Makedonija povećala cene fitosanitarnih uverenja 833 odsto, Srbija najavljuje recipročne mere

Makedonija povećala cene fitosanitarnih uverenja 833 odsto, Srbija najavljuje recipročne mere

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić pozvao je danas nadležne u Vladi Makedonije na razgovor o prevazilaženju problema enormnog povećanja cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju, ne isključujući mogućnost uvođenja recipročnih mera.

“Svesni smo da recipročne mere nisu ni trajno ni najbolje rešenje, ali u ovom trenutku one su za nas iznuđen potez i naše stručne službe razmatraju na koje bi se makedonske proizvode one mogle odnositi”, naveo je Ljajić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Zato, kako navodi, poziva nadležne u Vladi Makedonije na razgovaramo o ovom problemu i njegovom trajnom rešavanju pre ego, kako je rekao, što on eskalira i naruši robnu razmenu dve zemlje.

Ljajić, koji je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, smatra da je odluka makedonskog Ministarstva poljoprivrede, prema kojoj su cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice u tu zemlju povećane za 833 posto, nastavak loše prakse Vlade Makedonije da svake godine u ovo vreme uvodi vancarinske barijere.

“Vancarinskim barijerama makedonske strane svake godine se daje različita forma, ali je suština uvek ista – sprečavanje slobodne trgovine i ograničavanje izvoza pšenice i brašna iz Srbije u Makedoniju. Na taj način narušava se princip slobodnog protoka roba i usluga“, rekao je Ljajić Tanjugu.

Iako se povećanje cena fitosanitarnih uverenja formalno ne odnosi samo na izvoznike iz Srbije, kazao je Ljajić, jasno je da odluka uperena protiv srpskih preduzeća, koja su u ovom periodu godine tradicionalno najveći izvoznici žita u Makedoniju.

Ljajić je rekao i da će se Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obratiti Sekretarijatu CEFTA za zahtevom da se u što hitnijem roku zakaže specijalna sednica zajedničkog komiteta CEFTA, na kojoj će se naći ovo pitanje.

Istovremeno, Srbija razmatra uvođenje recipročnih mera prema Makedoniji, „jer se iz godine u godinu ponavlja isto“, rekao je Ljajić.

Izvor:Tanjug
Previous Rusija: Peticija za smenu premijera Dmitrija Medvedeva
Next Evropske berze: Najbolji dan od polovine jula, evro oslabio, nafta i zlato pojeftinili

You might also like

Makroekonomija 1Comments

Odluka ECB-a donosi jeftinije kredite i u Srbiji

Potez Evropske centralne banke sniziće cenu zaduživanja i u Srbiji. Ekonomisti savetuju da je sada pravi trenutak da se što veći deo duga refinansira zbog niskih kamata.

Makroekonomija 0 Comments

S&P Global Ratings potvrdila kreditni rejting Srbije “BB”

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga “S&P Global Ratings” potvrdila je kreditni rejting Srbije “BB” i revidirala izgled za unapređenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni, zbog uspešne fiskalne konsolidacije, saopštilo

Najvažnije vesti 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Produžen rok za izbor ponuđača do 29. decembra

Rok za izbor ponuđača za koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla produžen je do 29. decembra, objavljeno je u obaveštenju Vlade Srbije i Aerodroma „Nikola Tesla“.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply