Srbija: Ozbiljno poskupljenje cena piletine

Srbija: Ozbiljno poskupljenje cena piletine

Cena piletine je u poslednje dve nedelje porasla između pet i 25 odsto, a poskupljenje je posledica manje ponude utovljenih pilića.

Dok neki trgovci kažu da im je promet isti, drugi priznaju da je posle poskupljenja prodaja pala za oko 10 odsto.
Na pitanje kako se osećaju zbog povećanja cene piletine i kako se to odražava na potrošnju u domaćinstvu, potrošači ističu da se osećaju grozno jer plata ostaje ista a cene rastu i da piletinu na meniju imaju jednom nedeljno.

Dok neki trgovci koji neće pred kameru kažu da im je promet pao oko 10 odsto, drugi tvrde suprotno.

“Što se tiče potražnje za pilećim mesom ona je uobičajena za ovo doba godine. Nema nekih oscilacija. Kada je u pitanju cena, mi u ovom trenutku ne razmišljamo o korekciji cene pilećeg mesa, dakle ona će u svim našim prodavnicama biti stabilna”, navodi Nikola Papak iz Delhaize Srbija.

Pileće meso u maloprodaji poskupelo je isključivo zbog manje ponude utovljenih pilića, tvrde u Zajednici živinara Srbije.

“Manja ponuda je nastala iz razloga što su u prethodnom periodu mnogi izgubili novac sa niskom cenom, pa su ostale farme prazne, a jedan deo farmi je prazan zato što se standardno u letnje vreme, kad su visoke temperature, ne naseljavaju. Zato što farme nisu tehnički opremljene da mogu da izdrže kvalitetan tov sa visokim temperaturama”, objašnjava Rade Škorić, iz Zajednice živinara Srbije.

foto: alo.rs

foto: alo.rs

U prethodne dve godine ugasili su se najveći proizvođači, a kapaciteti su smanjeni. Proizvođači tvrde da je poslednjih meseci cena žive vage bila 80 dinara po kilogramu, plus PDV, što je gotovo 50 dinara ispod proizvođačke cene. Neki su prepolovili proizvodnju.

“To znači da su na svakom utovljenom piletu farmeri gubili skoro jedan evro. Ako je neko utovio 20.000 brojlera, gubio je 20.000 evra. Farmeri su gubili veliki novac, nisu mogli da plate nove piliće, inkubatorska staništa, koncentrat i mnogi nisu stavljali piliće u tov, a mi nismo mogli da naplatimo. Borimo se za opstanak”, navodi Valerija Kovač iz Agroprodukta Šinković.

Prema nekim procenama, prodaja piletine na sivom tržištu učestvuje sa 45 odsto u ukupnoj prodaji piletine u zemlji.

To brine uređene prodajne sisteme jer sumnjiv kvalitet i zdravstvena ispravnost predstavljaju rizik za sve više takvih kupaca.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Niš: Počela gradnja Lidla
Next Evropske berze skočile, rezultati kompanija dobri

You might also like

Kompanije

Sarajevska pivara: Polugodišnja dobit na nivou prošlogodišnje

Sarajevska pivara ostvarila je na polugodištu neto dobit od 891 hiljadu KM, što je na nivou prošlogodišnjeg finansijskog rezultata. 

Kompanije

Uljara Vital poslovala pozitivno u prvih šest meseci, zaduženost ostaje problem

Uljara Vital iz Vrbasa pozitivno je poslovala u prvih šest meseci uprkos padu prihoda, pokazuju finansijski izveštaji ove kompanije.

Kompanije

Nelt zainteresovan za Agrokorove firme u Srbiji

Kompanija Nelt je zainteresovana za preuzimanje nekih firmi, pre svega u prehrambenoj industriji, ali i za Agrokorove firme u Srbiji i prati šta će se dalje dešavati sa tim koncernom