Nemačke firme u Srbiji otvorile 31.000 radnih mesta

Nemačke firme u Srbiji otvorile 31.000 radnih mesta

Nemačka je u Srbiji investirala 1,6 milijardi evra a nemačke kompanije su otvorile 31.000 radnih mesta, izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji Axel Dittmann.

“Kroz različite projekte i dobru i tesnu saradnju sa Nemačkom, do sada je u Srbiju došlo 350 nemačkih kompanija, koje su otvorile 31.000 radnih mesta”, kazao je Dittmann tokom posete šabačkom “Hemofarmu”, koji je u sastavu nemačke “Stade”.

Prema njegovim rečima, deo od 1,6 milijardi evra nemačkih investicija u Srbiji uložen je u Šapcu kroz projekte u oblasti toplana, vodoprivrede, infrastrukture i obrazovanja.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kazao je da je taj grad “pravo mesto” za nemačke investitore.

“Veoma je važno za grad da ga posete evropske diplomate i da vide kakve mogućnosti pruža. Šabac je najbolje mesto za investicije u Srbiji, ne samo zato što to NALED tvrdi već i zato što smo jasno opredeljeni na putu ka EU kao grad i region. Naša radna zona je dobro mesto za investitore a naše firme su dobri partneri”, kazao je Zelenović.

evro3

Direktor šabačkog “Hemofarma” Dragan Tošić kazao je da ta firma postoji 56 godina a da je poslednjih deset, deo nemačke “Stade”.

“Ovih deset godina obeležio je intenzitet promena, velike investicije od 200 miliona evra i edukacija zaposlenih, zbog čega kompanija trenutno posluje u 38 zemalja na tri kontinenta. Imamo 357 zaposlenih a 76 odsto proizvodnje plasiramo na strana tržišta”, naveo je Tošić.

On je dodao da je prošle godine, šabački “Hemofarm” pustio u rad postrojenje za preradu otpadnih voda, vredno 1,2 miliona evra, a da je do kraja 2016. godine zaokružen godišnji plan investicija od 4,5 miliona evra.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Dinar u četvrtak bez promene prema evru
Next Najbitnije stvari kod uzimanja stambenog kredita

You might also like

Karijera

Početne plate u Nemačkoj su najveće u ovim industrijama

Diploma fakulteta u Nemačkoj ne znači uvek i dobru platu, ali visokoškolci koji pronađu posao u jednoj od ovih industrija, svakako će imati više novca u džepu od njihovih studentskih

Tema dana

Digitalna transformacija: 50 odsto današnjih zanimanja nestaće u roku od pet do 10 godina

Inovacije osvajaju i menjaju industriju što znači da će verovatno 50 odsto današnjih zanimanja u roku od pet do 10 godina nestati, ocenio je predsednik UO preduzeća Hidria Iztok Seljak.

Karijera

Počinje druga faza prekvalifikacije za IT

Nakon završetka pilot faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas početak druge faze prekvalifikacije za 900 polaznika.