Nastavljen rast cena nafte

Nastavljen rast cena nafte

Na međunarodnim tržištima nafte cene su zadržale jučerašnji pozitivan trend podstaknut neočekivano velikim padom zaliha benzina u SAD.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta u četvrtak je porasla za 1,13 USD, odnosno 2,62 odsto, na 44,23 dolara, dok je barel američke nafte skuplji za 1,08$, odnosno 2,65 odsto, i trguje se za 41,91 dolara.

“Cene su se počele oporavljati nakon objavljivanja podataka o stanju američkih zaliha, a nastavile su i u sredu”, objavila je Commerzbank u zabelešci.

Američke zalihe benzina prošle su nedelje pale za 3,26 miliona barela, dok su analitičari očekivali rast zaliha za 200.000 barela. Međutim, istovremeno su zalihe sirove nafte porasle za 1,4 miliona barela, što je u skladu sa procenama analitičara.

“Možda iznenađujući pad zaliha benzina pomogne cenama nafte u terminskim ugovorima, ali to ne menja činjenicu o prekomernoj ponudi u SAD-u”, smatra Tamas Varga iz londonskog “PVM Oil Associates”.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) u četvrtak je objavila da je referentna cena barela korpe njezine nafte u sredu iznosila 38,43 dolara, što znači da je poskupela 3,6 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Cena zlata porasla nakon odluke britanske centralne banke
Next Srpski arheolozi pronašli zlatne i srebrne pločice ispisane magijskim simbolima

You might also like

Pale zaliha sirove nafte u SAD, cene na najvišem nivou u tri nedelje

Cene nafte na međunarodnim tržištima dosegle su najviši nivo u poslednje tri nedelje nakon što je američka Uprava za energetiku (EIA) objavila pad zaliha sirove nafte u SAD.

Industrija 0 Comments

Ruda gvožđa pod pritiskom nagomilanih kineskih zaliha

Cena rude gvožđa,  čistoće 62 odsto, na svetskim tržištima se danas kreće oko 80 dolara po toni, što predstavlja blagi oporavak u odnosu na početak nedelje, ali je za 10$

Produktna berza: Nastavljen pad cena berzanskih roba

Radnu nedelju za nama na „Produktnoj Berzi“ u Novom Sadu, obeležilo je trgovanje zrnom suncokreta, odnosno nastavak žetve koji je doneo učestalo trgovanje ovom uljaricom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply