Crna Gora raspisala međunarodni tender za izgradnju žičare od Kotora do Cetinja

Crna Gora raspisala međunarodni tender za izgradnju žičare od Kotora do Cetinja

Crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je međunarodni tender za izgradnju žičare od Kotora preko Lovćena do Cetinja, koja bi s 14,7 kilometara bila najduža na svetu.

Rok za dostavljanje pretkvalifikacijskih prijava je 5 oktobar do 12 sati, a Tenderska komisija će podnete prijave otvoriti istog dana u 12 sati i 30 minuta u prostorijama Ministarstva.

Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT – projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi.

Predviđeno je da žičara ima dve polazne i dve međustanice, a vožnja od Kotora do Cetinja trajaće 43 minuta.

Procenjena vrednost projekta je 47 miliona evra, a period izgradnje 12 meseci.

“O žičari Kotor-Lovćen–Cetinje govori se već duže vrijeme, pa su sve češća i sasvim opravdana pitanja kada će se nešto na tom planu dogoditi. Stoga, moje je posebno zadovoljstvo što danas mogu reći da je iza nas veliki trud i rad, čiji se rezultat ogleda u činjenici da je danas raspisan međunarodni tender za izbor privatnog partnera”, rekao je juče gradonačelnik Prijestonice Cetinje i Nacionalni koordinator za projekat izgradnje žičare Kotor-Lovćen-Cetinje, Aleksandar Bogdanović.

Foto:portalanalitika.me

Foto:portalanalitika.me

Uslovi za učešće na tenderu

Da bi se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka tendera, podnosioci prijave ili konzorcijumi moraju ispuniti određene preduslove među kojima su da njihova prosečna dobit, kapital i promet za poslednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet miliona evra, odnosno 50 miliona evra.

Podnosilac prijave mora da ima ili da je zaključio predugovor o učešću u realizaciji projekta sa subjektom koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare, dužine najmanje dva kilometra, koji je izgrađen u poslednjih pet godina.

Podnosilac prijave mora i da ima iskustvo u postupcima koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva, u svojstvu finansijera ili koncesionara, pri čemu minimalni troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata koji su predmet koncesije iznose najmanje 20 miliona evra u poslednjih pet godina.

Dokumentacija u kojoj su sadržani detalji koj se odnose na pretkvalifikacioni postupak može se preuzeti u prostorijama Ministarstva ili se njeno dostavljanje može zahtevati.

Podnosioci prijave koji ispune potrebne uslove i kriterijume za pretkvalifikaciju smatraće se kvalifikovanim za učešće u drugoj fazi tenderskog postupka.

Kvalifikovani ponuđači će biti pozvani da podnesu ponude za projekat i imaće mogućnost otkupa tenderske dokumentacije.

Izvor:Agencije
Previous Messer Tehnogas: Snažan rast profitabilnosti u prvoj polovini 2016.
Next Rezultati kontrole: Hrana na beogradskim pijacama ispravna

You might also like

Saobraćaj 1Comments

Grčka ustupila 14 regionalnih aerodroma nemačkom Fraportu

Grčka je ustupila 14 regionalnih aerodroma nemačkom konzorcijumu Fraport na period od 40 godina, saopšteno je iz grčke Agencije za privatizaciju.

Kompanije 0 Comments

Stamenković: Izvoz Fiata za Rusiju “jednokratno rešenje”

Ekonomista Stojan Stamenković smatra da je Fiatu u Srbiji potreban novi model, kako bi došlo do rasta proizvodnje.

Saobraćaj 0 Comments

Tesla Motors: Počela prodaja električnih automobila

U pokušaju da električni automobili budu dostupni većem broju ljudi, kompanija Tesla počela je prodaju sedan “Model S” automobila po nižoj ceni od prethodog modela, saopšteno je iz te kompanije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply