, ali da je do sada samo jedan od brodova bio naoružan.

U saopštenju japanskog ministarstva se podseća da kineske flote do sada nisu ulazile u japanske teritorijalne vode.

Obim flote i oprema brodova koji su se danas približili spornim ostrvima pokazuju da je došlo do “eskalacije situacije koja bi mogla da pojača tenzije u tim vodama”, zaključilo je japansko ministarstvo.

Reagujući na saopštenje Japana, Ministarstvo spoljnih poslova Kine ponovilo je stav da su ta ostrva teritorija koja pripada Kini i da Kina ima neosporan suverenitet nad njima i susednim vodama.

Portparolka kineskog ministarstva Hua Čunjing pozvala je Japan da se uzdrži od bilo kakve akcije koja bi mogla da dovede do napete ili komplikovane situacije.

Sve izričitije kineske pomorske aktivnosti u Južnom i Istočnom kineskom moru podižu tenzije i pogoršavaju zabrinutost u regionu, navodi američka agencija.

Kinesko ratno vazduhoplovstvo u Južnom kineskom moru

KinaIstovremeno, kinesko ratno vazduhoplovstvo poslalo je bombardere i borbene avione u “borbene patrole” u blizini ostrva u Južnom kineskom moru oko kojih postoje sporovi sa susednim državama, preneo je danas Reuters.

Viši pukovnik Ratnog vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke vojske Šen Jinke ovaj potez nazvao delom napora za normalizaciju ovakvih vežbi i odgovaranja na bezbednosne pretnje, prenosi Reuters navode kineske agencije Sinhua.

Vežbe se održavaju u vreme povišenih napetosti u spornim vodama nakon presude arbitražnog suda u Hagu po kojoj Kina nema istorijska prava na Južno kinesko more.

Za napetosti u Južnom kineskom moru Kina optužuje Sjedinjene Američke Države.

Vojne patrole američke mornarice nisu slučajne, tvrdi Peking, jer je to strateški morski put kojim se godišnje preveze robe u vrednosti od pet biliona dolara.

Oko prava na teritorijalne vode u Južnom kineskom moru spore se Kina, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam.

Previous Veliko interesovanje za privatizaciju Komercijalne banke
Next Sirija: Kontroverzne informacije iz Alepa, Kurdi i Arapi preuzeli "gotovo kompletnu kontrolu" nad Manbijem

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Turska: Referendum o budućnosti zemlje

Danas se 55 miliona Turaka na referendumu izjašnjava o tome da li njihova država treba da sa parlamentarnog pređe na predsednički sistem vladavine. Tako bi se mesto premijera ukinulo, a

Geopolitika 0 Comments

Severna Koreja opet lansirala balističke rakete

Severna Koreja ispalila je danas nekoliko projektila kratkog dometa u more sa svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

Geopolitika 0 Comments

Makedonija: Potvrđena vlada Zorana Zaeva

Sobranje Makedonije je većinom glasova izabralo koalicionu vladu koju je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev formirao sa dve albanske partije, Demokratskom unijom za integracije (DUI) i Alijansom za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply