Rio 2016: Svečano otvaranje Olimpijskih igara

Rio 2016: Svečano otvaranje Olimpijskih igara

Trideset prve letnje Olimpijske igre svečano će biti otvorene u 1 sat, u noći između petka i subote, u brazilskom gradu Rio de Janeiru. Zastavu Srbije nosiće Ivana Maksimović, osvajačica srebrne medalje u streljaštvu pre četiri godine u Londonu.

Na letnjim Olimpijskim igrama koje se prvi put održavaju na tlu Južne Amerike učestvovaće više od 11.000 sportista iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta.

Naravno, među njima je i Srbija, sa 103 sportiste i željom da se “napadne” rekordan broj medalja, što prema prognozama ne bi trebalo da bude problem, s obzirom da je dosadašnji rekord od četiri medalje (zlato, srebro i dve bronze) postavljen pre četiri godine u Londonu.

Srpski tim četvrti put pod tim imenom učestvuje na Igrama. Sve je počelo 1912. godine u Stokholmu, a posle perioda u Kraljevini Jugoslaviji, SFRJ, SRJ i SCG, Srbija se ponovo kao samostalna država pojavila u Pekingu 2008. godine.

“Mi smo došli kao tim, kao familija, da podržimo jedni druge i predstavimo zemlju na najbolji način. Svi ovde su vrhunski sportisti s fenomenalnim karijerama i uvek su davali sve od sebe. Ako budu tako nastavili, a siguran sam da hoće, ovo će biti uspešne Igre. Ne bih da prognoziramo, želim im da uživaju i da budu zdravi”, rekao je na zvaničnoj konferenciji za mediji predsednik OKS, legendarni košarkaš Vlade Divac, osvajač dve srebrne olimpijske medalje tokom igračke karijere.

Najveći aduti srpskog tima u Riju svakako su najbolji teniser sveta Novak Đoković, zatim svetski i evropski šampioni vaterpolisti, atletičarka Ivana Španović, kajakaši Marko Novaković i Nebojša Grujić, rvač Davor Štefanek, strelci predvođeni Ivanom Maksimović i Andreom Arsović, ljubimci nacije košarkasi, košarkasice…….

“Svi smo na istom zadatku i u istom timu i uzbuđeni smo što ćemo se narednih nekoliko nedelja boriti za medalje. Privilegija je učestovati na OI, ja sam treći put na Igrama, u Pekingu sam osvojio bronzu, a u Londonu mi je izmakla medalja. Jednom u četiri godine možete da osetite jedinstvo svih sportista, 10.000 ljudi je u Olimpijskom selu, svi zajedno jedu, to je posebna stvar. Radujem se Igrama, to je jedan od najvećih ciljeva u godini i zlato bi bilo veliko dostignuće. Uvek igram srcem za svoju zemlju, OI su veće od svega, deo ste olimpijske porodice i radujemo se da vidimo kako ćemo da prođemo”, poručio je Đoković.

Na Igrama u Riju sportisti će se takmičiti u ukupno 306 disciplina, u 28 sportova, među kojima su i ragbi 7, koji debituje na olimpijskom turniru i golf, povratnik posle 112 godina, odnosno posle 1904.

Sem u Riju, gde će se takmičenje odvijati na 33 borilišta, Igre će se održati u još pet gradova, preciznije fudbalski turnir, jer će se utakmice igrati i u Sao Paolu, Belo Horizonteu, Salvadoru, Braziliji i Manausu.

Izvor:Tanjug
Previous Rezultati kontrole: Hrana na beogradskim pijacama ispravna
Next Sjedinjene Države: U julu otvoreno 255.000 novih radnih mesta

You might also like

Tema dana 0 Comments

Helikopterski novac je sledeći korak Evropske centralne banke

Na prvi pogled se može činiti kao smešna ideja, ali bi takav potez Evropske centralne banke na kraju mogao da ima veći makroekonomski uticaj od postojećih mera.

Tema dana 0 Comments

Zorana Mihajlović: Za koncesiju aerodroma “Nikola Tesla“ stiglo 27 ponuda

Na pretkvalifikacioni konkurs za koncesiju za Aerodrom “Nikola Tesla“ prijavilo se ukupno 27 kompanija iz čitavog sveta, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Komisije za davanje predloga Vladi za

Tema dana 0 Comments

Vučić sa NATO zvaničnicima u Briselu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u sedištu NATO u Briselu sa šefom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply