Wall Street: Oprezna trgovina pred objavljivanje izveštaja sa tržišta rada

Wall Street: Oprezna trgovina pred objavljivanje izveštaja sa tržišta rada

Na američkim berzama u četvrtak se trgovalo sa oprezom pred današnje objavljivanje podataka o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama.

Iako su nakon odluke Bank of England da smanji kamatnu stopu akcije snažno porasle pri kraju dana su blago oslabile pritisnute slabijim rezultatima iz kompanija.

U četvrtak su Dow Jones i S&P 500 zatvorili skoro na nivou od prethodnog dana. Dow Jones je oslabio blagih 0,02 odsto dok je S&P 500 porastao 0,02 odsto.

Nasdaq indeks je zatvorio u plusu 0,13 odsto.

Pažnja investitora usmerena je na izveštaj za jul o zaposlenosti u SAD, obzirom da su podaci za maj i jun iznenadili analitičare. Dok je u maju otvoreno samo 11.000 novih radnih mesta, izveštaj za jun je iznenadio sa 270 hiljada novootvorenih mesta.

Analitičari procenjuju da je američka ekonomija u julu dodala 185.000 novih radnih mesta, ali su podeljeni u mišljenju koliko će podaci o zaposlenosti uticati na odluku američke centralne banke da poveća kamatne stope, obzirom da sve vodeće centralne banke režu kamate.

“Dobri podaci o zaposlenosti aktuelizirali bi povećanje kamata u septembru. S druge strane, slab izveštaj pokazao bi da ekonomija nije dovoljno jaka, a to znači da se kamate neće povećati u trećem kvartalu, smatraju analitičari.

Juče je Bank of England snizila referentnu kamatnu stopu, sa 0,5 odsto, na 0,25 odsto, nagoveštavajući da bi kamata mogla biti još niža ako se stanje u ekonomiji pogorša.Banka je, takođe, proširila program otkupa obveznica, obećavajući upumpavanje dodatnih 60 milijardi funti (79 milijardi dolara) u ekonomiju, kao i kupovinu korporativnih obveznica u vrednosti do deset milijardi funti.

Izvor:Agencije
Previous Barak Obama najavio agresivniju borbu protiv Islamske države
Next NIS objavljuje polugodišnje rezultate u sredu

You might also like

Berza

Kako da zaradite na akcijama tokom Olimpijskih igara u Riju

Obimna akademska istraživanja pokazuju korelaciju između kretanja akcija na berzama i rezultata međunarodnih sportskih događaja. Šta se dešava sa akcijama dok ljudi masovno prate velike sportske događaje?

Berza

Azijske berze pale, cene nafte u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i prethodnih dana, zbog geopolitičkih rizika, ali i suzdržanosti ulagača uoči sezone objava poslovnih izveštaja kompanija za prvo tromesečje.

Svetske berze

Azijske berze: Dolar na stabilnom nivou, akcije zabeležile skok

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cene akcija blago porasle, nastavljajući pozitivni trend iz prvog tromesečja, dok je dolar na valutnim tržištima stabilan.