Antić: Nova sistematizacija u EPS-u, do tada nema viška radnika

Antić: Nova sistematizacija u EPS-u, do tada nema viška radnika

Do kraja marta 2017. biće urađena nova sistematizacija u Elektroprivredi Srbije (EPS) kada će se tačno znati gde su viškovi, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je rekao novinarima posle skupa “Ugalj – osporavani energenti” da do tada neće biti proglašavanja “bilo kakvih tehnoloških viškova u EPS već će zaposleni moći dobrovoljno da odu”.

“Do kraja marta 2017. imaćemo uređenu novu sistemizaciju i mapiraćemo delove EPS u kojima imamo viškove kao i delove gde imamo manjkove. Dok ne napravimo takvu kompletnu sliku koja nije samo priča nećemo imati proglašavanje tehnoločkih viškova”, kazao je Antić.

On je naglasio da su jutros završeni pregovori sa Svetskom bankom oko plana optimizacije EPS-a i da ga je Nadzorni odbor tog javnog preduzeća već danas i usvojio.

“To je je značajan korak u restruktuiranju EPS i pokazuje da smo ponovo uhvatili korak sa svim merama koje Međunarodni monetarni fond očekuje od nas”, rekao je Antić.

Prema njegovim rećima, važna je finansijska konsolidacija EPS-a koja će biti sprovedena smanjenjem tehničkih gubitaka, povećanjem naplate, efikasnijom unutrašnjom organizacijom kompanije.

On je dodao da tu spadaju i sagledavanje optimalnog broja zaposlenih i ekonomska opravdanosti rada svih termoenergetskih kapaciteta u EPS-u.

Foto: politika.co.rs

Foto: politika.co.rs

Antić je na skupu izjavio i da je ugalj osnovni energent koji obezbeđuje srednjoročnu energetsku stabilnost Srbije, precizirajući da 70 odsto proizvedene električne energije Srbija dobija iz uglja.

On je kazao da ugalj čini 99 odsto ukupnih energetskih rezervi Srbije.

“Ugalj je naša realnost, ali nadam se da nije i naša budućnost. Prioritet ove i svih budućih vlada biće obnovljivi izvori energije i da se smanji uticaj uglja na našu energetsku stabilnost”, kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, prioriteti Srbije u budućnisti treba da bude i uvođenje direktiva o korišćenju uglja koje se primenjuju u Evropi, u cilju efikasnije korišćenja tog energenta, ali i energetska efikasnost, jer tu Srbija ima veliki potencijal.

Antić je naglasio da je Srbija trenutno među zemljama koje neefikasno troše energiju i tu bi prema njegovim ocenama moglo da se uštedi i devet odsto, odnosno da se ukupna potrošnja energije za toliko smanji, što je i obaveza Srbije prema Energetskoj evropskoj zajednici.

On je dodao i da je cilj Srbije da do 2020. dostigne potrošnju energije iz obnovljivih izvora od 27 odsto, naglasivši da je optimista i da očekuje da će taj cilj biti postignut.

Prema rečima Antića, ipak Srbija iz obnovljivih izvora ne bi mogla da pokrije svoje potrebe za energijom, jer kako je precizirao, potencijali te energije su 5,66 miliona tona ekvivalenta nafte, a troši se oko 10 miliona tona ekvivalenta nafte.

“Najveći prostor nam ipak ostaje u uštedama i energetskoj efikasnosti, pa zato uskoro očekujem donošenje zakona o racionalnom korišćenju energije”, naveo je Antić.

On je kazao i da je Srbija već implementirala Direktivu o velikim ložištima, a ubrzo će i Direktivu o industrijskim emisijama, kao i da je u zaštitu životne sredine za tri godine uloženo 200 miliona evra, a očekuje se da u narednim godinama bude uloženo od 700 do 900 miliona evra.

Na današnjem skupu je rečeno i da se pitanje globalnog zagrevanja pretvorilo u “veliki biznis” i da je to jedan od razloga što se osporavaju konvencionalni izvori energije, medju kojima najviše ugalj.

Na skupu je istaknuto i da velike i jake zemlje menjaju svoj odnos prema obnovljivim izvorima energije i da poslednjih godina drastilčno padaju investicije u tu oblast, jer se nisu pokazale kao efikasne.

Izvor:Beta
Previous Beogradska berza: Solidno trgovanje, Belex15 ojačao 1%
Next Rusija: Peticija za smenu premijera Dmitrija Medvedeva

You might also like

Kompanije

Google prošle godine bogato nagradio developere i istražitelje

Google je javnosti objavio rezultate svog već dobro poznatog programa Vulnerability Rewards Program.

Najvažnije vesti

Nova nacionalna Carinska tarifa kreće od 1. januara 2017. godine

Nova Carinska tarifa koja će se u Srbiji početi primenjivati od 1. januara 2017. godine, Uredbom Vlade Srbije je usklađena sa standardima Svetske carinske organizacije i Evropske unije, saopštila je

Društvo

SAD: Korisnici odbacuju kućni internet zbog mobilnog

US Census Bureau je sproveo studiju u kojoj pokazuje da sve više američkih domaćinstava počinje da koristi usluge mobilnog interneta kao njihovog jedinog načina za povezivanje na internet.