Evropske berze: Najbolji dan od polovine jula, evro oslabio, nafta i zlato pojeftinili

Evropske berze: Najbolji dan od polovine jula, evro oslabio, nafta i zlato pojeftinili

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u petak su zabeležili najbolji jednodnevni rezultat od polovine jula zahvaljujući snažnim podacima sa američkog tržišta rada.

Panevropski indeks Stoxx Europe 600 ojačao je 1,05 odsto, pri čemu su skoro svi sektori zabeležili rast.

U Londonu je FTSE100 porastao 0,79 odsto, francuski CAC40 je ojačao 1,49 odsto, a frankfurtski DAX 1,36 odsto.

Glavni indeks španske berze IBEX 35 porastao je 1,84 odsto, dok je italijanski FTSE MIB zaradio 389,97 poena, odnosno 2,40 odsto.

Američka privreda je u julu otvorila 255.000 novih radnih mesta, pokazali su najnoviji službeni podaci, što je iznad prognoza analitičara koji su očekivali između 175.000 i 180 hiljada. Istovremeno su revidirani naviše podaci za maj, sa prethodno saopštenih 11.000, na 24. hiljade, te za jun sa 287.000 na 292 hiljade.

Stopa nezaposlenosti se zadržala na 4,9 odsto. Analitičari su očekivali pad na 4,8 odsto.

Po mišljenju ekonomista, brojke sa američkog tržišta rada pokazuju da američka privreda jača, ali da ne treba očekivati promenu monetarne politike Federalnih rezervi. Međutim, ovako dobri ekonomski podaci umanjili su strahovanja investitora, naročito od poslednjih dana kada je cena nafte dotakla kritične granice.

Pozitivno na berze uticao je slabiji evro, naročito za izvozno orjentisane privrede evrozone, jer njihovu robu čini jeftinijom na inostranim tržištima

Veći rast berzi ograničen je podacima nemačkog ministarstva ekonomije koje je saopštilo da su fabričke porudžbine u Nemačkoj pale u junu, jer je spoljna tražnja, naročito unutar evrozone, značajno smanjena.

Fabričke porudžbine su u junu opale za 0,4 odsto posle rasta od 0,1 odsto iz maja, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije. Domaće porudžbine u Nemačkoj su porasle za 0,7 odsto, a porudžbine iz inostranstva su pale za 1,2 odsto, dok je tražnja iz drugih zemalja 19-člane evrozone pala za 8,5 odsto u odnosu na maj.

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Podržan dobrim podacima sa tržišta rada, dolar je u petak ojačao na tržištu novca. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke prema 6 vodećih svetskih valuta, ojačao je 0,64 odsto, na 96,37 poena, što je najviši nivo od 12.jula. U odnosu na evropsku valutu američka je ojačala 0,34 odsto, na 1,1092 dolara za evro.

Pod pritiskom snažnijeg dolara cene nafte su nešto niže nego prethodni dan. Barelom brent nafte trguje se po ceni 44,25 dolara, što je 0,10 odsto niža cena, dok je američka WTI nafta pojeftinila 0,31 odsto, na 41,80 dolara po barelu.

Uprkos prekomernoj ponudi na tržištu, cene nafte “crpe snagu” iz neočekivano velikog pada zaliha benzina u SAD. Američke zalihe benzina prošle su nedelje pale za 3,26 miliona barela, dok su analitičari očekivali rast zaliha za 200.000 barela.

Unca zlata danas košta 1.338,79 dolara što predstavlja pad od 1,64 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Makedonija povećala cene fitosanitarnih uverenja 833 odsto, Srbija najavljuje recipročne mere
Next Produktna berza: Veliki pad cene kukuruza

You might also like

Produktna berza: Blagi pad cene kukuruza, u fokusu tržište suncokreta

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 500 tone robe, što je za 58,33 odsto manje nego prethodne nedelje.

Beogradska berza: Aerodrom najprometniji, Fitofarmacija među gubitnicima

Neznatan rast tržišta i solidan promet koji su podržale državne obveznice u ponedeljak su obeležili trgovanje na Beogradskoj berzi.

Wall Street: S&P 500 indeks najviši u pet meseci

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u više od pet meseci jer su odlični poslovni rezultati Alphabeta podržali nadu ulagača u nastavak vrlo dobre sezone objava kvartalnih izveštaja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply